GM hrana ne remeti organizam odmah, ali posledice postoje

GM hrana ne remeti organizam odmah, ali posledice postoje

Srbija je na korak da zbog članstva u EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) dozvoli promet genetski modifikovane hrane, protiv čega svoj glas godinama diže ogroman deo javnosti.

To znači da bi u našim prodavnicama uskoro mogli da se nađu proizvodi napravljeni od genetski modifikovanih biljaka, ili životinja koje su njima hranjene.

Za sada to nije moguće, jer je Srbija još 2009. zabranila promet, uvoz, uzgoj i preradu GM i proizvoda od GMO. Tačnije, sve što sadrži više od 0,09 procenata GMO ne može da se nađe na našem tržištu. Bar ne legalno.

A evo u čemu je problem. Uzmimo za primer GM kukuruz. On u sebi ima ubrizgan DNK bakterije koja proizvodi otrovni pesticid u samoj ćeliji biljke. Pošto je pesticid neodvojivi deo nje, on završava i u našem organizmu sa, za sada, nedovoljno poznatim posledicama po zdravlje.

Miodrag Dimitrijević, genetičar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže za Blic da direktno unošenje GM hrane ne može da dovede do poremećaja u organizmu odmah, ali da posledice postoje.

- Analize nekoliko autora su pokazale da GM namirnice izazivaju sterilnost, da su kancerogene i da izazivaju srčane probleme. To se, međutim, ne dešava odmah, oštećenja nastaju kroz određeno vreme - tvrdi Dimitrijević.

Iako bi bilo neodgovorno da tvrdi da se kod nas prodaju namirnice od GMO, isto tako ne može da se tvrdi ni da se ne prodaju.

Najproblematičniji su, u tom pogledu, meso i mleko, koje uvozimo iz zemalja u kojima je dozvoljeno korišćenje GMO u ishrani stoke, jer osim legalnog uvoza, koji je koliko-toliko kontrolisan, velike količine mesa dolaze u Srbiju iz Brazila i Agrentine i završavaju u suvomesnatim proizvodima.

Takođe, zabranjenu i, po mnogim mišljenjima, štetnu genetski modifikovanu soju građanima Srbije prošle godine pokušalo je da podvali bar 27 seljaka, 12 iz Mačve i 15 iz Vojvodine.

Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta, smatra da bi procenat GMO za uvoz i korišćenje semena trebalo da bude manji od 0,09 odsto i da bude ravan nuli.

- Ukoliko država donese odluku da želi da pristupi STO, mada ne vidim nikakvu svrhu toga, moći ćemo da uvozimo proizvode od GMO uz obavezno obeležavanje, a zabranićemo njihovu proizvodnju i preradu. Promet GMO naneće štetu našoj poljoprivredi jer će za toliki deo naši proizvođači imati manji plasman na sopstvenom tržištu. A očekujem da će i seljaci tada da se pobune zbog toga što će biti dozvoljen uvoz i plasman nečeg što je zabranjeno da se proizvodi - kaže Ševarlić.

Samo Rusija sve zabranila

Pravila STO podrazumevaju da se ne može uvesti zabrana prometa proizvodima za koje nije dokazano da štete ljudskom zdravlju, što je slučaj i sa GMO.

Od svih članica STO, Rusija je jedina koja ima potpunu zabranu svega što ima veze sa GMO. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u svom izveštaju iz marta ove godine da GMO može da izazove rak, tačnije, da mogu da ga izazovu herbicidi koji se koriste za uzgajanje GMO.

Gorica Avalić
Izvor: Blic


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO 

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari