Gordana Vučković (Narodna biblioteka Vuk Karadžić) - najbolji bibliotekar Srbije

Gordana Vučković (Narodna biblioteka Vuk Karadžić) - najbolji bibliotekar Srbije

Gordana Vučković, samostalni knjižnjičar u Zavičajnom odeljenju Narodne biblioteke "Vuk Karadžić", osvojila je prestižnu nagradu u oblasti bibliotekarstva - proglašena je za najboljeg bibliotekara u 2020. godini od strane Bibliotekarskog društva Srbije.

Kako javlja Narodna biblioteka, u obrazloženju žirija u sastavu: Milica Matijević, Tatjana Bogojević i Olivera Nastić (predsednik) između ostalog se kaže:

"Koleginica Gordana Vučković izdvojila se svojom bogatom i dinamičnom radnom biografijom. Ona je jedan od onih bibliotečkih stručnjaka koji, primenjujući inovativna rešenja u predstavljanju zavičajne građe, ruše stereotipe o bibliotekarstvu kao dosadnoj profesiji.

U obrazloženju predloga za nagradu, koje potpisuje Mirko Demić, direktor Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, navodi se da je koleginica Gordana Vučković sledeći "sve puteve knjige", osim predanog i stručnog rada u Zavičajnom odeljenju učinila značajan iskorak u osmišljavanju i organizovanju manifestacije "Dani kragujevačke knjige", koja zahvaljujući njenoj inventivnosti i predanom radu prerastaju u Dane kragujevačke kulture. Osim očuvanja zavičajnog kulturnog nasleđa, predanog rada sa korisnicima, učestvovala je u brojnim projektima svoje biblioteke, član je i aktivni saradnik redakcije časopisa "Koraci i "Kragujevačko čitalište". Poseduje bogatu bibliografiju stručnih radova, preko 60 bibliografskih jedinica. Autor je nekoliko monografskih publikacija.

Savesna i predana struci, veštine i iskustva znalački usaglašava sa potrebama biblioteke u kojoj radi, čime svakodnevno unapređuje njen rad, ali i bibliotekarstva u celini. Iza ove naizgled naizgled jednostavne formule , "voditi računa o suštini, a ne o formi" i "nesebično deliti znanje i iskustvo sa kolegama", krije se nešto mnogo više a to više, neophodno za budćnost biblioteke i zajednice, jeste upravo ono što je definitivno opredelilo mišljenje žirija da je Gordana Vučković najbolji kandidat za ovogodišnju nagradu."

Iz govora povodom dodeljivanja nagrade:

- Mi smo, u stvari, "malo selo hrabrih i neustrašivih Gala" koji umesto rimskoj, odolevaju savremenoj okupaciji nekulture, kiča i šunda; beskompromisno se odupiremo i svojim delanjem branimo, dokazujući da nismo teret za budžet - nego ponos ove zemlje, čiju kulturu i stvaralaštvo promovišemo na ništa manje vredan način od ostalih zemalja sa kojima delimo evropske vrednosti.

Gordana Vučković

NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PRVI PRVI NA SKALI

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari