Šta da jedem?

Šta da jedem?

Jedno od pitanja koje mi najčešće postavljate je baš pitanje iz naslova - "Šta da jedem da budem fit?". Baš kao što nije jednostavno uvek biti fit, nije jednostavno ni odgovoriti na ovo pitanje, pa se može desiti da vam se odgovor koji dobijete ne dopadne.

Mnogo faktora utiče na našu ishranu. Dok smo mladi, važno nam je jedino da budemo fit i vitki, ali vremenom naučimo da je, pored održavanja telesne mase, važno i zdravlje. Ipak, najvažnije od svega je da se osećamo dobro u svom telu. Svakako treba da nam se dopadne ono što vidimo u ogledalu, ali je još važnije da nam način na koji postižemo dobre rezultate, i održavamo telesnu masu i zdravlje, ne bude naporan i mučan. Pričali smo mnogo puta o tome šta je sve važno da promenimo u načinu ishrane i ponašanju, pa bih vas podsetila da pročitate članke “Mali dijetalni podsetnik”, “Novi početak”, “Dijeta za (pre)zaposlene” i “Koji ste tip”. Naravno, i ostali članci iz rubrike “Zdravlje na tanjiru” vam mogu biti od koristi.

Iz gotovo svih mojih tekstova možete lako zaključiti da vam je prvi i najvažniji zadatak izbacivanje šećera. Mnogi od vas se zbune kad treba da smisle šta dalje i vrlo brzo odustanu. Dalje samo treba da sastavite listu namirnica koje ćete ubaciti u vaš frižider i kuhinjski ormarić kada izbacite sve ono što vam više ne treba. Dakle, odgovor na pitanje “Šta da jedem?” je:

  • Povrće, i to mnogo povrća. Naravno, i krompir je povrće, pa moramo biti malo precizniji. Birajte povrće sa nižim glikemijskim indeksom i punjenjem, a ako vas mrzi da bacite pogled i na tu listu, predlažem da na listu za kupovinu prosto stavite spanać, brokoli, tikvice, papriku i paradajz, pa onda dodajte još neko povrće koje vam treba za pripremu jela, i problem je rešen. Vremenom proširite listu, sigurna sam da inspiraciju možete naći u rubrici “Namirnice”.
  • Izvori proteina! Ovo je najvažniji deo liste za kupovinu, i na žalost, najčešće onaj na kom se u našoj zemlji štedi. Ako vam je budžet ograničen i ne možete da kupite kvalitetnu ribu, uvek možete koristiti jaja, i to mnogo jaja, kao i meso. Tu je i solidan izbor nemasnih sireva koje ne smete zaboraviti.
  • Masti nikako ne smemo da zaboravimo, i kao izvore masti ćemo koristiti semenke i koštunjavo voće, avokado, puter, maslinovo i kokosovo ulje.
  • Ostalo. U ovu grupu svrstavam nešto voća (i ovde birati ono sa nižim GI) koje često mnogi stavljaju na prvo mesto i tu pogreše, zatim žitarice, začine i sveže začinsko bilje, masline, vodu, odgovarajuće posuđe, i mnogo zanimljivih recepata i uputstava za pripremu zdravih i ukusnih obroka.

Zapisali? Odlično. Sad slobodno možete da krenete da pravite plan obroka i raspored, baš kao što sam predložila u pomenutim tekstovima. Naravno, kad se spetljate i zapnete, tu sam da vas poguram.

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Foto: zonkafeedback.com 
Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari