EU odobrila uvoz 19 GMO proizvoda: kukuruza, soje, pamuka - i karanfila

EU odobrila uvoz 19 GMO proizvoda: kukuruza, soje, pamuka - i karanfila

Evropska unija dala je danas "zeleno svetlo" za uvoz 19 genetski modifikovanih proizvoda, među kojima su GMO za ljudsku prehranu, za ishranu stoke i rezano cveće, saopštila je Evropska komisija.

Među odobrenim GMO proizvodima su proizvodi američkih kompanija Monsanto i Dupont, i nemačkih Bajera i BASF-a.

"Svi GMO proizvodi odobreni danas pokazali su se kao bezbedni pre njihovog uvođenja na evropsko tržište", navodi se u saopštenju Komisije, i dodaje je da Evropska agencija za bezbednost hrane sprovela testiranja nad tim proizvodima.

Kako se navodi u saopštenju EK, odobreno je 10 novih GMO proizvoda, među kojima neke vrste kukuruza, soje, uljane repice i pamuka, kao i dve vrste karanfila, koji će biti pridodati na postojeću listu EU od 58 već dozvoljenih GMO proizvoda u ljudskoj prehrani i stočnoj hrani.

Evropska komisija je pre dva dana najavila plan koji će omogućiti pojedinačnim članicama Evropske unije da same ograniče ili zabrane uvoz genetski modifikovanih useva, čak i ako EU bude odobrila njihovo korišćenje.

Ovaj predlog Komisije je, međutim, naišao na oštre kritike grupa za zaštitu životne sredine, koje strahuju da će najnoviji propisi zapravo dozvoliti priliv GMO useva. Mišljenja u pogledu uzgoja GMO useva u Evropi su podeljena, pa tako, dok Britanija snažno podržava njihov uzgoj, Francuska je među članicama koje se tome strogo protive.

U Evropi se uzgaja samo jedna GMO kultura, Monsantov kukuruz MON810 i to u pet država članica - najviše u Španiji i Portugaliji.

EU svake godine uveze preko 36 miliona tona genetski modifikovanog sojinog brašna i soje za ishranu stoke. Unija proizvede samo 1,4 miliona tona soje na godinu, koja nije GMO jer GMO soja nije odobrena za uzgoj u EU.

Foto: Oliver Bunić
Izvor: Tanjug

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari