GMO će posvađati SAD i EU

GMO će posvađati SAD i EU

Razlike između SAD i EU po pitanjima kao što su genetski modifikovani usevi i hormonski tretirana govedina mogle bi podriti sporazum o slobodnoj trgovini, izjavio je sekretar za poljoprivredu američkog Ministarstva poljoprivrede.

EU i SAD se nadaju da će zapečatiti sporazum o Transatlantskom partnerstvu u trgovini i investicijama (TTIP) koji bi obuhvatio trećinu svetske trgovine i gotovo polovinu globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Kako prenosi agencija Rojters, dve strane su ostvarile ograničen napredak posle 11 rundi pregovora, međutim, poglavlja o hrani i poljoprivredi imaju tendenciju da postanu najmučnija u trgovinskim pregovorima.

"To neće biti laki razgovori. Mi znamo da postoje ozbiljni problemi", rekao je Vilzak na konferenciji o izgledima poljoprivrede u EU, čiji je domaćin Evropska komisija.

On je izdvojio tri pitanja na koja treba obratiti pažnju: evropsko protivljenje američkom izvozu hormonski tretirane govedine, zatim izvozu genetski modifikovanih organizama, kao i američko protivljenje sistemu EU o geografskom poreklu ili oznakama zaštite porekla.

"Ako se ne posvetimo rešavanju tih teških, zahtevnih pitanja ... ako odlučimo da se ne bavimo njima jer su previše teška, onda, po mom mišljenju, nećete imati TTIP", rekao je Vilzak novinarima.

"Interesi poljoprivrede u SAD, sami po sebi, nisu politički dovoljno snažni da bi sporazum prošao, ali su svakako dovoljno snažni da zaustave sporazum o kom se pregovara", dodao je on.

SAD tvrde da je nauka dokazala da su američki proizvodi, od genetski modifikovanih useva do hormonski tretirane govedine, bezbedni, ali te tvrdnje nailaze na sumnju u većem delu Evrope.

Poput Vilzaka, komesar EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, Fil Hogan, navodi da je ostvaren napredak u pregovorima, ali da je potrebno da sporazum bude pravedan prema obema stranama.

Zaštita ili protekcionizam

Geografski indikatori porekla u EU predstavljaju listu od više od 1.000 proizvoda, od šampanjca iz Šampanje do šunke iz Parme, i kamen su temeljac poljoprivredne i trgovinske politike EU. Indikatori imaju za cilj da osiguraju da samo proizvodi iz određenih regiona mogu da nose određeno ime. SAD, međutim, smatraju da to predstavlja protekcionizam.

Foto: activistpost.com
Izvor: Tanjug


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari