Severna Irska odlučila: Nećemo GMO

Severna Irska odlučila: Nećemo GMO

Ministar za zaštitu životne sredine Severne Irske, Mark Durkan, zabranio je uzgoj useva sa genetski modifikovanim organizmima u Severnoj Irskoj, javlja Bi-Bi-Si

Durkan je izjavio da ne veruje u prednosti GM useva, kao i da relativno mala površina poljoprivrednih gazdinstava u Severnoj Irskoj može predstavljati potencijalne poteškoće "ako bismo želeli da odvojimo GM od ne-GM useva".

Prema njegovoj oceni, troškovi održavanja tog razdvajanja useva bi bili izuzetno visoki i nepraktični.

"Osim toga, mi smo ponosni na naše prirodno okruženje i bogat biodiverzitet. Širom sveta nas doživljavaju kao čistu i ekološku sredinu. Mislim da uzgajanje GM useva, koje je, kako priznajem kontroverzno, može ugroziti naš imidž", izjavio je Durkan.

Kako podseća britanski servis, Škotska je u avgustu zabranila uzgoj GM useva.

Evropska unija je ranije ove godine saopštila da svaka od 28 zemalja članica može usvojiti sopstveni stav o ovom pitanju, dok u Britaniji svaki regionalni parlament ima pravo na sopstvenu odluku.

Osamnaest miliona farmera u 28 zemalja EU uzgaja GM useve na 181 milion hektara, što je 13 odsto obradivog zemljišta na svetu. Glavni proizvodjači su u SAD, Brazilu i Argentini, a vodeći GM usevi su soja i kukuruz.

Pre nego se počne sa uzgojem GMO u Evropi, potrebno je dobijanje dozvole za te useve. Do sada je 48 genetski modifikovanih organizama dobilo dozvolu za potencijalnu upotrebu prilikom hranjenja životinja u EU.

Izvor: Tanjug

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari