Zabrana GM useva u Austriji i Italiji

Zabrana GM useva u Austriji i Italiji

Austrijska ministarka zdravlja i jedan broj italijanskih ministara potvrdili su da su obe zemlje zvanično zatražile izuzeće za uzgajanje osam sorti GM kukuruza, već dozvoljenog ili onog koji je u proceduri odobravanja. Zahtev je potpuno usklađen sa novim propisima EU.

- Austrija je iskoristila novoustanovljena pravila EU koja se odnose genetički modifikovane useve, izjavila je ministarka Oberhauzer. Ona je dalje dodala da je zahtev Austrije dostavljen Evropskoj komisiji ranije ove nedelje.

U međuvremenu, italijanski ministri poljoprivrede, prehrane, šumarske politike, zaštite životne sredine i zdravlja, najavili su da pripremaju osam pisama za svaku sortu GM kukuruza koju će EU da odobri 3. oktobra.

U ponedeljak se i Severna Irska pridružila masovnom talasu evropskih zemalja koje su odlučile da zabrane gajenje GM useva, po novim propisima EU, usvojenim ranije ove godine.

Severna Irska i Litvanija su pratili Francusku, koja je takođe najavila svoju odluku prošle nedelje, baš kao i Grčku i Letoniji, tražeći zabranu širenja GM useva. Jasno je takođe da će Nemačka i Škotska slediti isti put.

Nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit je poručio još u avgustu da će tražiti primenu zakona EU, usvojenog u martu, o zabrani upotrebe GM useva. Ovo je usledilo nakon nešto ranijeg obaveštenja škotske vlada da će preduzeti sličnu akciju u cilju zaštite statusa Škotske kao čiste, zelene države.

Izvor: sustainablepulse.com


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari