Vlada usvojila Program zaštite vazduha do 2030.

Vlada usvojila Program zaštite vazduha do 2030.

Vlada Republike Srbije usvojila je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine u četvrtak (8. decembra).

Programom će biti definisane mere i aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, stoji u saopštenju.

- Srbija je po prvi put dobila strateški dokument za oblast zaštite vazduha za čiju implementaciju će u narednim godinama biti potrebna ulaganja od 2,6 milijardi evra. Ciljevi programa će biti ostvareni kroz smanjenje emisija iz različitih sektora, kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, ali i uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana, navodi Ministarstvo.

Programom su definisane i mere i aktivnosti koje će pomoći jedinicama lokalne samouprave u daljem razvoju planova kvaliteta vazduha, kratkoročnih akcionih planova i programa lokalnih monitoringa.

Ministarstvo ističe da će neke od predviđenih mera omogućiti bržu zamenu starih uređaja za grejanje u domaćinstvima i obnovu voznog parka deregistracijom, odnosno otpremanjem najstarijih Euro 1, 2 i 3 dizel putničkih vozila i lakih teretnih vozila, kao i EURO I, II i III dizel autobusa u reciklažne centre.

Program predviđa i realizaciju aktivnosti koje se odnose na edukaciju, obuku za primenu najboljih praksi i podizanje svesti, u cilju uspostavljanja konsenzusa o važnosti menjanja navika i davanja doprinosa u ovoj oblasti od strane svih članova društvene zajednice.

Unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan je od ključnih prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine. Program zaštite vazduha koji je danas usvojen trasiraće put za sprovođenje mera i aktivnosti u narednim godinama, čime će se dati doprinos životnoj sredini, čistijem vazduhu i zdravlju građana, piše na kraju saopštenja Ministarstva koje je prenela Vlada preko svog sajta.

DORADA SADRŽAJA

Program je usvojen na 14. sednici Vlade, održanoj 8. decembra, ali dokument nije bio dostupan na sajtu Vlade sve do 20. decembra.

U poglavlju 3.2 "Istorijski pregled zaštite vazduha u zonama i aglomeracijama u Republici Srbiji", zabeleženo je (stranica 22):

"Daleko najizraženiji uticaj na zdravlje uočen je pri izlaganju suspendovanim česticama PM2.5, za koje je modeliranjem za referentnu 2015. godinu dobijena procena od 9.773 prevremenih smrtnih slučajeva, i više od 92.000 godina skraćenog životnog veka. Procenjeno je da je zbog izlaganja koncentracijama PM2.5 u ambijentalnom vazduhu 2015. godine u Republici Srbiji izgubljeno više od 2,1 miliona radnih dana. Imajući u vidu činjenicu da kvalitet ambijentalnog vazduha slabi od 2015. godine, negativni uticaji zagađenja vazduha sve su veći. Takođe treba istaći da brojke iz Tabele 3-1 ne uključuju prekogranične uticaje emisija zagađujućih materija iz Republike Srbije na zdravlje u susednim zemljama".

U pratećoj tabeli je prikazan uticaj na zdravlje zagađujuće materije PM2,5 i pored ostalog navedeno je:

  • hronični mortalitet (30+) - slučajevi prevremene smrti: 9.773
  • bronhitis kod dece starosti od šest do 12 godina - dodatni slučajevi: 22.762

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Vlada usvojila Program zaštite vazduha do 2030 Tabela Uticaj na zdravlje
Ovaj strateški značajan dokument objavljujemo u celini (252 strane):



ARHIVA PPNS JAVNO ČITANJE IZVEŠTAJA O KVALITETU VAZDUHA U REPUBLICI SRBIJI 2021: REČENO I PREĆUTANO

Javno čitanje izveštaja o kvalitetu vazduha u Republici Srbiji 2021: Rečeno i prećutano
Program je nastao na osnovu člana 38 Zakona planskom sistemu Republike Srbije, kao i člana 27 i člana 29 Zakona o zaštiti vazduha.

Prema Zakonu o zaštiti vazduha (Član 3), "planovi i programi jesu instrumenti kojima se utvrđuju mere u cilju dostizanja graničnih i ciljnih vrednosti, u slučaju da su one prekoračene".

Podsećamo,  Nacrt Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom objavljen je 24. oktobra 2021. godine, a rezultat je projekta koji je sproveo četvoročlani konzorcijum, uz pomoć Evropske unije.

Zagađen vazduh godišnje odnese hiljade života, dovede do skoro 14,000 hospitalizacija i prouzrokuje višednevna pogoršanja astme kod dece u Srbiji – ovo su samo neki od podataka sadržani u Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. godine, dokumentu u kome se po prvi put na sveobuhvatan način mapira uticaj aerozagađenja, preneli smo u septembru pisanje lista Danas.

U ovom dokumentu se analiziraju posledice izloženosti pre svega suspendovanim česticama (PM2,5), troposferskom ozonu (O3) i azot-dioksidu (NO2). Pored toga daje se pregled različitih scenarija koji bi mogli da dovedu do smanjenja aerozagađenja i na koji način bi svaki od njih ublažio negativne posledice lošeg kvaliteta vazduha.

U Nacrtu je navedeno da zagađujuće materije dovode godišnje do oko 11.000 prevremenih smrti. Najpogubniji uticaj pri tome imaju PM2,5 čestice koje prema ovim procenama dovode do oko 10.000 izgubljenih života godišnje. Detaljnije:

ARHIVA PPNS U SRBIJI HILJADE MRTVIH I HOSPITALIZOVANIH ZBOG VAZDUHA (PODATAK IZ DRŽAVNOG PROGRAMA ZAŠTITE VAZDUHA U SRBIJI, 2022-2030)

U Srbiji hiljade mrtvih i hospitalizovanih zbog vazduha (podatak iz državnog Programa zaštite vazduha u Srbiji, 2022-2030)
Komentarišuću usvajanje Program, Bojan Simišić iz Eko straže, koja je organizovala više protesta za bezopasan vazduh, naglasio je da je ovo bio jedan od glavnih zahteva protesta.

- Zašto je to bitno? Ovaj dokument su radili strani stručnjaci sa iskustvom na polju zagađenja vazduha i isti dokument procenjuje da je broj žrtava aerozagađenja na godišnjem nivou u Srbiji petocifren. Država je upravo parafirala dokument u kome priznaje da je zagađivač i da je dužna da sprovodi mere. Dokument se zove akcioni plan za period 2022. do 2030. U nazivu piše 2022. Ministarstvo finansija već više od godinu dana je blokiralo ovaj dokument. Razlog vam je jasan, rešavanje zagađenja košta. Ovo nije nikakva garancija da će država išta uraditi po ovom pitanju, ali ovo je jedno važno parafiranje jednog važnog dokumenta, napisao je Simišić, pored ostalog.

Autor aplikacija Iks-eko vazduh koja prikazuje evropski indeks kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, mr Dejan Lekić uputio je ovim povodom 
čestitku svima.

- Vlada je usvojila Program zaštite vazduha i Srbiji do 2030. Ovo je mali korak za čovečanstvo, veliki za sve one koji su uložili svoj trud, rad i vreme u borbu za čist vazduh i ogroman za sve građane Srbije... Da podvučemo neke crte. Mnogi državni službenici na položaju su gradili karijeru na ponavljanju jedne te iste neistine: Bilo je gore pre, napisao je Lekić.

Podsećamo na sadržaj nacrta u celini:


Obrada: PRVI PRVI NA SKALI, 8. i 20. decembar 2022.

ARHIVA PPNS KO SVE IMA ISTRAŽNA PRAVA I KOJE RUDE ISTRAŽUJE U SRBIJI?

Ko sve ima istražna prava i koje rude istražuje u Srbiji?
"RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html