Uništeni usevi GMO soje u selu Ratkovo

Uništeni usevi GMO soje u selu Ratkovo

Fitosanitarna inspekcija izvršila je danas prinudno uništavanje useva genetski modifikovane soje u selu Ratkovo na području opštine Odžaci, koje je inače trebalo da bude obavljeno 18. avgusta, ali je tada odloženo zbog protesta uzgajivača.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, soja je uništena u skladu sa Zakonom o genetski modifikovanim organizmima, po kome je strogo zabranjeno gajenje i stavljanje u promet genetički modifikovanih organizama na teritoriji Srbije.

Ministarstvo se posebno zahvalilo Ministarstvu unutrašnjih poslova, uz čiju je asistenciju i pomoć akcija uništavanja genetski modifikovane soje u Ratkovu danas uspešno završena.

U saopštenju se ističe da je Ministarstvo poljoprivrede, pored donošenja Zakona o genetski modifikovanim organizmima, preduzelo i sve neophodne mere kako bi on mogao da bude sproveden.

Ministarstvo je još jednom apelovalo na sve poljoprivredne proizvodjače da sami unište ovakve useve, jer u slučaju nepostupanja po rešenju fitosanitarnih inspektora, Ministarstvo angažuje treće lice za prinudno uništavanje useva, a troškovi uništavanja padaju na teret proizvođača.

Kontrola identifikacije genetski modifikovane soje na teritoriji Srbije se nastavlja, a sve nove informacije biće dostupne javnosti, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu tog ministarstva.

Izvor: Tanjug 

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari