Da Minja osmehom dobije bitku za život

Da Minja osmehom dobije bitku za život

Živka Matić (26) iz Kragujevca porodila se pre deset meseci u 36. nedelji trudnoće. Na svet je donela potpuno zdravu ćerku Minju. Posle tri meseca sreće i radosti, roditelji su saznali bolnu istinu. Mala Minja ima spinalnu atrofiju mišića i potrebna joj je naša pomoć.

"Porodila sam se u 36. nedelji trudnoće, mesec dana ranije. Kada sam rodila Minju, lekari su ostali u čudu kako je dete koje je ranije rođeno mesec dana ranije, toliko jako i čvrsto.

Kada sam izašla iz bolnice, s Minjom je bilo sve u redu, ali, kako su dani prolazili, primećivali smo da se otežano pomera. Tri meseca nakon rođenja, Minja je prestala da pomera noge, glavu i ruke. Tada samo muž i ja shvatili da naše dete ima ozbiljan problem", počinje svoju ispovest za "Blic" Živka.

"Krenuli smo od lekara do lekara u Kragujevcu. Svaki od tih lekara rekao nam je da je to normalno pošto je Minja prevremeno rođena beba, ali mi nismo verovali. Ispostavilo se da smo bili u pravu. Spakovali smo Minju i odveli je u Beograd na jednu privatnu kliniku, za koju smo čuli da je najbolja. Doktor koji ju je pregledao podigao joj je ruku, a ona je samo pala, Minja se nije ni pomerila. Doktor nas je samo pogledao, i rekao da sumnja na spinalnu atrofiju mišića, i preporučio nam genetski test".

Uradili su test, priča Minjina mama, i saznali bolnu istinu.

- Doktor je bio u pravu, naša Minja ima opaku bolest, koja kao da ima tajmer.

"Naša država za svu decu koja imaju istu bolest obezbedila je terapiju koja je za sve nas besplatna, a inače je jako skupa. Na svaka četiri meseca, Minja prima spinrazu, koja joj dosta pomaže i olakšava život. Hvala ti, Srbijo, što mi dete održavaš u životu", priča majka.

Lek koji nadoknađuje nedostatak gena bio je dostupan samo u Americi po ceni od 2,1 milion dolara. Sada je taj lek dostupan i u Evropi.

"Jedini problem jeste rok. Svako dete koje ima spinalnu atrofiju mišića ovaj lek može da primi do navršene druge godine, posle druge godine je kasno", objašnjava majka.

"Molim sve koji su u mogućnosti da nam pomognu kako bismo što pre obezbedili sredstva za lek. Svaki dan nam je nova borba, i nova nada. Jedino uz pomoć našeg naroda, naša Minja će stajati na svojim nogama, i samostalno koračati kroz život. Pomozite nam da izlečimo naše dete", završava svoju priču za "Blic" Živka Matić.

Svako ko je u mogućnosti da donira sredstva za lečenje male Minje, može to učiniti na sledeći način:

  • Slanjem SMS poruke: Upišimo 845 i pošaljimo SMS na 3030
  • Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human845 i pošaljimo SMS na 455
  • Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732401-90
  • Uplatom na devizni račun: 160600000073283743
  • IBAN: RS35160600000073283743
  • SWIFT/BIC: DBDBRSBG
  • Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj
  • Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal 
Foto: Privatna arhiva
Izvor: Blic, 13. 8. 2020. 


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari