Sporazum sa SAD ’isterao’ Nemce na ulice

Sporazum sa SAD ’isterao’ Nemce na ulice

Više hiljada ljudi učestvovalo je danas u protestnim šetnjama u Berlinu, Minhenu i drugim nemačkim gradovima, protestujući protiv planiranog trgovinskog sporazuma između Evropske unije i SAD, za koji se demonstranti plaše da će ugroziti standarde na polju ekologije, rada i prehrambene industrije

Otpor javnosti prema Transatlantskom trgoviskom i investicionom partnerstvu (TTIP) je posebno jak u Nemačkoj, delimično zbog rastućeg anti-američkog raspoloženja, podstaknutog otkrićem o prisluškivanju nemačkih vlasti od strane američkih obaveštajaca, kao i strahovanja od digitalne dominacije firmi poput "Gugla", preneo je Rojters.

Najnovije ankete pokazuju da 43 odsto Nemaca smatra da bi sporazum TTIP bio loš za njihovu zemlju, prema 26 odsto koji taj dogovor vide kao pozitivan.

U Berlinu je oko 1.500 demonstranata formiralo ljudski lanac, koji se prostirao od trga Potsdamer, pored ambasade SAD i Bradenburške kapije, pa sve do zgrade Evropske komisije. U Minhenu se, prema proceni policije, okupilo 3.000 demonstranata, dok organizatori protesta navode da ih je bilo 15.000.

Istovremeno su u protestima u Lajpcigu, Štutgartu, Frankfurtu i više nemačkih gradova učestvovale stotine ljudi, a protesti su održani i u nekim evropskim gradovima, iako su okupili manji broj ljudi. Organizator protesta, organizacija "Atak", nazvala je današnji dan "globalnim danom akcije protiv slobodne trgovine".

"Mislim da će taj sporazum otvoriti vrata genetski modifikovanoj hrani u Evropi. Kompanije će na tome zarađivati na štetu ljudi", izjavila je DŽenifer Rufato (28), učesnica protesta.

Izvor: rs.n1info.com   

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari