Nikad sit i nikad fit

Nikad sit i nikad fit

ppns 2. jun

Ako nikada niste preskočili obilan obrok koji se sastoji od mesa, grilovanog povrća i salate, da bi ste kasnije pojeli omiljeni kolač uz karamel kafu, onda pređite na neki drugi članak, možda onaj o proteinima, mada mislim da je vrlo malo onih koji nisu nikada tako rotirali obroke. Ako jeste, onda morate da se podsetite na pravilnu raspodelu hranljivih sastojaka, i to što pre. Sad se sigurno mrštite uz komentar "Kakve to sad ima veze ako ne prekoračim energetski unos?!". Ima veze!

Loša raspodela hranljivih sastojaka može dovesti do:

  • kompulsivnog prejedanja,
  • stalnog osećaja gladi,
  • smanjenja mišićne mase,
  • povećanja masnih naslaga.

Odnosno, prosto rečeno, osećaćete se tromo bezvoljno i gladno.

Bez obzira što ćete možda i ispoštovati energetski unos, nećete uneti sve hranljive sastojke. Lako vam se može desiti da vam se svi obroci sastoje pretežno od ugljenih hidrata i masti, a da unos proteina i biljnih vlakana bude nedovoljan. Ako ste do sada bili pažljivi na času, onda znate da obroci bogati prostim šećerima brzo podižu glikemiju, i ukoliko imate naviku da umesto ručka, uz kafu pojedete mafin, kesicu čipsa ili nešto slično, vremenom ćete poremetiti i neke procese u organizmu (insulin, kortizol…). I ne samo to, na ovaj način je veoma teško kontrolisati glad. Ako se sećate priče o gladi i leptinu, jasno vam je da glad možemo lako kontrolisati obrocima koji imaju odgovarajuću energetsku i nutritivnu vrednost, ali i dobru zasićujuću moć, tj. volumen. Ako unesemo milk šejk od čokolade umesto šnicle i salate, veoma brzo ćemo biti gladni i trebaće nam još jedan obrok.

Sad verovatno mislite "Pa dobro, zašto je to toliko važno?". Važno je!

Kada dobro rasporedite isplaniranu nutritivnu vrednost dnevnog obroka, bez obzira da li ste na redukcionoj dijeti ili ne:

  • unećete dovoljno energetskih, gradivnih i zaštitnih materija,
  • bićete siti posle obroka,
  • bićete u dobroj formi i puni energije,
  • i vremenom ćete smanjiti masne naslage, a uvećati mišićnu masu.

Dakle, kao što smo mnogo puta rekli, odlične rezultate možete postići samo malim promenama u planiranju obroka. Ukoliko sastavite nekoliko glavnih i par manjih obroka koji se sastoje od mesa, mnogo povrća, mlečnih prerađevina, nešto voća i žita uz dodatak ulja, nećete imati mesta za dodatni brauni, a verovatno ga nećete ni želeti.

Potvrđujemo i ono što smo više puta rekli, i o čemu se sve više govori – nije važno samo brojati kalorije, važno je i odakle ih uzimamo! Industrijski proizvodi, višestruko prerađena hrana, proizvodi sa raznim ukusima, bojama, aromama i praznim kalorijama, nisu ono što treba da se nađe na jelovniku onih koji paze šta i koliko jedu. I nije tačno da će vam u tom slučaju najukusnija hrana biti zabranjena jer šta je ukusnije od dobrog bifteka i grilovane paprike, kvalitetnog sira i malo pesto sosa, pečenog batata sa malo cimeta? Samo uz pravilno raspoređivanje hranljivih sastojaka, i pravilan izbor namirnica, možete biti siti, zadovoljni, u dobroj formi, a i uživati u veoma ukusnim obrocima.

Da rezimiramo, ne preskačite doručak, a onda ne posežite za nekim brzim izvorom energije (granila, čips, keks), čisto da nešto gricnete, da biste kasnije uživali u hladnoj kafi sa karamelom i sladoledom. Sve ovo zamenite pravom hranom, i obavezno počnite od doručka.

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER
 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari