Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Ekologija

29.06.2020

Očišćeno priobalje jezera Grošnica - povodom Svetskog dana zaštite životne sredine

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Svetski dan zaštite životne sredine kragujevački Vodovod obeležio je radno, organizovanjem brojnih aktivnosti na Grošničkom jezeru. Očišćeno je priobalje jezera Grošnica i tom prilikom prikupljeno preko 70 vreća različitog otpada


Kragujevački Vodovod obeležio Svetski dan zaštite životne sredine
 
Svetski dan zaštite životne sredine kragujevački Vodovod obeležio je radno, organizovanjem brojnih aktivnosti na Grošničkom jezeru. Očišćeno je priobalje jezera Grošnica i tom prilikom prikupljeno preko 70 vreća različitog otpada.
 
Kragujevački Vodovod obeležio Svetski dan zaštite životne sredine

Kragujevački Vodovod obeležio Svetski dan zaštite životne sredine

Uprkos tehničko-tehnološkom napretku, urbanizaciji i razvoju civilizacije, skoro polovina stanovnika planete još uvek se suočava sa nedostatkom pristupa zdravstveno ispravnoj vodi za piće i odsustvom elementarnih uslova sanitacije. Kragujevac danas za 24 sata potroši do 55 miliona litara vode, a u vodosnabdevanje su uključena sva tri sistema – Gruža, Grošnica i Moravski vodovodni sistem.
 


CPPOV Kragujevac
 
Tokom prethodnih godina u Vodovodu se  stalno radilo na usavršavanju tehnologije kao što je uvođenje kiseonika u proces proizvodnje vode tkz. proces ozonizacije. Izgradnjom postrojenja za ozonizaciju i nabavkom dva ozon generatora, dugoročno je rešeno pitanje kvaliteta vode na samom vodosistemu u Gruži. Vodovod je radio i revitalizaciju cevovoda kojima se voda doprema do grada. Revitavizovali smo čvorne tačke na magistralnom cevovodu vodovoda Gruža i sada smo izvršili nabavku svih armaturnih delova za dalju rekonstrukciju. Sledi rekonstrukcija magistralnih cevovoda Brzan – Kragujevac i Grošnica – Kragujevac, i to će se rešiti u narednih nekoliko godina – rekao je direktor JKP ”Vodovod i kanalizacija” Nebojša Jakovljević.
Do 2030. godine svaki žitelj planete mora da ima pristup kvalitetnoj, zdravstveno ispravnoj vodi za piće.
 
Grošnička akumulacija je najstarija u Srbiji, napravljena 1938. godine i jedna je od retkih koja ima ispoštovane sve zone sanitarne zaštite jer je sačuvana od svih zagađenja. Sliv ove akumulacije iznosi 30 kvadratnih kilometara i jedna je od najčistijih u Srbiji – objašnjava Goran Gavrilović, koordinator proizvodnje i distribucije vode.

Gružansko jezero  formirano je od 1979 do 1984 godine kao višenamenska akumulacija namenjena za snabdevanje stanovništva, industrije Kragujevca i okoline vodom, kao zaštita nizvodnog područja od poplave, zadržavanje nanosa kao i održavanje donjeg toka Gruže u slučaju nepovoljne hidrološke situacije.
 
Voda iz akumulacije Gruža se zahvata iz tri nivoa, a voda se prerađuje na postrojenju, koje se nalazi 300 metara od brane. Prerađena voda se transportuje magistralnim cevovodom, dužine 22,7 kilometara do rezerovoara koji se nalazi u Kragujevcu. Trenutno sa ovog vodovodnog sistema proizvodi se 450 litara u sekundi vode, što predstavlja oko 70 odsto od ukupne potrebe Kragujevca za vodom – istakla je  Drgana Ilić, zamenik rukovodioca VS Gruža.

Kragujevac je još 90-ih godina podigao sistem za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda. To je jedno od retkih postrojenja u Srbiji koji rade. Otpadne vode iz Kragujevca i okoline iz industrijskih i stambenih objekata slivaju se u ove bazene i posebnom tehnologijom prerađuju u Cvetojevcu. Rešavanje problema prečišćavanja otpadnih voda i komunalnog otpada uslov je za rešavanje problema zagađenosti zemljišta, kvaliteta hrane i podzemnih voda.
 


Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu
 
Kapitalna investicija je bila remont postojećeg rezervoara biogasa, kapaciteta 1000 kubnih metara, i koštala je oko 9 miliona dinara. Nakon toga krenulo se na osavremenjavanje automatike za potrebe rada gas generatora i već u 2018. godini izvršili smo ugradnju nove opreme koja će u potpunosti automatski da upravlja radom gas generatora, na samom postrojenju. Ove godine realizovan je još jedan projekat, a to je zanavljanje opreme u kompresorskoj stanici – rekao je Goran Ljubisavljević, rukovodilac Sektora za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

Kragujevački Vodovod priključio se kampanji obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine i organizovao čišćenje priobalja jezera Grošnica.
 
Prikuplje različitog otpada na obali Grošničkog jezera

Prikuplje različitog otpada na obali Grošničkog jezera
 
Tom prilikom prikupljeno je preko 70 vreća različitog otpada. Time smo hteli da ukažemo na značaj životne sredine, ne samo što ćemo očistiti priobalje jezera Grošnice, već smo čistili i šumu, jer preduzeće gazduje sa preko 540 hektara ove zelene površine – rekao je Ivan Stupić, iz JKP ”Vodovod i kanalizacija”. 
Kragujevački vodovod posebnu pažnju posvećuje zaštiti životne sredine, gde se pridržava svih zakonskih propisa i sve vreme se usklađuju sa ISO standardom 14001 o zaštiti životne sredine.
 
Ne pribegavamo nultom stepenu zagađenja već smo postavili neke realne ciljne vrednosti od kojih je prva smanjenje količine stvorenog otpada u odnosu na prethodnu godinu, smanjenje koncentracije zagađujućih materija iz naših emitera iz kotlova koje imamo na postrojenjima na vodovodnom sistemu Gruža, sistemu za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu. Jedan od ciljeva je i da se kvalitet otpadnih voda iz godine u godinu poboljšava – ističe Jelena Beronja Milošević , rukovodilac Sektora za bezbednost.

Grad Kragujevac svake godine izdvaja značajna sredstva za udruženja koja se bave zaštitom životne sredine, kako bi svojim radom pomogli u rešavanju ekoloških problema u gradu.
 
Moramo stalno da organizujemo edukaciju javnosti o značaju zaštite životne sredine. Grad Kragujevac je prepoznao probleme, pored javnih preduzeća koja vode računa o životnoj sredini, tu su i udruženja za koje grad izdvaja sredstva kako bi pomogli u rešavanju ekoloških problema u gradu – rekao je Zoran Prokić, član GV za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Inače, u okviru akcije obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, akumulacija Grošnica postala je bogatija za tri sadnice platana.Izvor: Stalkeno zvono, 28. 6. 2020.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 
Kragujevački Vodovod obeležio Svetski dan zaštite životne sredineBY STAKLENO ZVONO · JUNE 28, 2020

Svetski dan zaštite životne sredine kragujevački Vodovod obeležio je radno, organizovanjem brojnih aktivnosti na Grošničkom jezeru. Očišćeno je priobalje jezera Grošnica i tom prilikom prikupljeno preko 70 vreća različitog otpada.
Kragujevački Vodovod obeležio Svetski dan zaštite životne sredine Uprkos tehničko-tehnološkom napretku, urbanizaciji i razvoju civilizacije, skoro polovina stanovnika planete još uvek se suočava sa nedostatkom pristupa zdravstveno ispravnoj vodi za piće i odsustvom elementarnih uslova sanitacije. Kragujevac danas za 24 sata potroši do 55 miliona litara vode, a u vodosnabdevanje su uključena sva tri sistema – Gruža, Grošnica i Moravski vodovodni sistem.
CPPOV KragujevacAkumulacija Grošnica postala je bogatija za tri sadnice platanaSistem za jonizaciju vodeDirektor JKP ’’Vodovod i kanalizacija’’ Nebojša JakovljevićTokom prethodnih godina u Vodovodu se  stalno radilo na usavršavanju tehnologije kao što je uvođenje kiseonika u proces proizvodnje vode tkz. proces ozonizacije. Izgradnjom postrojenja za ozonizaciju i nabavkom dva ozon generatora, dugoročno je rešeno pitanje kvaliteta vode na samom vodosistemu u Gruži. Vodovod je radio i revitalizaciju cevovoda kojima se voda doprema do grada. Revitavizovali smo čvorne tačke na magistralnom cevovodu vodovoda Gruža i sada smo izvršili nabavku svih armaturnih delova za dalju rekonstrukciju. Sledi rekonstrukcija magistralnih cevovoda Brzan – Kragujevac i Grošnica – Kragujevac, i to će se rešiti u narednih nekoliko godina – rekao je direktor JKP ”Vodovod i kanalizacija” Nebojša Jakovljević.Do 2030. godine svaki žitelj planete mora da ima pristup kvalitetnoj, zdravstveno ispravnoj vodi za piće.
Goran Gavrilović, koordinator proizvodnje i distribucije vodeGrošnička akumulacija je najstarija u Srbiji, napravljena 1938. godine i jedna je od retkih koja ima ispoštovane sve zone sanitarne zaštite jer je sačuvana od svih zagađenja. Sliv ove akumulacije iznosi 30 kvadratnih kilometara i jedna je od najčistijih u Srbiji – objašnjava Goran Gavrilović, koordinator proizvodnje i distribucije vode.Gružansko jezero  formirano je od 1979 do 1984 godine kao višenamenska akumulacija namenjena za snabdevanje stanovništva, industrije Kragujevca i okoline vodom, kao zaštita nizvodnog područja od poplave, zadržavanje nanosa kao i održavanje donjeg toka Gruže u slučaju nepovoljne hidrološke situacije.
Drgana Ilić, zamenik rukovodioca VS GružaVoda iz akumulacije Gruža se zahvata iz tri nivoa, a voda se prerađuje na postrojenju, koje se nalazi 300 metara od brane. Prerađena voda se transportuje magistralnim cevovodom, dužine 22,7 kilometara do rezerovoara koji se nalazi u Kragujevcu. Trenutno sa ovog vodovodnog sistema proizvodi se 450 litara u sekundi vode, što predstavlja oko 70 odsto od ukupne potrebe Kragujevca za vodom – istakla je  Drgana Ilić, zamenik rukovodioca VS GružaKragujevac je još 90-ih godina podigao sistem za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda. To je jedno od retkih postrojenja u Srbiji koji rade. Otpadne vode iz Kragujevca i okoline iz industrijskih i stambenih objekata slivaju se u ove bazene i posebnom tehnologijom prerađuju u Cvetojevcu. Rešavanje problema prečišćavanja otpadnih voda i komunalnog otpada uslov je za rešavanje problema zagađenosti zemljišta, kvaliteta hrane i podzemnih voda.
Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu
Proizvodnja biogasa na sistemu za prečišćavanje voda u CvetojevcuGoran Ljubisavljević, rukovodilac Sektora za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih vodaKapitalna investicija je bila remont postojećeg rezervoara biogasa, kapaciteta 1000 kubnih metara, i koštala je oko 9 miliona dinara. Nakon toga krenulo se na osavremenjavanje automatike za potrebe rada gas generatora i već u 2018. godini izvršili smo ugradnju nove opreme koja će u potpunosti automatski da upravlja radom gas generatora, na samom postrojenju. Ove godine realizovan je još jedan projekat, a to je zanavljanje opreme u kompresorskoj stanici – rekao je Goran Ljubisavljević, rukovodilac Sektora za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.Kragujevački Vodovod priključio se kampanji obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine i organizovao čišćenje priobalja jezera Grošnica.

Prikuplje različitog otpada na obali Grošničkog jezeraIvan Stupić, iz JKP ’’Vodovod i kanalizacija’’Tom prilikom prikupljeno je preko 70 vreća različitog otpada. Time smo hteli da ukažemo na značaj životne sredine, ne samo što ćemo očistiti priobalje jezera Grošnice, već smo čistili i šumu, jer preduzeće gazduje sa preko 540 hektara ove zelene površine – rekao je Ivan Stupić, iz JKP ”Vodovod i kanalizacija”. Kragujevački vodovod posebnu pažnju posvećuje zaštiti životne sredine, gde se pridržava svih zakonskih propisa i sve vreme se usklađuju sa ISO standardom 14001 o zaštiti životne sredine.
Jelena Beronja Milošević , rukovodilac Sektora za bezbednostNe pribegavamo nultom stepenu zagađenja već smo postavili neke realne ciljne vrednosti od kojih je prva smanjenje količine stvorenog otpada u odnosu na prethodnu godinu, smanjenje koncentracije zagađujućih materija iz naših emitera iz kotlova koje imamo na postrojenjima na vodovodnom sistemu Gruža, sistemu za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu. Jedan od ciljeva je i da se kvalitet otpadnih voda iz godine u godinu poboljšava – ističe Jelena Beronja Milošević , rukovodilac Sektora za bezbednost.Grad Kragujevac svake godine izdvaja značajna sredstva za udruženja koja se bave zaštitom životne sredine, kako bi svojim radom pomogli u rešavanju ekoloških problema u gradu.
Zoran Prokić, član GV za zaštitu i unapređenje životne sredineMoramo stalno da organizujemo edukaciju javnosti o značaju zaštite životne sredine. Grad Kragujevac je prepoznao probleme, pored javnih preduzeća koja vode računa o životnoj sredini, tu su i udruženja za koje grad izdvaja sredstva kako bi pomogli u rešavanju ekoloških problema u gradu – rekao je Zoran Prokić, član GV za zaštitu i unapređenje životne sredine.Inače, u okviru akcije obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, akumulacija Grošnica postala je bogatija za tri sadnice platana.
 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar