Golubović: Srbija nikad neće dozvoliti gajenje GMO (VIDEO)

Golubović: Srbija nikad neće dozvoliti gajenje GMO (VIDEO)

Srbija nikada neće dozvoliti kultivisanje GMO semena na svojim poljima, poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Izmena zakona samo u pravcu jačanja bezbednosti potrošača


BEOGRAD - Srbija nikada neće dozvoliti kultivisanje GMO semena na svojim poljima, poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

"To je zvaničan stav vlade i to je ono što nijedan zakon, dok je ove vlade, neće moći da promeni", rekao je Golubović Tanjugu dodajući da bi eventualne izmene Zakona o GMO mogle da budu samo u pravcu dodatnog povećanja bezbednosti potrošača.

On, takođe, ističe da nisu tačne tvrdnje u javnosti se na našu zemlju vrši pritisak da mi moramo da dozvolimo GMO seme.

Golubović je istakao da Srbija ne proizvodi genetski nemodifikovanu soju iako je lider u proizvodnji te kulture, kao i da vlada želi zajedno sa organizacijom Dunav soja, koja je mnogo učinila na promociji genetski nemodifikovane soje, da nastavi da stimuliše takvu proizvodnju.

On je naveo da se sa Dunav sojom obeležava zdrava soja, što znači da potrošači mogu da prepoznaju da je to soja kontrolisanog kvaliteta, odnosno da nije GMO.

"To je jako bitno i to je dodatna vrednost, kao na primer što je organska hrana, i zahtevna tržišta kao što je EU su potpuno spremna da plate ovakav proizvod po višim cenama", naglasio je Golubović.

On kaže da je osnovni cilj i želja ministarstva da stimuliše naše proizvođače da nastave da se bave genetski nemodifikovanom sojom, ali i da se kontaktira ceo lanac onih koji proizvode meso, mleko i jaja, jer i oni onda imaju proizvod višeg kvaliteta i to mogu da materijalizuju.

golubovic 1

"Jako je opasno, kada pričamo o Zakonu o GMO, što svako izvuče rečenicu koja je njemu bitna. Oni koji su kultivisali GM soju, koju smo mi uništavali, upravo su bili farmeri i oni prvo moraju biti edukovani da to ne rade", naveo je Golubović.

On je dodao da će eventualne promene zakona svakako biti rezultat javne rasprave i učešća stručnih ljudi i konsenzusa u Srbiji.

"Niko neće raditi iza leđa javnosti, niti u nekim tajnim grupama. Ide nam na ruku i predstavlja vetar u leđa jačanja pokreta u Evropi protiv GMO i neke zemlje, kao što je Mađarska, su i ustavom zabranile kultivisanje tog semena", istakao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, EU ne traže "apriori" da Srbija bilo šta prihvati - "to naša javnost naduvava tvrdeći da zbog toga nećemo biti članica Svetske zdravstvene organizacije".

ŽIVKOV: POSLEDICA USKLAĐIVANJA ZAKONA O GMO - MOGUĆNOST UVOZA GM SOJINE SAČME

IZJAVE

  
Foto: Blic, Tanjug
Izvor/Video: Tanjug


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari