Jača pritisak da Srbija dozvoli promet GMO

Jača pritisak da Srbija dozvoli promet GMO

Srbija je pre nekoliko dana stavila do znanja da neće dozvoliti gajenje genetički modifikovanih kultura u našoj zemlji. Međutim, niko od nadležnih ne daje odgovor na pitanje da li će Srbija, ukoliko dođe do izmena postojećeg zakona o GMO dozvoliti promet i uvoz GM robe.

Stručnjaci kažu da će se upravo ta stavka naći u novim propisima.

Za početak, slobodan promet od nas traži Svetska trgovinska organizacija, ukoliko želimo da budemo njeni članovi, pišu "Novosti".

Stručnjaci ističu da će posledica usklađivanja zakona o GMO sa EU i STO biti mogućnost uvoza GM sojine sačme u Srbiju, kao i njeno korišćenje za stočnu ishranu. Istraživanje je pokazalo nekoliko scenarija, od kojih je najverovatnije da će uvoz sojine sačme biti na nivou od 10 do 20 odsto domaće potrošnje.

- Naša zemlja počinje da se zalaže za zabranu uzgoja GMO i to je dobro. Sve je veći broj i članica EU koje to zabranjuju na svojoj teritoriji. Ipak, sve više jača pritisak uvozničkog lobija i predstavnika zemalja u kojima je izrazito zastupljena proizvodnja GM soje, kukuruza, krompira, uljane repice i pojedinog voća, da Srbija dozvoli njihov promet na našem tržištu - kaže Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog instituta.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da izrada novog zakona trenutno nije na dnevnom redu. Ipak, nisu odgovorili na pitanje da li će biti dozvoljen uvoz i promet GM robe.

- Kada bude, i ako bude u planu, u izradu novog zakona zasigurno će biti uključena stručna i građanska javnost, pri čemu će zdravstvena bezbednost stanovištva biti apsolutno prioritet - ističu u Ministarstvu.

Izvor: alo.rs

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari