Dve trećine članica EU ne želi uzgoj GMO

Dve trećine članica EU ne želi uzgoj GMO

Devetnaest od 28 članica Evropske unije zatražilo je da budu izuzete od uzgajanja genetski modifikovanih useva (GMO) američke kompanije Monsanto koje je dozvoljeno u Evropskoj uniji, saopštila je Evropska komisija


BRISEL - Devetnaest od 28 članica Evropske unije zatražilo je da budu izuzete od uzgajanja genetski modifikovanih useva (GMO) američke kompanije Monsanto koje je dozvoljeno u Evropskoj uniji, saopštila je Evropska komisija.

Prema zakonu donesenom u martu, svaka pojedinačna članica EU ima pravo da traži izuzeće od uzgoja GMO, prenosi Rojters.

Uprkos rasprostranjenom uzgoju GMO na američkom kontinentu i u Aziji, javnost i udruženja za zaštitu životne sredine u Evropi snažno se protive tome, izražavajući zabrinutost u pogledu uticaja GMO na biodiverzitet.

Portparol EK Enriko Brivio potvrdio je u nedelju da je Komisija do 3. oktobra, kada je istekao rok, primila 19 zahteva za izuzeće od uzgoja GMO od kojih se neki odnose na teritoriju cele zemlje, e neki na neke delove. Ti zahtevi se odnose na zabranu uzgoja kukuruza kompanije Monsanto "MON 810", jedinog GMO komercijalnog useva uzgajanog u EU.

Među 19 članica koje se protive GMO su Austrija, Belgija, Britanija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska i Slovenija, navodi Rojters.

Foto: fightforfreedom.today
Izvor: Tanjug
 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO 

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari