Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Ekologija

30.11.2018

Paraćinci protiv MHE na Grzi

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

PROTEST, 1. 12. 2018.Predsednik Alternativnog parlamenta građana Milan Ilić pozvao je Paraćince da daju svoj potpis protiv izgradnje mini hidroelektrane na Grzi.

- Izvesni Miloš Matejić iz sela kod Topole dobio je dozvoli nadležnih ministarstava da može na Grzi kod Paraćina da napravi mini hidorelektranu i to na taj način što će da postavi cevi u gornjem jezeru prečnika 90cm i crpe vodu. Postavlja se pitanje: zašto taj gospodin nije dobio dozvolu da to radi u svojoj opštini, nego je baš došao u Paraćin. Ali tamo su reke zaštićene zakonom i veliki broj građana bi se protiv toga oštro pobunio, rekao je Ilić.

On je pozvao građane Paraćina da potpišu peticiju u utorak u minut do 12 u prostoriji koalicije "Svi za Paraćin" preko puta crkve.

Potpisivanje će trajati mesec dana, a i dijaspora će moći da učestvuje elektronskim potpisima.

Predsednik ove opštine Saša Paunović rekao je za Danas da MHE na Grzi nije potrebna ovoj opštini i da se on lično ne zalaže za izgradnju, posebno ako će ona ugroziti životnu sredinu paraćinskog turističkog bisera.

- Izletište kao celina mnogo je važnije za našu zajednicu od jedne mini hidroelektrane. Međutim, to je moj lični stav, ali ako je neko dobio dozvolu nadležnih ministarstava da to radi, on to može uraditi bez obzira da li se predsedniku opštine to dopada ili ne, rekao je Paunović.

Paraćinci su, prema prvim reakcijama koje se mogu videti na društvenim mrežama, oštro protiv izgradnje MHE na Grzi.

Spomenik prirode vrelo Grza je uređen prethodne dve godine sredstvima opštine Paraćin i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Uređeni su kilometri pešačkih staza i izvor reke Grze gde posetioci, rekreativci i planinari mogu da uživaju. Nalazi se zapadno od Paraćina, na 17-om kilometru puta Paraćin-Zaječar.

Izletište Grza, koje se nalazi na 400 metara nadmorske visine, prepoznatljiva je po izuzetnoj prirodi, čistom vazduhu, raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu.

Podržavam ovu akciju. Nekoliko puta sam kao đak paraćinskih osnovnih škola "Đura Jakšić" i "Stevan Jakovljević" letovao na Grzi. Čudo prirode je bila ta reka. Lepotica. Planinska reka, čista i bistra, sa rečnim pastrmkama i prelepim jezerom. Vrelo Grze je posebna atrakcija. Voda je izbijala u iz stena, letela u vis i onda tekla preko kamenja obraslog mahovinom. Neverovatna stvar.

U Grzi su živeli rečni rakovi. Oni žive samo u izuzetno čistoj rečnoj vodi. Stari Paraćinci bi govorili: "Idemo u raci". To je značilo da idu na Grzu da love rakove. 

Jedne godine sam na Grzi video daždevnjaka. To je prvi i jedini put da sam video tu mitsku životinju uživo. Salamander, brate! Nije mala stvar.

Grzu treba sačuvati, vratiti joj stari sjaj i čistotu. Ona je tu otkad je sveta i veka. Teče i žubori u neverovatnoj lepoti. Mi smo prolazni, prljavi i neodgovorni. 
Podržavam akciju

Žikica SimićGRZA

Grza je reka u istočnoj Srbiji. Duga je 23 kilometra. Nastaje od reka Ivanštice (Gornje Grze) i Velike Čestobrodice, između turističkog naselja Grza i sela Izvor. Reka Grza je leva pritoka reke Crnice, koja protiče kroz Paraćin i zapadno od grada se uliva u Veliku Moravu. Gornja Grza i njene pritoke (Vrelska Padina, Velika Čestobrodica, Crvena reka, Suva reka, Begrovac, Svinarski potok) usekle su kraće klisure u kojima je prisutna reliktna vegetacija. Dužina doline Ivanštice je 11km, a dubina klisure preko 300m, dok je dužina meandarske klisure oko 2km, a dubina preko 250m.

Duž Grze i Čestobrodice vodi magistralni put Paraćin-Zaječar koji spaja doline Velike Morave i Timoka. Blizu turističkog naselja Grze nalazi se selo Sisevac i manastir Svete Petke.

U blizini izvora nalazi se takozvano "Turističko naselje Grza" gde se nalazi : hotel, planinarki dom i veliki broj vikendica. Obala je uređena sa jezercima i velikim brojem: mostića, nadstrešnica i klupa, za posetioce.

Foto: Aleksandar Milićević
Video: Factotum Media; Igor Hasanović
Izvor: Infocentrala, Opštinska uprava Paraćin, Vikipedija


ARHIVA PPNS

Finansiranje koje pružaju komercijalne banke je teže pratiti zbog nedostatka transparentnosti u tom sektoru" - samo jedan od nebrojenih primera zašto država iz nekih oblasti ne sme nikako da se potpuno povuče, koliko god bile nametljive neoliberalne vrednosti

U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA SRBIJE 12 PROJEKATA HIDROENERGETIKE - FINANSIJERI BANKE (VIDEO)

Information resource overview

  • Banca Intesa Beograd – e-mail information request from 29.4.2015 left unanswered
  • UniCredit Bank - e-mail information request from 29.4.2015 left unanswered
  • Societe Generale - e-mail information request from 29.4.2015 left unanswered

 

Naša je poruka da želimo da nam deca i unuci žive u čistoj životnoj sredini i piju zdravu slovenačku vodu koja će ostati naša

SVI IMAJU PRAVO NA PIJAĆU VODU, A VODNI RESURSI SU JAVNO DOBRO - PO USTAVU SLOVENIJE

 

RTS: DA MOŽDA NEPRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar