Pištaljka: Država Savezu vinara platila 12 miliona za informacije sa Vikipedije

Pištaljka: Država Savezu vinara platila 12 miliona za informacije sa Vikipedije

Poljoprivredne stručne službe iz raznih gradova Srbije, koje godinama unazad pišu stručne biltene i savetuju poljoprivrednike o tome kako i šta da uzgajaju na svojim imanjima, te kako da unaprede svoja gazdinstva, prvi put su angažovale jedno udruženje poljoprivrednih proizvođača da savetuje njih. Po nalogu Ministarstva poljoprivrede stručne službe su morale da kupe elaborate o vinogradarstvu od Saveza vinara i vinogradara, udruženja bliskog vlasti koje je registrovano na adresi Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede. Elaborati, koji iz nepoznatih razloga nisu dostupni javnosti, ali u koje je Pištaljka imala uvid, i koji se dobrim delom sastoje od podataka dostupnih na internetu, koštali su 12 miliona dinara.

Iako su stručne službe odbile da dostave javnosti pomenute elaborate, Pištaljka je jedan elaborat uspela da dobije nezvaničnim putem od uzbunjivača. Ovaj dokument je u stvari pauer point (PowerPoint) prezentacija koja u najvećem delu sadrži podatke i analize globalnog tržišta prodaje vina i opšte smernice za razvoj ove industrije. Od 138 stranica ovog elaborata, svega sedam je posvećeno lokalnim karakteristikama koje su opet toliko uopštene da se među njima teško može pronaći neki konkretan savet ili preporuka za vinogradare iz konkretnog područja. Svi podaci o lokalnim karakteristikima su javno dostupni podaci na Vikipediji ili u dokumentu „Vinski atlas“ koji je 2015. godine sačinio Republički zavod za statistiku.

Savez vinara je za ovaj posao angažovan po nalogu Ministarstva poljoprivrede i mimo Zakona o javnim nabavkama. Naime, tokom 2019. godine i 2020. godine stručne službe iz 14 različitih gradova uplatile su Savezu vinara i vinogradara (SVS) ukupno 12,5 miliona dinara, zabeležila je Uprava za trezor. Svaka uplata bila je manja od 500.000 dinara što je zakonska granica za sprovođenje javnih nabavki.

Ministarstvo poljoprivrede je odbilo da objasni zbog čega je savetodavnim službama (PSSS), od kojih svaka ima bar po jednog inženjera savetodavca iz voćarstva i vinogradarstva, naložilo da kupe elaborate. Na naša pitanja nije odgovorila pres služba, a ministar Branislav Nedimović i pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević nisu se javljali na telefone, niti su odgovorili na više mejlova i sms poruka koje smo im slali.

Budžet stručnih službi pola milijarde dinara

Stručne službe postoje godinama i organizovane su kao zasebna privredna društva u vlasništvu Republike Srbije. U Centralnoj Srbiji postoje 23 službe koje zapošljavaju poljoprivredne inženjere iz različitih grana poljoprivrede koji rade na terenu – pružaju besplatne savete i određene stručne usluge poljoprivrednim proizvođačima. Svake godine ministarstvo uredbom definiše poslove i zadatke ovih službi. Tako, na primer, savetodavcima određuju koliko gazdinstava treba da posete i sa kojim ciljem, te koliko prezentacija i televizijskih nastupa treba da imaju i na koju temu.

Između ostalog, njima je povereno i da prate stanje na terenu te da beleže ekonomske i druge parametre razvoja za odabrana poljoprivredna imanja. Godišnji budžet ovih službi u 2020. godini je bio oko pola milijarde dinara.

Takođe, nijedna služba nije odgovorila na zahtev da nam po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi ugovore sa Savezom vinara, izvršena plaćanja i elaborate.

U telefonskim razgovorima sa direktorom PSSS Kraljevo Vekoslavom Savićem i direktorkom PSSS Jagodina Jasminom Filipović, objašnjeno nam je da su ugovori potpisani na zahtev osnivača (Republike Srbije) i Ministarstva poljoprivrede. „Mi sprovodimo programe koje nam odredi osnivač u godišnjoj uredbi. Posle donošenja odluke o izmeni uredbe prošle godine, pomoćnik ministra (poljoprivrede) Aleksandar Bogićević nas je pozvao i rekao da sklopimo ugovore sa Savezom vinara i mi smo to uradili. Savez je elaborat u roku uradio i mi smo u roku platili”, rekao je Savić.

I Savić i Jasmina Filipović potvrdili su da savetodavne stručne službe nikada ranije nisu „kupovale“ savete. „Za druge grane poljoprivrede nismo imali ovakve saradnje. U okviru službe imamo savetodavca za oblast vinogradarstva, ali on radi sa poljoprivrednicima na terenu, nije obučen da piše strategiju – to je posao ministarstva”, objasnila je Filipović.

Potvrdu reči direktora PSSS Kraljevo da je nalog za kupovinu elaborata stigao od ministarstva pronašli smo i u zvaničnim dokumentima. Naime, u javno objavljenoj uredbi o programima rada savetodavnih službi iz 2019. godine navedeno je da je budžet ovih firmi iznosio 303 miliona dinara. U septembru te godine, budžet je uvećan za deset miliona dinara, a u decembru za još 10 miliona dinara. U odlukama o izmeni uredbe piše da je novac namenjen za ostale troškove savetodavnih poslova kojima je dodata i izrada „analize stanja i davanja preporuka u oblasti razvoja vinogradarskog sektora za svako područje na kojem se obavljaju savetodavni poslovi u poljoprivredi”.

Pošto ministarstvo odbija saradnju sa medijima, nismo uspeli da dobijemo objašnjenje kako je ovaj novac potrošen.

Da su stručne službe kupile elaborate suprotno svrsi za koju su osnovane tvrdi profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji Miladin Ševarlić. On je za Pištaljku objasnio da su strategije razvoja potrebne, ali da je normalan put da ministarstvo ili neki institut to kupi, a ne pojedinačne stručne službe. „Neprihvatljivo je da svaka vaška kupuje obaška”, rekao je Ševarlić.

Služba u Kraljevu kupila elaborat iako tamo nema vinograda

Zanimljivo je da oblast Kraljeva skoro da i nema vinograde, a da je Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kraljevo, po nalogu ministarstva u više tranši platila oko milion dinara za elaborat u oblasti vinogradarstva.

„Na našem području registrovana je minorna količina vinograda, negde oko sedam hektara”, izjavio je za Pištaljku direktor PSSS Kraljevo Vekoslav Savić. „Analiza nam služi za pospešivanje poljoprivredne proizvodnje, za podsticanje vinara i eventualno podizanje vinograda i kasnije vinarija. Po toj analizi naši savetodavci su obišli domaćinstva na terenu uputili ih u mogućnosti sadnje grožđa, berbe, otkupa”, ispričao je Savić. Takođe je naveo da novih vinograda još nema „jer su poljoprivrednici oprezni“, ali da zainteresovanih ima.

Pištaljka je kontaktirala i druge poljoprivredne eksperte – profesore sa fakulteta u Novom Sadu i Beogradu, ali niko od njih nije dozvolio da bude citiran u tekstu i odbili su javno da govore o ovoj temi. U nezvaničnim razgovorima, međutim, može se videti da su mišljenja pomenutih stručnjaka o ovom pitanju podeljena. Dok jedni samtraju da nije uobičajeno da poljoprivredne stručne službe koje savetuju proizvođače kupuju savete od proizvođača, drugi u tome ne vide nikakav problem.

Pre desetak godina kada je donet novi zakon koji uređuje oblast savetodavstva u poljoprivredi ministar poljoprivrede je bio Saša Dragin. Pištaljka je i njega kontaktirala, ali je on odbio razgovor jer se „više od deset godina ne bavi politikom”.

Javno dostupni podaci iz baze Agencije za privredne registre govore da Savez vinara i vinogradara nema zaposlenih, da je osnovan 2019. godine i da je već iste godine poslovao sa minusom od devet miliona dinara. Prihodi u 2020. godini ovom udruženju su drastično porasli – pa je te godine ukupno prihodovalo 25.321.000 dinara od čega je šest miliona udruženje dobilo donacijom i subvencijom, dok je ostatak zaradilo prodajući robe i usluge, navodi se u finansijskom izveštaju za 2020. godinu. Rashodi udruženja su najvećim delom knjiženi kao nematerijalni troškovi. Prošlu godinu SVS je završio u plusu od 391.000 dinara.

Savez vinara i vinogradara Srbije odbio je da odgovori na pitanja Pištaljke.

Pištaljka je pisala da je država ovom udruženju pomogla novčano kada im je na konkursu Ministarstva poljoprivrede 2020. godine dodelila milion dinara. Udruženje je na svom profilu na Instagramu navelo da su od ministarstva dobili i dve kancelarije, mejl adresu i pristup registru svih proizvođača vina.

Pištaljka je ranije pisala da je jednoj sednici upravnog odbora u proširenom sastavu uz državne funkcionere prisustvovao i sin predsednika Republike Danilo Vučić. Ni tada, a ni sada nismo dobili objašnjenje od SVS da li sin predsednika ima neku funkciju u Savezu. Ovo objašnjenje nismo dobili ni od ministra Nedimovića, koji je kao gost takođe bio na istoj sednici.

PRILOZI

Snežana Đurić
Izvor: Pištaljka, 13. 7. 2021. 


SAVEZ VINARA


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

PREPORUKA PPNS

IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

ARHIVA PPNS

OTPAD U LEPENICU NELEGANO ODLAGAO MARKO TRANS CARGO U VLASNIŠTVU GORANA KOJOVIĆA - POTVRDILO MINISTARSTVO (FOTO, VIDEO)

ARHIVA PPNS

DREN: EKOLOGIJA 

JUL
 • Zakon o potvrđivanju ugovora o zajmu ’Projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu’, između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj
 • Zahtev: Hitno povlačenje neustavnog Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama iz skupštinske procedure
 • Birn: Iz diplomatske depeše - Jadar 2
 • Procena uticaja na životnu sredinu potrebna Belkalu za prečišćavanje otpadnih voda; za projekte Telekoma i A1 ne treba, čeka se odluka za Bekis Osiride
 • Kragujevac prodaje parcele u centru i zonama Servis 2 i Feniks
 • Odbranimo rijeke Balkana - usvojen osnivački akt (VIDEO)
 • Ugovorena zamena kotlova u Energetici, ubrzo studija o 40 hiljada tona pepela
 • RTK: Grad Kragujevac potpisao ugovore sa ekološkim udruženjima
 • Grad Kragujevac i udruženja potpisali ugovore za projekte u oblasti zaštite životne sredine
 • Forum Poverenika: Koliko su građanima dostupne informacije o zaštiti životne sredine u Srbiji?
 • JKP Šumadija pripala nagrada "brend lider"

JUN (22)

 • Kragujevac izrađuje Plan detaljne regulacije Bešnjaje
 • I MHE Tošovići kod Raške bez uslova zaštite prirode
 • Forum: Treba li Srbiji rudnik litijuma?
 • Kragujevac potpisao Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije
 • Požar na deponiji u Jovanovcu pod kontrolom
 • Zavrni rukave - Košutnjak, 27. jun
 • Šta misle Kragujevčani: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Iz SANU ministarki - o projektu Jadar: Mnogo nedorečenosti o rešavanju velikih problema i pogubnog uticaja na životnu sredinu
 • Anketa: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Crvena linija: Zelena energija i MHE u regionu
 • Zajača, 2021: Šta ostaje posle rudnika? (VIDEO)
 • Rio Tinto: Proizvodnja baterija nije u portfoliju naše kompanije - ne proizvodimo ih nigde u svetu
 • Jelisaveta Vasilić: Završena je privatizacija društvene svojine, ne smemo da dozvolimo privatizaciju javne svojine
 • Letnji dnevni kamp - Botanička bašta 2021
 • Gradonačelnik G. Milanovca: Šta će istraživanjem biti ugroženo? EU Suvoborska greda: Moramo Vas uputiti na greške, namerne napade i neistine
 • Velika povelja ’Zelena planeta’ posthumno prof. dr Slobodanu Jovanoviću (1955-2021)
 • Prof. Ratko Ristić o politici, Rio Tintu i tome čiji je čovek
 • Prof. Ristić: Iskopavanje litijuma forsiraju ’zapadni prijatelji’, banda predatora i sebičnjaka
 • Jadar risorsiz (Australija) cilja Rekovac za istraživanje litijuma, angažuje bivše menadžere Rio Tinta i sa Balkana
 • Kragujevac - grad bez zagađivača?
 • Kvalitet vazduha u Srbiji: Od merenja ka merama - sporna ocena u slučaju Kragujevca
 • Uručena priznanja ’Zeleni’ i ’Crni list’ za 2020. godinu
 • Naučno-informativni skup u Koštunićima o rudnicima litijuma
MAJ (28)
 • Zmije otrovnice i prva pomoć u slučaju ujeda
 • Kragujevac na vodi - Marka Žvaka (VIDEO, 6:47)
 • Pitanja i odgovori sa sajta ministarstva povodom Programa energetske sanacije zgrada, kuća i stanova koji sprovode lokalne samouprave
 • Izdavanje upotrebne dozvole, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji
 • Kragujevac doneo Pravilnik za mere energetske tranzicije, sledi javni poziv
 • Evropski dan parkova obeležen i u Kragujevcu
 • Zavrni rukave: Košutnjak, 30. maj
 • Preliminarno: Kragujevac finansira 15 projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2021.
 • Otpad u Lepenicu nelegano odlagao Marko trans cargo u vlasništvu Gorana Kojovića - potvrdilo Ministarstvo (FOTO, VIDEO)
 • Memedović: Zapustili smo sami sebe! (VIDEO)
 • Svetski dan pčela - 20. maj
 • Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad
 • Mihajlović (18. 5): Istražne bušotine nisu bile predviđene u Topoli; Rešenje Ministarstva (26. 4): Istražni prostor nalazi se na teritoriji Ljiga, Gornjeg Mianovca i Topole
 • Zašto su kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije
 • Energetikа prelazi na gas i sanira pepelište, konačno!
 • Ministarstvo odobrilo istraživanja PD Jadar litijum na pet područja: Rekovac, Ursule, Siokovac, Pranjani i Dobrinja
 • BIRN: Lepenski Vir - betonom na neolit
 • Dugorepi svračak (Lanius nubicus) - nova vrsta ptica u Srbiji
 • Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka)
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Ekomar: Čuva se jezero od ’Kragujevca na vodi’, slede nove inicijative
 • Da iskopamo kompletnu Rađevinu i premestimo je negde drugde?
 • Vladimir Stevanović: Očuvana priroda je i lična karta Srbije, mora da bude prioritetna briga države
 • O ubijanju srpskih šuma - prof. Ratko Ristić i prof. Zdravko Popović
 • Prof. Ristić: Projekat Jadar vodi ka degradaciji predela; Neophodna stroga kontrola rada Ministarstva
 • U Rekovcu odobreno istraživanje litijuma još 2017, Rekovčani to saznali tek 2021. - i pobunili se
 • Naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?"
 • Pitanja iz Srbije i nemušti odgovori direktora Rio Tinta na skupštini akcionara (VIDEO)

APRIL (26)

 • Zaboravite na poljoprivredu posle litijuma - saglasni Akademik Živorad Čeković i dr doc. Duško Brković
 • Nacionalna ekološka asocijacija pokrenula aplikaciju za praćenje kvaliteta vazduha
 • Inicijativa za Požegu: Nepotpuni odgovori Ministarstva o planiranim geološkim istraživanjima litijuma
 • Eksploatacija litijuma uzrokuje enormno uništavanje životne sredine
 • Čišćeno jezero Bubanj u akciji Zavrni rukave
 • O litijumu u Prostornom planu projekta Jadar iz 2019.
 • Dr Milica Tomašević: Rio Tinto nam nije potreban - ako Srbija ima novca neka uloži u poljoprivredu
 • Ukloni divlju deponiju - aplikacija za prijave nelegalno bačenog otpada
 • Kragujevac izdvaja pet miliona za ’energetsku tranziciju’ domaćinstava
 • Zavrni rukave 3: Akcija čišćenja jezera Bubanj
 • Lasta - dokumentarni film, RTV Vojvodina
 • Ocena kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, 2010-2018
 • Siokovčani povodom dolaska Jadar litijumu: Branićemo svoju zemlju!
 • Ko to tamo buši, po Levču?
 • Ekomar i Energetika - kandidati za Zeleni i Crni list
 • Rio Tinto, Loznica i litijumska groznica
 • Litijum u Gornjem Jadru - belo zlato ili ekološka bomba
 • Sistematska deratizacija počinje 19. aprila
 • Projekat Rekovac - litijumska groznica, posred plodne zemlje
 • Nacrti planova za kvalitet vazduha u Kragujevcu na javnom uvidu do 4. maja
 • Ratko Ristić: Zaštita životne sredine mora da bude pitanje pozicije, opozicije i svih građana
 • Vrt u boci - zasađen ’60, zapečaćen ’72, nastavio da raste i 40 godina nakon poslednjeg zalivanja
 • Ne bacajte žar u kontejnere!
 • Za resetovanje koncepta zaštite prirode: identifikacija svih zagađivača, uzurpatora zaštite životne sredine, rigorozna kaznena politika, osnaživanje inspekcije, životvoran dijalog sa lokalnim stanovništvom
 • Ljubivoje Ršumović - Protest
 • Ekološki ustanak - Narodna skupština, 10. april

MART (26)

 • Zašto sam smenjen sa mesta načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine - Dejan Lekić za CINS
 • Zaštita jezera Bubanj - od projekta Ekomara do inicijative Grada
 • Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Koka-kola godišnje proizvede 100 milijardi plastičnih flaša - petinu ukupnog broja u svetu
 • Takmičenje na Univerzitetu u cilju zaštite životne sredine
 • Energetika u Kragujevcu gasi kotlove na ugalj, priključuje se na gas
 • Grinpis: Valjevo treći najzagađeniji grad u Evropi, u prvih 20 u 2020. i Kosjerić, Niš, Užice, Čačak i Kragujevac
 • Registar izvora zagađivanja u Kragujevcu
 • FOTO: Ilićevsko groblje na Košutnjačkom brdu
 • Energetika Kragujevac, 12. 3. 2021. (16:00-16:30)
 • Privremena mera: Agencija da odmah vrati na posao Milenka Jovanovića
 • Dašić: Biće zatvoren i preseljen pogon Dorado koji zagađuje vazduh
 • Utisak nedelje, 7. 3. 2021: Aleksandar Jovanović Ćuta, Milenko Jovanović, Miroslav Mijatović
 • Kvalitet vazduha u Kragujevcu, 8. 3. 2021. (8:00)
 • Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021: Bacanje smeća gde ne treba
 • Sirovi lignit - jedan od ključnih uzročnika zagađenja vazduha u Srbiji
 • FOTO: Ispred groblja u Beloševcu nema kontejnera, ali uvek ima smeća
 • Loš kvalitet vazduha je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta
 • Otadžbina te zove - da očistiš reku Peštan (Rudovci)
 • Kragujevcu odobreno preko 2,4 miliona za smanjenja zagađenja poreklom iz individualnih izvora, a zahtev za pošumljavanje nije uzet u razmatranje
 • Iz budžeta Kragujevca 9,7 miliona dinara za zaštitu životne sredine
 • Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana
 • Skoro dva miliona evra za MHE povezane sa Nikolom Petrovićem
 • Deponija nastajе u ulici Nikole Vujačića (MZ Vinogradi)
 • Deponija u Kragujevcu - pre i posle čišćenja (februar 2021)

FEBRUAR (15)

 • Izlivanje fekalne kanalizacije u Šumaričko jezero!
 • Konkurs za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u Kragujevcu 2021.
 • Krčena nepotrebna vegetacija u Spomen-parku, saniran deo ograde oko Kreativnog parka
 • Ministarstvo kulture nema nameru da menja status Prirodnjačkog muzeja
 • Zbirku pliocenskih biljaka sa lokaliteta Ilina Voda 1930. sakupio i poklonio Prirodnjačkom muzeju dr Igor Rudski, profesor kragujevačke Gimnazije
 • Prirodnjački muzej uskoro gubi status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture koji traje 125 godina
 • Đubre u blizini Lučnog mosta broj 2 - Kragujevac, 16. 2. 2021.
 • Pošumljavanje u Srbiji - Izveštaj DRI 2020
 • U Srbiji se seku i šume pod zaštitom države (FOTO, VIDEO)
 • RERI: Zagadi pa vladaj - Milenko Jovanović
 • Trg vojvode Putnika biće preuređen, deo Pešačke zone se transformiše
 • Zeleni pojas kod Grudnog odeljenja biće obnovljen novim sadnicama
 • Ekološki bilten Kragujevca (novembar-decembar 2020)
 • Molba savesnih: Ne hranite patke i labudove hlebom i pekarskim proizvodima
 • Godišnji plan inspekcijskog nadzora u Kragujevcu 2021.

JANUAR (25)

 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca, decembar 2020.
 • Zagađivač plaća. Zaista?
 • Ubijanje reke: Krivaja, Bačka Topola (20. 1. 2021)
 • Digitalni registar zagađivača u Kragujevcu: Prijave građana u 2020.
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 21. 1. 2021. (21:00)
 • Povodom zagađenja Lepenice: MUP identifikovao počinioca, istraga u toku
 • Objavljen program istraživanja i kontrole životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2021.
 • Most na reci Lepenici (Cvetojevac, Kragujevac), 18. 1. 2021.
 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca - novembar 2020.
 • Republički inspektor podneo prijave zbog odlaganja otpadnog mulja u Lepenicu
 • Izručivanje otpada u Lepenicu pored mosta na ulasku u Cvetojevac (VIDEO)
 • Plan kvaliteta vazduha u Beogradu (2016-2020)
 • Kineski radnici u Rakiti štrajkоvali, pa odustali nakon pritisaka poslodavca
 • U Agenciji za zaštitu životne sredine smenjen i Dejan Lekić, načelnik od osnivanja
 • Klima 101: Istraživanje ’Kako građani vide problem zagađenog vazduha u Srbiji?’
 • Pogrešne koordinate merne stanice Kragujevac na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine
 • Prostor za automobile biće prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9km - u Parizu
 • Energetika i Gradska uprava Kragujevac među 10 najvećih dužnika za struju
 • Udruženja građana - društveni uticaj bez dovoljno podrške
 • Srpski olimpijac Čaba Silađi čistio Divčibare od smeća
 • Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021.
 • Počelo čišćenje otpada na Drini, pomoći će i EPS
 • Otpad kao pretnja proizvodnji hidroelektrane Višegrad
 • Fotografski priručnik za raspoznavanje labudova (Cygnus sp) u Srbiji
 • Stara Planina, prvi deo (Sasvim prirodno)

DETALJNO

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ZAŠTITNICI ŽIVOTNE SREDINE 2019

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari