Mačva prepuna GM soje!

Mačva prepuna GM soje!

Fitosanitarna inspekcija našla 47 njiva pod modifikovanom ćitaricom. U poslednja dva meseca kontrola 1.728 pacela


Nelegalno uzgajanje genetski modifikovane soje postaje sve unosniji posao u Srbiji. Kazne, koje su očigledno preblage, nisu dovoljne da spreče pojedine poljoprivrednike da se ovime bave.
Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede samo je za poslednja dva meseca obavila 1.728 kontrola parcela zasejanih sojom u Sremskom, Zapadnobačkom, Južnobačkom i Mačvanskom kraju, a od 48 uzoraka koji su uzeti na njivama, 47 se pokazalo pozitivno na GMO!

- U Sremskom okrugu pregledane su 432 paracele, a u sedam je konstatovana GM soja - kažu u Ministarstvo poljoprivrede. Deset uzoraka pozitivnih na genetsku modifikaciju pronađeno je u Zapadnobačkom okrugu, gde je pregledana 661 parcela. Od 439 parcela u Južnobačkom okrugu pronađena je GM soja u pet uzoraka, dok je u Mačvanskom okrugu pregledano 196 njiva, i u 25 slučajeva konstatovana nelegalna soja.

Urađene su i kontrole u atarima 1.625 naseljena mesta. Kako navode u resornom ministarstvu, prilikom kontrola sa test trakama, na parcela ja urađeno uzorkovanje 48 biljaka soje, koji su poslati u ovlašćene laboratorije. Kod 47 uzoraka potvrđeno je prisustvo genetičke modifikacije, što je 2,72 odsto u odnosu na ukupan broj, 1.728 kontrolisanih parcela.

Stručnjaci u Srbiji navode kako se GM soja najviše uzgaja u Mačvi, Banatu i Sremu. Poljoprivrednici ovu "mutiranu" biljku koriste najviše za ishranu stoke, jer ona ne može da prođe kontrole u otkupnim centrima. A kako niko ne kontroliše šta životinje jedu, uzgajivači imaju idealnu priliku da sa malo novca fino zarade.
Kazne ne plaše mnogo poljoprivrednike, koji ne razmišljaju o štetnosti GM useva, već hrle ka većoj zaradi. Fitosanitarna inspekcija donela je rešenja za uništavanje površina pod ovakvim zasadima. Neke njive posejane GM sojom već su uništene, iako ovakvi usevi trajno uništavaju zemlju. A protiv vlasnika parcela podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.
Inspekcija Ministarstva poljoprivrede i prošle godine je pronašla 45 njiva zasejanih GM sojom. I tada su uništavani usevi i podnete prekršajne prijave.

BLAGE SANKCIJE

Kazne za prekršaje kreću se za poljoprivrednika od 30.000 do 50.000 dinara, dok kompanije plaćaju od 500.000 do tri miliona dinara. Usevi bi trebalo da budu uništeni tanjiranjem, u prisustvu fitosanitarne inspekcije.

J. Subin
Izvor: Novosti

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari