Vujović: Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinu; RERI: Ministarka zadovoljna kako napreduje izgradnja nelegalnih objekata u Boru

Vujović: Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinu; RERI: Ministarka zadovoljna kako napreduje izgradnja nelegalnih objekata u Boru

Vujović u Boru: Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas kompaniju „Serbia Zijin Copper doo“ u Boru, kako bi se uverila u napredak i dinamiku projekata koje kompanija sprovodi u cilju zaštite životne sredine u rudarskim aktivnostima.

Vujović u Boru: Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinu
Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinuVujović je navela da je za građane Bora bitno da imaju radna mesta, ali je jednako važno i da imaju čistiji vazduh. Zbog toga, dodala je, ministarstvo koje vodi po prvi put tesno sarađuje sa kompanijom Ziđin i prati preduzete aktivnosti na modernizaciji i unapređenju proizvodnog procesa kako bi se zaštitila životna sredina.

Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinu- Građani su se i pre 50 godina susretali sa problemom aerozagađenja u Boru, ali od 2018. godine od kad je naš strateški partner, kompanija Ziđin, preuzela rudnik u Boru, radi se na tome da se implementira oprema po svetskim standardima, kako bi se poboljšala zaštita životne sredine. Puštanjem u rad novog sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova u okviru kompleksa topionice, situacija je primetno bolja. To govore i zvanična merenja, koja pokazuju da je u avgustu prošle godine prekomerno zagađenje bilo zabeleženo tokom 14 dana, a u avgustu 2021. godine nije bilo prekomerno nijednog dana. I zato je ovaj projekat, iako nije jedini u Boru, za mene najvažniji, jer doprinosi rešavanju najvećeg problema u ovom gradu, a to je aerozagađenje – rekla je ministarka.

Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinuVujović je naglasila da je sa kineskim partnerima od početka godine održan niz sastanaka na kojima se razgovaralo o tome kako da se prevaziđu nasleđeni problemi.

Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinu- Strateški partneri su u ovaj projekat uložili velika sredstva, više od 100 miliona evra, a primenjuju i principe cirkularne ekonomije, tako što od nusproizvoda prave korisne materijale. Ovo je tek početak. Do polovine sledeće godine kineski partneri će uložiti još sredstava u druga postrojenja, što će dalje smanjiti aerozagađenje, i zato se nadam da ćemo se uskoro ponovo videti u Boru, sa još boljim vestima. Želim da ljudi koji su zabrinuti za kvalitet vazduha znaju da taj decenijski problem rešavamo. Mislimo na građane Bora, ali i čitave Srbije, jer svi dišemo isti vazduh, pijemo istu vodu i baš zbog toga čistija budućnost treba da nam bude zajednički cilj – naglasila je Vujović.

Vujović u Boru: Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinu
Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinuVujović je obišla novo postrojenje sa generalnim direktorom „Ziđina“ Đan Simingom, gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem, direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Filipom Radovićem i savetnikom za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi NR Kine Liu Kaijem. Ministarka je, nakon obilaska, naglasila da se u Boru ove godine realizuju i drugi zeleni projekti uz podršku Ministarstva. Prema njenim rečima, u novembru će biti zasađeno više hiljada sadnica na degradiranoj površini na obodu rudnika. U cilju podizanja kvaliteta života građana, resorno ministarstvo sufinansira i proširenje Eko omladinskog parka.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine, 3. 9. 2021.

Ministarka Irena Vujović zadovoljna kako napreduje izgradnja nelegalnih objekata u Boru

Ministarka zaštite životne sredine je pre nekoliko dana u Boru posetila kompaniju „Serbia Zijin Copper doo“ kako bi se uverila u napredak i dinamiku projekata koje kompanija sprovodi u cilju zaštite životne sredine. Međutim, objekti koje je ona obišla i u čiju izgradnju se uverila nemaju ni građevinsku dozvolu ni saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Građani Bora već duži niz godina imaju problema sa zagađenjem vazduha, a visoke koncentracije sumpor-dioksida uzrokovane radom topionice u okviru fabričkog kompleksa kompanije Serbia Zijin Bor Copper često višestruko prekoračuju koncentracije opasne po zdravlje ljudi. Tako, samo tokom avgusta 2021. godine na mernim stanicama u Boru su zabeležena satna prekoračenja sumpor-dioksida i to: u Brezoniku (prigradsko naselje severno od grada) 5, u Gradskom parku (centar grada) 6 i kod Instituta (južni deo grada) 9 puta. Zagađenje sumpor-dioksidom u Boru je nastavljeno i ovog vikenda.

PRILOZI PPNS:

SEPA: Informacije o detektovanim prekoračenjima satnih i dnevnih graničnih vrednosti (GV) zagađujući materija u vazduhu, 1. 8. 2021. - 31. 8. 2021.

Serbia Zijin Cooper DOO: Izjava o emisiji dimnih gasova

Tokom posete Boru, Ministarka zaštite životne sredine je izjavila da je puštanjem u rad novog sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova u okviru kompleksa topionice, situacija primetno bolja, kao i da je taj projekat za nju najvažniji. Ministarku su predstavnici kompanije, proveli kroz kompleks u krugu fabrike sumporne kiseline, unutar kojeg se nalazi i predmetno postrojenje za odsumporavanje, koje bi trebalo da doprinese smanjenju emisija sumpor-dioksida.

Međutim, ono što predstavlja svojevrsan presedan u ponašanju organa vlasti u vršenju poverenih funkcija jeste činjenica da su objekti, čiju je funkcionalnost pohvalila, sagrađeni bez odobrenja nadležnih organa. Naime, prema javno dostupnim podacima kompanija Zijin Bor Copper poseduje isključivo lokacijske uslove za faznu izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju grupe objekata u okviru kompleksa „Serbia Zijin Bor Copper“ d.o.o. Bor, sa ciljem povećanja kapaciteta topionice bakra iz decembra 2020. godine. Postupak procene uticaja na životnu sredinu za projekat povećanja kapaciteta topionice bakra u okviru navedenog kompleksa nije završen, odnosno kompaniji, prema javno dostupnim informacijama još uvek nije izdata saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a što predstavlja preduslov za izdavanje građevinske dozvole. Zapravo, još uvek nije objavljena ni studija o proceni uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat.

„Postrojenje je samo jedan od niza novih objekata koji se grade u metalurško - hemijskom kompleksu. U njemu se otpadni gas metalurgije apsorbuje krečnim mlekom da bi se dobio gips. Pitanje je šta sve sadrži taj proizvod jer topionički otpadni gas, pored sumpor-dioksida, sadrže živu, arsen, kadmijum, nikl... Da li je gips proizvod za dalju upotrebu ili opasan otpad za koji je neophodna izgradnja deponije to treba da pokaže studija o proceni uticaja. U ovim procesima se koristi i voda iz Borskog jezera koje je namenjeno za rekreaciju i bitan je resurs za razvoj turizma u ovom kaju, a u ovom sušnom periodu, sa početkom rada postrojenja primećeno je opadanje nivo vode u jezeru“- objašnjava Toplica Marjanović, inženjer zaštite životne sredine i bivši radnik RTB Bor-a.

RERI je zbog sumnji da kompanija Zijin Bor Copper izvodi radove na povećanju kapaciteta i rekonstrukciji topionice bakra bez građevinske dozvole podneo zahtev za pokretanje postupka vanrednog inspekcijskog nadzora Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture koje je navelo da će izvršiti terenski inspekcijski nadzor u ponedeljak 13. septembra.

Sa druge strane, RERI se obratio i Ministarstvu zaštite životne sredine i zatražio da utvrdi da li je započeto sa građenjem pre dobijanja saglasnosti nadležnog organa na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i zahtevao da zabrani izvođenje projekta i obavljanje delatnosti dok se ne pribavi saglasnost nadležnog organa na studiju o proceni uticaja. Ministarstvo zaštite životne sredine do danas nije postupilo po zahtevu.

RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora ukazuju da je država ta koja omogućava da se kompanije neodgovorno ponašaju i time ugrožavaju zdravlje velikog broja njenih građana, jer ne samo da ne sankcioniše kršenje propisa od strane povlašćenih kompanija koje su im „strateški partneri“ već sa ponosom učestvuju u njihovoj promociji.

Dokument: Timočke
Izvor: RERI, 13. 9. 2021.  

IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINUARHIVA PPNS

DREN: EKOLOGIJA 

AVGUST

 • Ljubivoje Ršumović - Zar ćemo opet dozvoliti
 • Prof. Ristić: Litijumska bajka nije razvojna šansa Srbije
 • Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara (2012)
 • Sa protesta u Rekovcu protiv istraživanja litijuma: Nije politikanstvo već borba za opstanak naroda
 • Ugovorena zamena kotlova Energetike, rok za završetak radova je 120 dana
 • Grad Kragujevac objavio konkurs za sufinansiranje energetske efikasnosti porodičnih kuća
 • Litijum u Levču? Ne! Odbranimo Rekovac! (snimak protesta, 3. 9. 2021)
 • Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta (Beograd, 11. septembar)
 • Preliminarni zahtevi protesta za bezopasan vazduh
 • Energetika podnela zahtev za procenu uticaja rekonstrukcije kotlarnice na životnu sredinu
 • Protest ’Odbranimo Rekovac’ 3. septembra (17:00)
 • Protestna okupljanja u Beogradu - 28. avgusta, 4. i 11. septembra (VIDEO)
 • Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta (Beograd, 11. septembar)
 • DW: Litijum iz Nemačke - ekološki besprekoran i jeftin
 • Kragujevac objavio preliminarnu listu privrednika za energetsku tranziciju
 • Ekomar: Ima li života (u) Lepenici?
 • Tribina o potencijalnim problemima pčelara usled otvaranja rudnika litijuma (VIDEO)
 • CINS: Kako je Rio Tinto kupovao Loznicu - od gosta na slavi do neprijatelja (FOTO, VIDEO)

JUL (24)

 • Dekan Ristić: Odbornici Loznice ishitreno odlučili, projekat Jadar zvanično nije odobren
 • Divlje deponije - problem JKP na terenu i grada na konkursu Ministarstva za dodelu sredstava (FOTO, VIDEO)
 • Za Prostorni plan Grada Loznice glasao 41 odbornik, šest bilo protiv, od 50 prisutnih na početku sednice (VIDEO)
 • Storenergy (Kragujevac) - za ulazak supruge Zvonka Veselinovića u posao sa Nikolom Petrovićem
 • Marš sa Drine - Protest u Loznici, 29. jula
 • Eksplodirao hemijski kompleks u Leverkuzenu (VIDEO)
 • Ćuta poziva viđenije ljude, Porfirija, Novaka da stanu uz narod
 • Dr Tatjana Brankov: Vraćaju li se pedesete sa sloganima: Industrija je simbol bogatstva, Poljoprivreda je simbol siromaštva?
 • Zelena pijaca rekonstruisaće se do kraja godine, saniraće se i previđena fasada (VIDEO, FOTO)
 • Kragujevac pozvao privrednike da učestvuju u programu energetske tranzicije
 • RERI: Otvoreno pismo Vučiću; WWF: Zašto peticija za zaustavljanje štetnog Zakona o vodama?
 • Peticija: Zaustavimo štetni Zakon o vodama!
 • Pištaljka: Država Savezu vinara platila 12 miliona za informacije sa Vikipedije
 • Zakon o potvrđivanju ugovora o zajmu ’Projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu’, između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj
 • Zahtev: Hitno povlačenje neustavnog Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama iz skupštinske procedure
 • Birn: Iz diplomatske depeše - Jadar 2
 • Procena uticaja na životnu sredinu potrebna Belkalu za prečišćavanje otpadnih voda; za projekte Telekoma i A1 ne treba, čeka se odluka za Bekis Osiride
 • Kragujevac prodaje parcele u centru i zonama Servis 2 i Feniks
 • Odbranimo rijeke Balkana - usvojen osnivački akt (VIDEO)
 • Ugovorena zamena kotlova u Energetici, ubrzo studija o 40 hiljada tona pepela
 • RTK: Grad Kragujevac potpisao ugovore sa ekološkim udruženjima
 • Grad Kragujevac i udruženja potpisali ugovore za projekte u oblasti zaštite životne sredine
 • Forum Poverenika: Koliko su građanima dostupne informacije o zaštiti životne sredine u Srbiji?
 • JKP Šumadija pripala nagrada "brend lider"

JUN (22)

 • Kragujevac izrađuje Plan detaljne regulacije Bešnjaje
 • I MHE Tošovići kod Raške bez uslova zaštite prirode
 • Forum: Treba li Srbiji rudnik litijuma?
 • Kragujevac potpisao Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije
 • Požar na deponiji u Jovanovcu pod kontrolom
 • Zavrni rukave - Košutnjak, 27. jun
 • Šta misle Kragujevčani: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Iz SANU ministarki - o projektu Jadar: Mnogo nedorečenosti o rešavanju velikih problema i pogubnog uticaja na životnu sredinu
 • Anketa: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Crvena linija: Zelena energija i MHE u regionu
 • Zajača, 2021: Šta ostaje posle rudnika? (VIDEO)
 • Rio Tinto: Proizvodnja baterija nije u portfoliju naše kompanije - ne proizvodimo ih nigde u svetu
 • Jelisaveta Vasilić: Završena je privatizacija društvene svojine, ne smemo da dozvolimo privatizaciju javne svojine
 • Letnji dnevni kamp - Botanička bašta 2021
 • Gradonačelnik G. Milanovca: Šta će istraživanjem biti ugroženo? EU Suvoborska greda: Moramo Vas uputiti na greške, namerne napade i neistine
 • Velika povelja ’Zelena planeta’ posthumno prof. dr Slobodanu Jovanoviću (1955-2021)
 • Prof. Ratko Ristić o politici, Rio Tintu i tome čiji je čovek
 • Prof. Ristić: Iskopavanje litijuma forsiraju ’zapadni prijatelji’, banda predatora i sebičnjaka
 • Jadar risorsiz (Australija) cilja Rekovac za istraživanje litijuma, angažuje bivše menadžere Rio Tinta i sa Balkana
 • Kragujevac - grad bez zagađivača?
 • Kvalitet vazduha u Srbiji: Od merenja ka merama - sporna ocena u slučaju Kragujevca
 • Uručena priznanja ’Zeleni’ i ’Crni list’ za 2020. godinu
 • Naučno-informativni skup u Koštunićima o rudnicima litijuma
MAJ (28)
 • Zmije otrovnice i prva pomoć u slučaju ujeda
 • Kragujevac na vodi - Marka Žvaka (VIDEO, 6:47)
 • Pitanja i odgovori sa sajta ministarstva povodom Programa energetske sanacije zgrada, kuća i stanova koji sprovode lokalne samouprave
 • Izdavanje upotrebne dozvole, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji
 • Kragujevac doneo Pravilnik za mere energetske tranzicije, sledi javni poziv
 • Evropski dan parkova obeležen i u Kragujevcu
 • Zavrni rukave: Košutnjak, 30. maj
 • Preliminarno: Kragujevac finansira 15 projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2021.
 • Otpad u Lepenicu nelegano odlagao Marko trans cargo u vlasništvu Gorana Kojovića - potvrdilo Ministarstvo (FOTO, VIDEO)
 • Memedović: Zapustili smo sami sebe! (VIDEO)
 • Svetski dan pčela - 20. maj
 • Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad
 • Mihajlović (18. 5): Istražne bušotine nisu bile predviđene u Topoli; Rešenje Ministarstva (26. 4): Istražni prostor nalazi se na teritoriji Ljiga, Gornjeg Mianovca i Topole
 • Zašto su kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije
 • Energetikа prelazi na gas i sanira pepelište, konačno!
 • Ministarstvo odobrilo istraživanja PD Jadar litijum na pet područja: Rekovac, Ursule, Siokovac, Pranjani i Dobrinja
 • BIRN: Lepenski Vir - betonom na neolit
 • Dugorepi svračak (Lanius nubicus) - nova vrsta ptica u Srbiji
 • Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka)
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Ekomar: Čuva se jezero od ’Kragujevca na vodi’, slede nove inicijative
 • Da iskopamo kompletnu Rađevinu i premestimo je negde drugde?
 • Vladimir Stevanović: Očuvana priroda je i lična karta Srbije, mora da bude prioritetna briga države
 • O ubijanju srpskih šuma - prof. Ratko Ristić i prof. Zdravko Popović
 • Prof. Ristić: Projekat Jadar vodi ka degradaciji predela; Neophodna stroga kontrola rada Ministarstva
 • U Rekovcu odobreno istraživanje litijuma još 2017, Rekovčani to saznali tek 2021. - i pobunili se
 • Naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?"
 • Pitanja iz Srbije i nemušti odgovori direktora Rio Tinta na skupštini akcionara (VIDEO)

APRIL (26)

 • Zaboravite na poljoprivredu posle litijuma - saglasni Akademik Živorad Čeković i dr doc. Duško Brković
 • Nacionalna ekološka asocijacija pokrenula aplikaciju za praćenje kvaliteta vazduha
 • Inicijativa za Požegu: Nepotpuni odgovori Ministarstva o planiranim geološkim istraživanjima litijuma
 • Eksploatacija litijuma uzrokuje enormno uništavanje životne sredine
 • Čišćeno jezero Bubanj u akciji Zavrni rukave
 • O litijumu u Prostornom planu projekta Jadar iz 2019.
 • Dr Milica Tomašević: Rio Tinto nam nije potreban - ako Srbija ima novca neka uloži u poljoprivredu
 • Ukloni divlju deponiju - aplikacija za prijave nelegalno bačenog otpada
 • Kragujevac izdvaja pet miliona za ’energetsku tranziciju’ domaćinstava
 • Zavrni rukave 3: Akcija čišćenja jezera Bubanj
 • Lasta - dokumentarni film, RTV Vojvodina
 • Ocena kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, 2010-2018
 • Siokovčani povodom dolaska Jadar litijumu: Branićemo svoju zemlju!
 • Ko to tamo buši, po Levču?
 • Ekomar i Energetika - kandidati za Zeleni i Crni list
 • Rio Tinto, Loznica i litijumska groznica
 • Litijum u Gornjem Jadru - belo zlato ili ekološka bomba
 • Sistematska deratizacija počinje 19. aprila
 • Projekat Rekovac - litijumska groznica, posred plodne zemlje
 • Nacrti planova za kvalitet vazduha u Kragujevcu na javnom uvidu do 4. maja
 • Ratko Ristić: Zaštita životne sredine mora da bude pitanje pozicije, opozicije i svih građana
 • Vrt u boci - zasađen ’60, zapečaćen ’72, nastavio da raste i 40 godina nakon poslednjeg zalivanja
 • Ne bacajte žar u kontejnere!
 • Za resetovanje koncepta zaštite prirode: identifikacija svih zagađivača, uzurpatora zaštite životne sredine, rigorozna kaznena politika, osnaživanje inspekcije, životvoran dijalog sa lokalnim stanovništvom
 • Ljubivoje Ršumović - Protest
 • Ekološki ustanak - Narodna skupština, 10. april

MART (26)

 • Zašto sam smenjen sa mesta načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine - Dejan Lekić za CINS
 • Zaštita jezera Bubanj - od projekta Ekomara do inicijative Grada
 • Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Koka-kola godišnje proizvede 100 milijardi plastičnih flaša - petinu ukupnog broja u svetu
 • Takmičenje na Univerzitetu u cilju zaštite životne sredine
 • Energetika u Kragujevcu gasi kotlove na ugalj, priključuje se na gas
 • Grinpis: Valjevo treći najzagađeniji grad u Evropi, u prvih 20 u 2020. i Kosjerić, Niš, Užice, Čačak i Kragujevac
 • Registar izvora zagađivanja u Kragujevcu
 • FOTO: Ilićevsko groblje na Košutnjačkom brdu
 • Energetika Kragujevac, 12. 3. 2021. (16:00-16:30)
 • Privremena mera: Agencija da odmah vrati na posao Milenka Jovanovića
 • Dašić: Biće zatvoren i preseljen pogon Dorado koji zagađuje vazduh
 • Utisak nedelje, 7. 3. 2021: Aleksandar Jovanović Ćuta, Milenko Jovanović, Miroslav Mijatović
 • Kvalitet vazduha u Kragujevcu, 8. 3. 2021. (8:00)
 • Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021: Bacanje smeća gde ne treba
 • Sirovi lignit - jedan od ključnih uzročnika zagađenja vazduha u Srbiji
 • FOTO: Ispred groblja u Beloševcu nema kontejnera, ali uvek ima smeća
 • Loš kvalitet vazduha je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta
 • Otadžbina te zove - da očistiš reku Peštan (Rudovci)
 • Kragujevcu odobreno preko 2,4 miliona za smanjenja zagađenja poreklom iz individualnih izvora, a zahtev za pošumljavanje nije uzet u razmatranje
 • Iz budžeta Kragujevca 9,7 miliona dinara za zaštitu životne sredine
 • Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana
 • Skoro dva miliona evra za MHE povezane sa Nikolom Petrovićem
 • Deponija nastajе u ulici Nikole Vujačića (MZ Vinogradi)
 • Deponija u Kragujevcu - pre i posle čišćenja (februar 2021)

FEBRUAR (15)

 • Izlivanje fekalne kanalizacije u Šumaričko jezero!
 • Konkurs za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u Kragujevcu 2021.
 • Krčena nepotrebna vegetacija u Spomen-parku, saniran deo ograde oko Kreativnog parka
 • Ministarstvo kulture nema nameru da menja status Prirodnjačkog muzeja
 • Zbirku pliocenskih biljaka sa lokaliteta Ilina Voda 1930. sakupio i poklonio Prirodnjačkom muzeju dr Igor Rudski, profesor kragujevačke Gimnazije
 • Prirodnjački muzej uskoro gubi status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture koji traje 125 godina
 • Đubre u blizini Lučnog mosta broj 2 - Kragujevac, 16. 2. 2021.
 • Pošumljavanje u Srbiji - Izveštaj DRI 2020
 • U Srbiji se seku i šume pod zaštitom države (FOTO, VIDEO)
 • RERI: Zagadi pa vladaj - Milenko Jovanović
 • Trg vojvode Putnika biće preuređen, deo Pešačke zone se transformiše
 • Zeleni pojas kod Grudnog odeljenja biće obnovljen novim sadnicama
 • Ekološki bilten Kragujevca (novembar-decembar 2020)
 • Molba savesnih: Ne hranite patke i labudove hlebom i pekarskim proizvodima
 • Godišnji plan inspekcijskog nadzora u Kragujevcu 2021.

JANUAR (25)

 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca, decembar 2020.
 • Zagađivač plaća. Zaista?
 • Ubijanje reke: Krivaja, Bačka Topola (20. 1. 2021)
 • Digitalni registar zagađivača u Kragujevcu: Prijave građana u 2020.
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 21. 1. 2021. (21:00)
 • Povodom zagađenja Lepenice: MUP identifikovao počinioca, istraga u toku
 • Objavljen program istraživanja i kontrole životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2021.
 • Most na reci Lepenici (Cvetojevac, Kragujevac), 18. 1. 2021.
 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca - novembar 2020.
 • Republički inspektor podneo prijave zbog odlaganja otpadnog mulja u Lepenicu
 • Izručivanje otpada u Lepenicu pored mosta na ulasku u Cvetojevac (VIDEO)
 • Plan kvaliteta vazduha u Beogradu (2016-2020)
 • Kineski radnici u Rakiti štrajkоvali, pa odustali nakon pritisaka poslodavca
 • U Agenciji za zaštitu životne sredine smenjen i Dejan Lekić, načelnik od osnivanja
 • Klima 101: Istraživanje ’Kako građani vide problem zagađenog vazduha u Srbiji?’
 • Pogrešne koordinate merne stanice Kragujevac na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine
 • Prostor za automobile biće prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9km - u Parizu
 • Energetika i Gradska uprava Kragujevac među 10 najvećih dužnika za struju
 • Udruženja građana - društveni uticaj bez dovoljno podrške
 • Srpski olimpijac Čaba Silađi čistio Divčibare od smeća
 • Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021.
 • Počelo čišćenje otpada na Drini, pomoći će i EPS
 • Otpad kao pretnja proizvodnji hidroelektrane Višegrad
 • Fotografski priručnik za raspoznavanje labudova (Cygnus sp) u Srbiji
 • Stara Planina, prvi deo (Sasvim prirodno)

DETALJNO

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari