Evolucija smijeha - Al Jazeera Balkans

Evolucija smijeha - Al Jazeera Balkans

"Humor je ozbiljna stvar". U serijalu Evolucija smijeha, kroz tri epizode prolazimo s poznatim aforistima, karikaturistima, rediteljima, glumcima, scenaristima, televizijskim i radijskim voditeljima kroz period u Srbiji od osnivanja "Ježa" 1935, do radio-emisija, pozorišta, filmova i TV serija i show programa koji se danas emituju na srpskim i regionalnim kanalima.

U prvoj epizodi je reč o periodu nakon Drugog svetskog rata kada je, uprkos svim kontrolama u društvu, važna bila i kontrola (cenzura) humora. Retke publikacije i novine su aforizmom i karikaturom pratile duh novog vremena, dok su cenzura i autocenzura pratile većinu autora. Osim specifičnog aforizma i karikature, novo doba je iznedrilo i novu vrstu viceva, koji su se pričali u tajnosti.Ništa ne svedoči bolje o tome da Srbija ima "svoju vrstu humora" od toga da i danas u srpskim pozorištima publika rado gleda dela osnivača srpske drame Jovana Sterije Popovića i najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića. 
 

Potpisuju je Radivoje Lola Đukić (reditelj) i Novak Novak (scenariо), tandem čiji će recept za smeh mnogi slediti. Obеležili su šezdesete ("Sreća u torbi", "Nema malih bogova", "Na mesto građanine pokorni“"...), iako se u to vreme uveliko ekranizuje Nušić ("Dr", "Narodni poslanik", "Gospođa ministarka"...).AL JAZEERA BALKANS SAJT, FB STRANA, TVITERJUTJUB 

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari