Hrvatima preti kazna, odbijaju GMO

Hrvatima preti kazna, odbijaju GMO

Skupštinski Odbor za poljoprivredu jednoglasno je podržao stav Vlade da Hrvatska treba da ostane zona bez genetski modifikovanih organizama (GMO).

Članovi Odbora, međutim, zabrinuti su zbog moguće neadekvatne pravne zaštite, odnosno, zbog tužbi koje bi mogle uslediti posle potpisivanja nekih međunarodnih ugovora, poput Transatlantskog trgovinskog investicionog pakta (TTIP), piše portal Poslovni.hr.

"Hrvatska će svakako biti slobodna od GMO-a i na tim pozicijama ćemo insistirati", istakao je predsednik Odbora, Ivica Mandić, koji smatra da je neophodno uspostaviti saradnju s parlamentima drugih članica Evropske unije, kako bi zajedno obezbedili što kvalitetniju pravnu zaštitu.

Da se Hrvatska opredelila kao "GMO free" zemlja, istakla je i zamenica ministra poljoprivrede Snežana Španjol.

"Tražimo od Evropske komisije jasno propisane mere i pravnu zaštitu, kako se članice ne bi suočavale s tužbama povodom međunarodnih ugovora", kazala je Španjol.

Naglasila je da se kontrola GMO-a odvija na dva nivoa, kroz kontrolu semena, u kojoj je nulta tolerancija na GMO, a zatim kroz kontrolu stočne hrane, u kojoj su propisane maksimalne dozvoljene količine GMO-a.

Spoljni član odbora, Mladen Jurišić, upozorio je da se u naučnim krugovima već priča da najveći svetski proizvođač GMO semena, Monsanto, preti tužbama. Iako podržava stanoviste Vlade, Jurišić kaže da bi se lično zauzeo da u prodavnicama proizvodi budu ipak jasno označeni kao "GMO" ili "GMO free".

Foto: atma.hr
Izvor: Tanjug


PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari