Džez fest - Kragujevac 2020

Džez fest - Kragujevac 2020

Internacionalni džez festival u Kragujevcu (IJFK), 21. po redu, biće održan u Zastavinoj bašti Kneževog arsenala od 4. do 6. septembra. Počeci nastupa su od 20 časova.

- IJFK donosi nastupe umetnika koji stvaraju i izvode konceptualno različitu džez muziku. Mešavina klasičnog džeza i raznovrsnih uticaja obeležiće ovogodišnji festival. Kombinovanje različitih stilova i uticaja, spoj modernog i tradicionalnog, predstaviće publici raznovrsnost savremene džez muzike. Renomirani džez umetnici iz zemlje i inostranstva koji će nastupiti tokom dva festivalska dana predstaviće džez u novom i zanimljivom svetlu, najavljuju organizatori.

Festivalskim džez karavanom 4. septembra započinju promotivne i prateće aktivnosti koje će se odvijati na više lokacija u Kragujevcu. Koncept ovogodišnjeg pratećeg programa zasniva se na simbiozi džez baleta i scenskog kostima. Organizatori žele da pokažu na delu i druge elemente kreativnih industrija, kao što su pokret, koreografija, scenski kostim.

GLAVNI PROGRAM

Subota 5. septembar

  • Max Kochetov Quintet, Ukajina/Srbija
  • Hofmaninger – Schvarz, Austrija
  • Go Ali Soko, Srbija

Nedelja 6. septembar

  • Damir Imamović "Sevdah Takht", Bosna i Hercegovina
  • Vasil Hadžimanov Bend, Srbija

O UČESNICIMA

Max Kochetov Quintet, Ukrajina/Srbija

Max Kochetov Quintet – projekat koji su započeli ukrajinski saksofonista Maks Kočetov, koji živi i radi u Beogradu, i trubač Ivan Radivojevic. Sastav je prepoznatljiv po "neo bop" svirci koja se bazira na autorskoj muzici, što podrazumeva i malo smelija sola. Sastav čine: Maks Kočetov – saksofon, Ivan Radivojević – truba, Andreja Hristić – klavir, Boris Sainović – kontrabas i Milos Grbatinić – bubnjevi.

Слика може да садржи: 1 особа, на сцени

Hofmaninger, Švarc, Austrija

Dve umetnice Liza Hofmaninger i Džudit Švarc (sopran saksofon i bubnjevi, bas klarinet i bubanj), koje vrlo uspešno rade zajedno već nekoliko godina, nalaze se u savremenom dijalogu i izvanredna interpretacija dve muzičarke. Muzičarke kombinuju intenzivnu ljubav prema eksperimentisanju sa zvukovima i nekonvencionalnim ulogama. Saksofon, poznat kao melodijski instrument, postaje ritam okvira u sledećem trenutku, kada se bubnjevi prelaze iz pulsirajućeg, zemljanog žleba u nežne lukove melodije.

Go Ali Soko, Srbija

Kragujevački sastav čiju osnovu čini postgitarski trio Ćirilović–Popović–Ranković, konačno uobličen dolaskom Pejčića na saksofonu. Instrumentalni sastav koji renderuje muzičke osećaje svojih članova u autorske kompozicije. Sastav čine Ivan Ćirilović na gitari, Aleksandar Popović na basu, Aca Pejčić na saksofonu i Saša Ranković na bubnjevima.

Слика може да садржи: 3 особе

Damir Imamović Sevdah Takht, Bosna i Hercegovina

Damir Imamović Sevdah Takht poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktuelnih žanrova i uče iz različitih tradicija. Pored Damira Imamovića, Sevdah Takht čine: Nenad Kovačić – perkusionista i istraživač ritma, Ivan Mihajlović – basista, autor i producent, Ivana Đurić – virtuozna violinistkinja klasičnog i sevdalijskog obrazovanja.

Слика може да садржи: 1 особа

Vasil Hadžimanov bend, Srbija

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (džez, fank, rok, progresiv, world music) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja jedinstven pristup džez muzici. Tokom dugogodišnje karijere, Vasil Hadžmanov bend izdao je sedam albuma, od kojih su mnogi doživeli zavidne tiraže i mnogobrojne pozitivne recenzije širom sveta. Vasil Hadžimanov bend čine: Vasil Hadžimanov – klavir, Bojan Ivković – perkusije, Branko Trijić – gitara, Miroslav Tovirac – bas gitara, Viktor Filipovski – bubnjevi.

Слика може да садржи: 5 особа, људи стоје и одело

Zbog novonastale bezbedonosne situacije, IJFK će po prvi put biti organizovan na otvorenom. Organizatori su se potrudili da u skladu sa zvaničnim preporukama sprovedu mere u cilju sprečavanja širenja virusa kovid-19, a kako bi i publika i izvođači mogli bezbedno da dožive atmosferu Festivala. Usled popuštanja epidemioloških mera, nakon zvaničnog dela muzički program nastaviće se u formi džem sešna.

Ulaznice se nabavljaju onlajn (na sajtu Ddtickets.rs), ili na prodajnim mestima: Fox Caffe (Kneza Miloša 6, Kragujevac) i u WinWin radnjama širom Srbije. Cena dnevnih ulaznica je 600 dinara, a komplet karata za obe festivalske večeri iznosi 1.100 dinara.

Organizator IJFK je Art Kvart sa saradnicima, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Kragujevca.

Među medijskim partnerima IJFK je, već tradicionalno, i portal Prviprvinaskali.com.

IJFK SAJT, FEJSBUK, INSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari