Internacionalni festival kamerne muzike Convivium Musicum - Kragujevac 2020

Internacionalni festival kamerne muzike Convivium Musicum - Kragujevac 2020

Sedmi Internacionalni festival kamerne muzike Convivium Musicum održava se od 22. do 24. septembra. Ovom prilikom, usled trenutne epidemiološke situacije, publika će pratiti manifestaciju putem prenosa uživo iz Svečane sale Prve kragujevačke gimnazije, sa početkom od 20 časova.

S obzirom da je specifičnost ovogodišnjeg Festivala prenos koncerta, koji je istovremeno i interpretacija događaja, publika će imati prilike da sagleda njegove dvojne umetničke potencijale - kako muzičke, tako i medijske. U tom smislu, organizatori se nadaju da će prenosi festivalskih koncerata pronaći put ka neposrednoj komunikaciji sa gledaocima i da će zanimljiva i kvalitetna muzika osvežiti životne prostore ljubitelja muzike i ove manifestacije.

Na Festivalu se predstavljaju različiti kamerni ansambli ­- vokalni sastav, klavirski duo i duvački kvintet. Repertoari ovih ansambala čini ostvarenja autora različitih poetičkiih okvira - od Stevana Stojanovića Mokranjca do Džorža Geršvina.

Sedmo izdanje Festivala ima tri koncertne večeri, na kojima se predstavljaju sledeći ansambli:

Utorak 22. septembar
Vokalna grupa Constantine

Ovaj ansambl je nastao 2008. godine na inicijativu muzičkih entuzijasta i muzičara, a njegova specifičnost se ogleda u tome što repertoar čine kompozicije različitih muzičkih žanrova – od duhovnih do džez, pop i rok. Pored žanrovski raznovrsnih dela koje krase njihov repertoar, vokalna grupa Constantine ima za cilj negovanje i promociju kamernih i nestandardnih vokalnih sastava, kao i očuvanje muzičke tradicije Niša i Srbije. Ovaj ansambl je do sada održao više od četrdeset samostalnih koncerata, a nastupao je na mnogim festivalima u Srbiji i inostranstvu. Pored brojnih nagrada i priznanja,2018. godine za PGP-RTS, objavili su i kompakt disk pod nazivom "U cik zore još se peva".

Vokalna grupa Constantine na otvaranju 7. Festivala izvodi sledeće kompozicije:

  • P. Česnokov – Otče naš
  • K. Manojlović – Bogorodice Djevo
  • V. Dudnik – Skaži mi Gospodi
  • Patrijarh gruzijski Ilija II – Kyrie eleison
Mario Petrović, tenor
  • G. Davidovskij – Ninje otpuščaješi
Ivan Stojanović, bas
  • G. Ljvovskij – Ninje sili
  • B. Stanković – Tebe pojem
Mario Petrović, tenor
  • Isaija Srbin/S. Rajičić/B. Stanković – Motet iz XV veka
  • Srpski narodni napev u aranžmanu M. Kotogarova – Hvalite Imja Gospodnje
  • S. S. Mokranjac – Prva rukovet
Marko Milanović, tenor
Mario Petrović, tenor
Ivan Stojanović, bas
  • M. Obrenović/B. Stanković – Što se bore misli moje
  • Niška narodna pesma/I. Nikolić – Niške devojke
  • Narodna pesma/Jovica i Miloš Gavrilović – Ajde Jano
  • Pesma sa Kosova/B. Stanković – Kosovski božuri
  • Pesma iz Pirota/I. Nikolić – Vrti kolo
  • B. Stanković – Splet narodnih pesama iz Srbije

Iako je ovogodišnji Festival u novom ruhu, nadamo se da će koncert vokalne grupe Constantine na pravi način obeležiti njegov početak – inspirativnom i kvalitetnom interpretacijom dela duhovne i svetovne muzike.



Sreda 23. septembar
Klavirski duo Gereg Sisters

Na drugoj večeri ovogodišnjeg onlajn izdanja Festivala nastupaju klavirski duo Gereg Sisters. Ovaj ansambl čine Noemi i Enike Gereg koje su srednju muzičku školu završile u Subotici, a diplomirale i doktorirale na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Kao klavirski duo nastupaju od 2004. godine, a njihov repertoar krase najistaknutija dela pisana za klavir četvororučno i dva klavira – od Bahovih do kompozicija Bartoka i Lutoslavskog. Poseban kuriozitet u njihovom radu predstavlja izvođenje dela i aranžmana savremenih kompozitora, a pojedine kompozicije su specijalno namenjene njihovom sastavu.

Do sada u objavile dva CD-a: Let’s Play 2015. godine, a 2018. godine je snimljen materijal za drugi album pod nazivom Let’s Dance.

Godine 2015. počele su se baviti i dečjim koncertima, a 2017. su izvele komad za muzičku pozorišnu igru Higher kompozitorke Milice Ilić koji je posvećen upravo Noemi i Eniki Gereg.

Klavirki duo je osvojio brojne nagrade i priznanja, a članice su nastupale na mnogim značajnim takmičenjima i festivalima u zemlji i inostranstvu.

Klavirski duo Gereg Sisters će na drugoj večeri Festivala izvesti kompozicije:

  • J. Brams: Sonata za dva klavira, f-mol, op.34/b
  • M. Ravel: Valcer za klavir u četiri ruke


Četvrtak 24. septembar
Novosadski duvački kvintet

Na zatvaranju onlajn izdanja VII Internacionalnog festival kamerne muzike Convivium Musicum nastupa Novosadski duvački kvintet. Ovaj ansambl čine: Ksenija Mijatović Korom – flauta, Veronika Antunović Marić – oboa, Kristijan Boroš – klarinet, Goran Marinković – fagot i Mirko Marić – horna.

Članovi Novosadskog duvačkog kvinteta su tokom svog postojanja od nemalo jedne decenije, radili na različim poljima – od održavanja zapaženih koncerata u zemlji i inostranstvu, preko pokretanja serijala koncerata za decu, do osnivanja Festivala kamerne muzike koji se održava u Novom Sadu.

Takođe, veoma značajna je i njihova realizacija CD izdanja pod nazivom Muzika srpskih kompozitora za duvački kvintet, koje uključuje ostvarenja Petra Konjovića, Dorotee Vejnović, Nataše Đuragić i Ivane Vojnović.

Ansambl je sarađivao sa mnogim priznatim inostranim umetnicima i nastupao u značajnim salama u zemlji i inostranstvu, a istaknuti kompozitori David Mastikosa i Ivana Vojnović posvetili su dela ovom kamernom sastavu.

Novosadski duvački kvintet će na koncertu izvesti:

  • L. v. Betoven – Uvertira Koriolan op. 62 (transkripcija za duvački kvintet Joahim Linkelman/Joachim Linckelmann)
  • D. Mijo: Šetnja kralja Renea
  • Dž. Geršvin: Rapsodija u plavom (transkripcija za duvački kvintet Ernst Tilo-Kalke/Ernst-Thilo Kalke)
  • F. Farkaš: Rani mađarski plesovi
  • A. Malando: Tango Ole Guapa

Ansambli nastupaju u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, dok publika može da prati prenos uživo na Jutjub kanalu Convivium Musicum.

Uz poštovanje svih mera donetih od strane nadležnih organa, dozvoljeno je prisustvo određenog broja publike u koncertnoj sali. Oni koji žele da prisustvuju koncertima mogu da rezervišu svoje mesto preko sajta CONVIVIUM MUSICUM.

Forma za rezervisanje:

  1. VEČE
  2. VEČE
  3. VEČE

Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji ovog projekta obezbeđivanjem dela sredstava za njegovo sufinansiranje. Podršku su pružili i Filološko-umetnički fakultet, Muzička škola „dr Miloje Milojević“, Muzički centar Kragujevac, Muzička omladina Kragujevca, PRVI PRVI NA SKALI, produkcija Darko Riot i drugi. 

UG CONVIVIUM MUSICUM SAJT, FB STRANA, JUTJUBINSTAGRAM, TVITER


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 



DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html