Srbija u Velikom ratu

Srbija u Velikom ratu

Dokumentarno-igrani film "Srbija u Velikom ratu" je hronologija stradanja i pobeda srpske vojske, države i naroda u Prvom svetskom ratu. Radio-televizija Srbije emitовala je film premijerno na dan obeležavanja stogodišnjice Kolubarske bitke 15. decembra 2015. godine.

Film autora Slađane Zarić je koprodukcija Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije odnosno Vojnofilmskog centra "Zastava film".

Geopolitički odnosi pred Veliki rat, interesi velikih sila i položaj Srbije, srpski ustupci i austrougarski ratni ultimatum - samo su neke od tema u filmu koji obrađuju sve najzanačajnije trenutke u srpskoj istoriji u periodu od 1914. do 1918. godine. Film "Srbija u velikom ratu" je sniman dve godine u 13 država.

Osim osvrta na najznačajnije bitke koje je srpska vojska tih godina vojevala (Cerska, Gučevo, Kolubarska bitka, Kajmakčalan, proboj na Dobrom polju...) dokumentarno-igrani film "Srbija u Velikom ratu" donosi i ne tako poznate priče o sudbini srpskih vojnih zarobljenika i civila u logorima širom Evrope. Posebna pažnja posvećena je i životu u okupiranoj Srbiji, čije je stanovništvo, skoro četiri miliona ljudi, živelo u bugarskoj i austrougarskoj okupacionoj zoni više od tri godine.

Pored najboljih poznavalaca prilika Prvog svetskog rata sa ovog područja, u filmu učestvuju i najpoznatiji stručnjaci Velikog rata u Evropi: profesori sa Kembridža, Sorbone, Lomonosova i Univerziteta u Beču.

PRVI PRVI NA SKALI Srpski vojnik iz Prvog svetskog rata
Srpski vojnik iz Prvog svetskog rata 

Ekipa Radio-televizije Srbije koja je realizovala ovaj film prva je novinarska ekipa koja je posle 100 godina prošla putem kojim je išla srpska vojska u periodu od 1915. do 1918. godine.

Snimane su albanske planine i močvare. Na osnovu fotografija iz vremena Prvog svetskog rata birane su lokacije. Identična mesta bitnih događaja zabeležena su i vek kasnije. Snimano je na Krfu, Kajmakčalanu, Solunu, na Dobrom polju, planinskom vrhu sa koga je izvršen proboj Solunskog fronta.

Snimljeni su skoro svi spomenici i groblja na kojima su ostala da leže tela srpskih vojnika i civila (Zejtinlik, Vojničko groblje u Bitolju, spomen-kosturnica na Kajmakčalanu, u Krupnju, Lazarevcu, vojničko groblje u Tijeu kraj Pariza, groblje u Bizerti, Menzel Burgibi).

Dragocenost filma predstavljaju i kadrovi grobalja srpskih ratnih vojnih zarobljenika i civila u Mauthauzenu, Ašahu, Nežideru, Jindrihovicama, Nađmeđeru, Aradu i Sofiji.

Igrane scene u filmu predstavljaju rekonstrukciju važnih istorijskih događaja i one su zasnovane na svedočenjima savremenika koja su ostala zabeležena u istorijskim knjigama ili ratnim dnevnicima. Na taj način i igrane scene, pored autentičnih fotografija i arhivskih kadrova, predstavljaju svojevstan istorijski dokument.

U igranim sekvencama pojavljuju se najpoznatiji srpski glumci: vojvodu Radomira Putnika igra Voja Brajević, vojvodu Živojina Mišića Branislav Lečić, u ulozi Nikole Pašića pojavljuje se Miki Krstović. U filmu glume i Nikola Rakočević, Srđan Timarov, Ljubivoje Tadić, Branko Jerinić, Vladimir Jocović...

Srpske vojnike u ratnim scenama verno su odigrali pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, pripadnici Treće brigade Kopnene vojske Srbije kao i budući oficiri, kadeti Vojne akademije. Simulacije ratnih borbi izvedene su na Pasuljanskim livadama i Deliblatskoj peščari. Prelazak srpske vojske preko albanskih planina sniman je na Kopaoniku.

Autor dokumentarno-igranog filma "Srbija u Velikom ratu" je Slađana Zarić. Reditelj filma je Ivana Stivens.

Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa u čijoj je produkciji urađen film je Nenad Lj. Stefanović, novinar Vesna Ilić, direktor fotografije Petar Vujanić, kamera Bojan Danilović i Ivan Vasiljević. Scenograf je Snežana Popović, kostimografi su Nevena Milovanović i Biljana Mihailović. Snimatelj zvuka Branimir Stojanović, dizajner zvuka Bojan Mangović, grafički dizajner Borko Ćirić.

Muziku za film komponovao je Vladimir Tošić, montažeri su Marija Bogičević i Mirjana Mitrović, producent Dobrivoje Ilić a izvršni producenti projekta "Srbija u Velikom ratu" su Snežana Rodić Sinđelić i Mate Vujnović.

Stručni konsultanti su: Miloš Ković, Aleksandar Životić, Ivan Mijatović, Slobodan Đukić i Dmitar Tasić.

Na proleće će na programu RTS-a biti emitovan i petodelni serijal "Srbija u Velikom ratu".

"Srbija u Velikom ratu" je finasiran sredstvima Vlade Republike Srbije u okviru programa obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

U glavnim ulogama:

 • Vojislav Brajović kao Vojvoda Radomir Putnik, 
 • Branislav Lečić kao Vojvoda Živojin Mišić, 
 • Miodrag Krstović kao Nikola Pašić, 
 • Nikola Rakočević kao Major Dragutin Gavrilović, 
 • Vladimir Jocović kao Kralj Aleksandar I Karađorđević, 
 • Srđan Timarov kao Vasilij Štrandman, 
 • Ljubivoje Tadić kao Baron Gizl fon Gizlingen i 
 • Branko Jerinić kao Lazar Paču.
PRVI PRVI NA SKALI Dragutin Gavrilovic - major sa cinom pukovnika

U ostalim ulogama:

 • Dejan Stojaković kao Kapetan Matić, 
 • Boba Stojimirović kao Vojnik Gilo, 
 • Predrag Milenković kao Vojnik Dragomir, 
 • Stariji vodnik 1. klase Sreten Radović kao Narednik Mihailo, 
 • Kapetan Predrag Milićević kao Komandant baterije i 
 • Dragan Nikolić kao Vojnik telefonista.Izvor: RTS 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari