Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Ekologija

15.08.2020

Građani u svoje ruke ’preuzeli’ cevi MHE iz Rakitske reke

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/uklonjena-divlja-deponija-ispod-nadvoznjaka-u-ul-jovana-ristica-spomenik-kulture-ostaje-ruglo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Najava akcijeAleksandar Jovanović Ćuta (ORSP) - poruka iz RakiteDesimir Stojanov, predsednik Mesne zajednice

Akcija u Rakiti - građani pijucima i loptama razbijaju cevi


Građani u Rakiti oštetili cev na MHE Zvonce: Radimo ono što investitor i država neće

Aktivisti pokreta Odbranimo reke Stare planine i ljudi iz okolnih sela i gradova oštetili su danas cev male hidroelektrane Zvonce u Rakiti. Povod za ovu "radnu akciju" je to što investitor Goran Belić ne sprovodi rešenje Inspekcije Ministarstva životne sredine kojim mu je naloženo da izvadi cevi iz korita reke.

Probijanje cevi MHE Zvonce u selu Rakita 15. avgust 2020, Foto: Insajder

Probijanje cevi MHE Zvonce u selu Rakita 15. avgust 2020. (foto: Insajder)

Prvobitno je najavljeno da će biti izvađen deo cevovoda iz reke, ali okupljeni za to nisu imali mehanizaciju. Sa sobom su nosili ašove, krampove, čekiće i prvo uklonili kamenje da bi došli do cevi. Potom su brusilicom napravili otvor na cevi u koju su ubacivali sitno kamenje kako bi ceo cevovod onesposobili.

Aleksandar Panić iz pokreta Odbranimo reke Stare planine kaže za Insajder da su na ovu akciju bili prinuđeni jer "pravna država ne funkcioniše".

"Želimo da pokažemo šta će se dešavati svim investitorima koji krše propise. Investitor je ukopao cevi u korito reke i time prekršio uslove Zavoda za zaštitu prirode. Čekali smo više od godinu dana da ih izvadi po naređenju inspekcije, ali on to nije uradio. To je izrevoltiralo ljude koji su danas došli iz okolnih mesta, ali i iz mnogih gradova širom Srbije. Od 210 stanovnika Rakite 190 je potpisalo peticiju u kojoj navode da ne žele malu hidroelektranu u svom selu", kaže Panić.

Probijanje cevi MHE Zvonce 15. avgust 2020, Foto: Insajder

Probijanje cevi MHE Zvonce 15. avgust 2020. (foto: Insajder)

On napominje da je skup prijavljen i opštini i policiji. Na samom skupu nije bilo uniformisane policije niti incidenata, ali su u blizini sela policajci legitimisali ljude koji su stizali na skup.

Okupljeni su novinarki Insajdera rekli da su se priključili ovoj akciji jer žele da pošalju poruku da reke pripadaju ljudima i da investitor ne sme da se ponaša kao da su njegovo vlasništvo. Navode i da očekuju da će neki dobiti i prekršajne, pa i krivične prijave, ali "da je to mala cena za njihovu borbu".

Kažu i da su ovom akcijom hteli da ohrabre sve ljude koji žive u blizini reka na kojima investitori krše propise - da učine isto kao i oni.

Na mestu "radne akcije" postavljen je transparent na kojem je pisalo "Čuvamo reke".

Okupljeni građani u selu Rakita na Staroj planini 15. avgust 2020, Foto: Insajder

Okupljeni građani u selu Rakita na Staroj planini 15. avgust 2020. (foto: Insajder)

Šta je prethodilo „radnoj akciji“

Nakon više od godinu i po dana od početka gradnje male hidroelektrane „Zvonce“, brojnih sukoba meštana i investitora, građevinska inspekcija je krajem decembra 2018. zaustavila radove.

Tokom vanredne kontrole 28. decembra, građevinski inspektor Opštine Babušnica ustanovio je da su na terenu cevi korodirane, da ne postoje betonske i peščane obloge na delu cevovovda i da nije izvršeno geodetsko snimanje terena.

Radove je potom stopirala i Republička inspekcija za zaštitu životne sredine.

Prilikom obilaska radova na postavljanju cevovoda za MHE, republički inspektori su utvrdili da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode, što je u suprotnosti sa rešenjem Zavoda za zaštitu prirode.

Probijanje cevi MHE Zvonce u Rakiti 15. avgust 2020, Foto: Insajder

Probijanje cevi MHE Zvonce u Rakiti 15. avgust 2020. (foto: Insajder)

Osim obustavljanja radova, inspekcija je investitoru Goranu Bjeliću naložila i da izvadi zakopane cevi.

On to nije učinio, već je nastavio radove, a nedavno je Opština Babušnica za njegovu malu hidroelektranu izdala i upotrebnu dozvolu. Investitor je svoje nepostupanje po rešenju objašnjavao time da je podneo žalbu. Međutim, u rešenju inspekcije Ministarstva se navodi da žalba ne odlaže izvršenje.

Nakon obaveštenja pokreta Odbranimo reke Stare planine da će organizovati akciju vađenja cevi iz korita reke, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u zvaničnom dopisu tom pokretu navelo da bi samoinicijativno uklanjanje „predstavljalo odstupanje od zakonom propisanih normi“.

U istom dopisu se navodi i da je po službenoj dužnosti pokrenut postupak za ponišavanje rešenja o izmeni građevinske dozvole i da još nije doneta konačna odluka.

Izvor: Insajder, 15. 8. 2020.


Polazak na akcijuCev napunjena kamenom

Video: Saša Jeremić

Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta - o prostornom planu PirotaFoto: Milan Zirojević, Milica Jovanović, Gordana Bjeletić, Južne vesti
Video: ORSP; Nova S; Južne vesti


Arhiva PPNS

U SVETU ISPLANIRANO 500 BRANA U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA, UGLAVNOM ZA HE - DEO NJIH I U SRBIJI

 

GALERIJA PPNS

ZAŠTITNICI ŽIVOTNE SREDINE 2019PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar