SAD ponudile GM šljivu, FBIH odbila

SAD ponudile GM šljivu, FBIH odbila

MINISTAR DEDIĆ S PREDSTAVNICOM MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE SAD O UZGOJU ŠLJIVE


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić susreo se s predstavnicom Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) Lindom Eilks.

Eilks je upoznala ministra Dedića da američko Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji s Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu uz potporu projekta FARMA, namerava da podigne ogledni zasad sadnica sorte šljive honeysweet, otporne na virus šarke, koju je proizvela Američka služba za istraživanja u poljoprivredi (ARS) u saradnji s francuskim institutom INRA, napominjući da su ogledi ove sorte bili uspešno izvršeni u nekoliko zemalja Evropske unije.

Ministar Dedić se zahvalio na podršci i zanimanju Ministarstva poljoprivrede SAD za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji. Istakao je da Bosna i Hercegovina, zahvaljujući veoma povoljnim agro-ekološkim uslovima, ima dugu tradiciju uzgoja šljive i da ima sve ključne konkurentske prednosti koje se prvenstveno ogledaju u dobroj kvaliteti šljive, niskim troškovima proizvodnje, širokom spektru proizvoda od šljiva, mogućnostima izvoza koji je u stalnom porastu usled povećane međunarodne potražnje za ovim poljoprivrednim proizvodom.

Dodao je, takođe, da BiH trenutno zauzima 15. mjesto na svetskoj listi proizvođača šljive, te da će resorno ministarstvo podržati dalji razvoj ove proizvodnje kako bi ostvarili još bolju poziciju, prvenstveno pružanjem podrške za uvođenje modernih tehnologija kultivacije, ali i sorti otpornih ili tolerantnih na virusno oboljenje "šarka", koji predstavlja ozbiljan rizik pri podizanju novih zasada šljive sa zdravim i kvalitetnim sadnim materijalom.

Ministar Dedić je naglasio da je, prema Zakonu o genetski modifikovanim organizmima, u BiH zabranjena upotreba organizama i proizvoda od GMO, kao i da ne postoje zakonske pretpostavke za uvođenje genetski modifikovanih sorti poljoprivrednih kultura u BiH. Imajući u vidu da relevantni Zakon ostavlja vrlo malu mogućnost za podizanje ogleda s GMO organizmima, a budući da za sada ne postoje uslovi za njihov strogo kontrolisani uzgoj, Federalno ministarstvo s velikim oprezom pristupa ovom pitanju s obzirom da nam je namera da gradimo imidž zemlje koja proizvodi zdravu organski proizvedenu hranu bez GMO, saopšteno je iz Federalnog ministarstva.

Ilustracija: ars.usda.gov; hrhb.info

Izvor: Vlada FBIH, 22. 5. 2015.


PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari