Evropski parlament ponovo protiv GMO

Evropski parlament ponovo protiv GMO

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su u sredu na plenarnoj sednici u Strazburu tri rezolucije kojima se ulažu prigovori na predloge sprovedenih akata Evropske komisije o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadrže genetski modifikovanu soju MON-87708, MON-89788, MON-87705, MON-89788, te FG72, sastoje se ili su proizvedeni od njih, saopšteno je iz kancelarije hrvatske poslanice u EP Marijane Petir. Ovo ulaganje prigovora nakon onoga u decembru prošle godine, a izglasano natpolovičnom većinom svih poslanika, uz nemali broj uzdržanih, pokazuje kako poslanici i dalje smatraju da odluka Komisije prekoračuje sprovedena ovlašćenja predviđena Uredbom (EC) No 1829/2003, navodi se u saopštenju.

Poslanici smatraju, kako je to navedeno u usvojenim rezolucijama, da postupak odobravanja GMO nije u skladu sa ciljevima postojećeg zakonodavstva koje traži pružanje visokog nivoa zaštite ljudskog života i zdravlja, zdravlja i dobrobiti životinja, okoline i interesa potrošača u odnosu na genetski modifikovanu hranu i hranu za životinje, a da pritom garantuje delotvorno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta.

"Nakon slične situacije u decembru prošle godine i ove rezolucije ukazuju na to da Evropski parlament nema poverenja u postojeći sistem procene rizika, pa smatra da trenutno važeće zakonodavstvo EU u pogledu autorizacije GMO ne odgovara u punoj meri današnjim potrebama, a što već duže vremena ističem ", rekla je tim povodom Petir.

"Upravo zbog ovoga tražim da se državama članicama omogući samostalno odlučivanje o mogućnosti uzgoja i upotrebe GMO proizvoda na njihovoj državnoj teritoriji tako da one koje to ne žele mogu da odbiju GMO bez posledica ili straha od tužbi multinacionalnih kompanija. Ponavljanje ove situacije gotovo iz meseca u mesec nije dobro za verodostojnost evropskih institucija, zato se nadam da će Komisija poruku koju šalje Evropski parlament da shvati i u vrlo skorom vremenu da prihvati novi predlog izmenjene Uredbe o mogućnosti država članica da ograniče upotrebu GMO za hranu i hranu za životinje", dodala je.

"Takođe, bilo bi nužno da promislimo i o reviziji postojećeg zakonodavstva odobravanja GMO, pogotovo u onom delu koji bi trebalo da da državama članicama punu slobodu odlučivanja", zaključila je Petir.

Izvor: SEEbiz 

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari