Mućke na RT Vojvodine

Mućke na RT Vojvodine

Naslov: Only Fools and Horses
Žanr: sitkom
Scenario: Džon Salivan (John Sullivan)
Režija: Martin Šardlou (Martin Shardlow), Bernard Tomson (Bernard Thompson), Rej Bat (Ray Butt), Suzan Belbin (Susan Belbin), Mandi Flečer (Mandie Fletcher), Toni Dau (Tony Dow)
Glavne uloge: Dejvid Džejson (David Jason), Nikolas Lindherst (Nicholas Lyndhurst), Lenard Pirs (Lennard Pearce), Baster Merifild (Buster Merryfield)
Godina proizvodnje: 1981-2003.
Zemlje proizvodnje: Velika Britanija
Broj epizoda: 33

Radio-televizija Vojvodine emituje seriju od ponedeljka do četvrtka.

Derek "Del Boj" Troter je tipični brbljivi južnolondonski preprodavac, koji živi u blokovima u Pekamu, sa svojim mnogo mlađim bratom Rodnijem i postarijim Dedicom. Derekova i Rodnijeva majka je umrla, a otac im je zbrisao ubrzo posle toga, pa je Rodni pratkično rastao uz Del Boja kao surogat oca i glavu porodice. Pored svih razlika, u ličnosti, uzrastu i stilu, braća dele jednu duboku, iskrenu vezu.

Priča je primarno bazirana na njihovima (uglavnom) uzaludnim pokušajima da postanu bogati, kroz sumnjive, brze šeme, kupovinu i prepodaju nelegalno stečene robe bednog kvaliteta, od nekakvih snimača ruske vojske, preko farbe koja svetli u mraku, sve do lutaka za seks punih eksplozivnog gasa. Vlasnici su neregistrovane kompanije, "Nezavisni trgovci Troters" (Trotters Independent Traders), trguju isključivo na crno, ne plaćaju porez i ne potražuju novac od države. Kako Del Boj kaže "Država nam nije dala ništa, nećemo ni mi njoj ništa da damo."

Isprva je osnovna postava serije bila ova trojka, Del Boj, Rodni i Dedica, sa povremenim pojavljivanjima smotanog muljatora Trigera i nadobudnog prodavca polovnih automobila Bojzija, ali se s vremenom ekipa raširila. Prikljičili su se mahom likovi iz paba u koji su braća odlazila: vlasnik lokala Majk, kamiondžija Denzil, kicoš Majki Pirs, Bojzijeva žena namiguša Marlin.

Kako je vreme prolazilo, dešavalo se da se komedija povremeno prepliće sa dramom. Mnoge epizode su bile zaokružene, samostalne celine, iako je serija posedovala jedinstvenu liniju priče.

Nakon smrti glumca koji je tumačio lik Dedice, pojavio se njegov davno izgubljeni brat, stric Albert, da bi se održala ta generacijska dimenzija.

Zatim su, posle godina traženja, Del i Rodni našli srodne duše, žene svojih života. Dereku i Rakel se kasnije rodio sin, Demijan. Rodni i Kasandra su se venčali, razišli i ponovo bili zajedno. Posle jedne neuspele trudnoće, ipak su i oni postali roditelji.

Troteri su konačno postali milioneri ("Sledeće godine u ovo vreme, bićemo milioneri", što bi rekao Del Boj!), izgubili bogatstvo, pa onda opet stekli nešto.

Humor izvire iz različitih izvora u ovoj seriji. Iz odnosa dvojice braće, uzajamnog ismevanja ličnosti i pojave. Iz Delove sirovosti, koju voli da kamuflira pretencioznošću, što za rezultat ima fantasične gafove, poput pogrešne upotrebe fraza na francuskom ("Bon žurno"). Iz Rodnijeve smotanosti, zbog čega mu Del Boj daje prigodne nadimke. Iz Dedicine i Trigerove opšte smušenosti, Bojzijevog snobizma... Ima nekoliko konstantnih fazona, poput Trigerovog čvrstog uverenja da se Rodni zapravo zove Dejv, strika Albertovih anegdota "za vreme rata...", navodne Delove dugogodišnje afere sa Bojzijevom ženom Marlinom, itd.

Serija "Mućke" zauzima svojevrsno mesto u urbanoj kulturi nekadašnje SRF Jugoslavije. Gegovi i fazoni su još uvek i te kako prisutni, provlače se i dan danas kroz govor generacija koje su uz ovu seriju stasavale.

Verujemo da će gledaoci uživati uz ovu poslasticu koju RTV donosi!


Best Moments - Only Fools and Horses

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari