Ne osvrću se na zabrane, gaje GM soju

Ne osvrću se na zabrane, gaje GM soju

Iako je to zabranjeno u Srbiji, vlasnici poljoprivrednih parcela ne libe se da uzgajaju genetski modifikovanu soju.

Samo za poslednja dva meseca Fitosanitarna inspekcija proverila je više od 1.700 parcela, a na otprike tri odsto pronađena je genetski modifikovana soja.

Zakonska zabrana im nije prepreka. Na mnogim zasadima širom Mačve, ali i na drugim oranicama u Srbiji sadi se ova mutirana žitarica.

Kako takva soja ne može da se proda na otkupnim mestima, proizvođači je najčešće koriste za ishranu životinja.

“Ono gde je utvrđeno, da kažemo prisustvo, to su fizička lica i to na jako malim parcelama, znači reda veličine pola jutra ili jednog jutra. To je nekih 50 ari što je zaista za neku ozbiljniju proizvodnju izuzetno mala količina. Kazne za fizička lica jesu male, smatramo da bi trebalo da budu veće, ali vi ukoliko uništite nekom proizvodnju kompletnu soje on ostaje bez te soje. Zaista će se zamisliti da li će sledeće godine ponovo krenuti u istu priču”, kaže Jovan Vujović iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede.

Posle izvršenih analiza sporni usevi se uništavaju, ako je potrebno i uz prisustvo policije, a miminalna kazna je 30.000 dinara.

“Bitno je napomenuti da se uzorkovanje vrši u vegatacionoj sezoni pre nego što soja da kažemo zrno odnosno seme koje u stanju kasnije da se reprodukuje tako da se i na taj način vrši da kažemo jedno očuvanje biološke bezbednosti, odnosno da se ne dozvoli da soja dođe u reprodukcionu fazu “, dodaje Vujović.

Među biljkama koje se najčešće modifikuju su još i pšenica, ali i paradajz i krompir. Više od 130 lokalnih samouprava kod nas potpisalo je da se protivi gajenju i prodaji ovakve vrste biljaka.

Izvor: B92 

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari