Mišković: Jedite domaće pošto još nije GMO

Mišković: Jedite domaće pošto još nije GMO

Kako pokazuju istraživanja, glifosat, aktivni sastojak u herbicidu "Raundap" Monsanto korporacije, za koji se dugo tvrdilo da je bezbedan, može da ima strašne posledice poput kancera ili autizma, upozorava predsednica Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica Nada Mišković.

I Svetska zdravstvena organizacija je glifosat klasifikovala kao “verovatno kancerogen” za zdravlje ljudi.

Ona kaže da je jedna doktorka iznela alarmantnu činjenicu da je 1970. godine svako 10.000. dete bilo autistično, a da statistika pokazuje da je 2013. godine svako 50. dete autistično.

"Tačno ona količina glifosata koja je krenula u upotrebu poklapa se sa porastom autizma", navodi Miškovićeva.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ne dozvoljava uvoz GMO i kod nas je većina proizvoda od domaće nemodifikovane soje, čime Evropa ne može da se pohvali, poručuje regionalna direktorika organizacije Dunav soja Marija Kalentić.

"85 odsto proizvoda u Evropi dobijeno je od GMO hrane. Evropa ne traži obeležavanje tih proizvooda, dozvoljeno je dobrovoljno označavanje proizvoda. Jedna od tih oznaka je Dunav soja standard, upotreba domaće soje u ishrani životinja. Recimo sva jaja u Austriji su sertifikovana, proizvodi na nemačkom i austrijskom tržištu. Naš potrošač mora da ima pravo izbora, da ima jasno označen proizvod sa potvrdom kvaliteta. Važno je napraviti distancu između domaćih i uvoznih proizvoda, jer uvozimo dosta mesa i mleka iz EU", smatra Marija Kalentić.

Ona tvrdi da su meso, mleko, jaja u zemljama EU ukoliko na sebi ne sadrže oznaku „Bez GMO“ najčešće proizvedeni od životinja koje su hranjene genetski modifikovanom hranom, ali kako objašnjava, u Evropi ipak postoji mogućnost dobrovoljnih oznaka kvaliteta.

Nada Mišković navodi da Monsanto nije dozvolio da se obeležavaju proizvodi koji su GMO kako bi kupac imao izbor.

"Kako to nije prošlo postoje organizacije koje mogu da stave da nije GMO i kupac može da bude siguran da je bezbedan za ishranu, da nema glifosata".

Ona dodaje da se Evropski parlament suprotstavio da ne dozvoli uvoz tri vrste GMO soje zbog glifosata i da Evropa već diže svest da je to veliki problem.

"Treba raditi na informisanju šta su GMO, glifosat, Treba da bude obeleženo. Moj savet je - jedite domaće pošto još nije GMO i dobro se informišite", poručuje ona.

VIDEO

Izvor: N1 

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari