Prvi Prvi na Skali

Joakim inter fest 2019: Saopštenje žirija

Prvi Prvi na Skali

SAOPŠTENJE ŽIRIJA 14. JOAKIM INTER FESTA

Gran pri „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu u celini dodeljujemo predstavi „Medejini dečaci“ u režiji Andreja Mažerija, pozorišta Apolo 111 iz Bukurešta.

Rafiniranim pozorišnim sredstvima autori tumače motive Euripidove tragedije, donoseći ne samo novo razumevanje mita, nego i autentičan doživljaj aktuelnog odnosa Evrope i sveta. Predstava nosi snažan društveni angažman, ali deluje i na intimnom, emotivnom planu i pleni tipično pozorišnim paradoksom: da se lik Medeje doživljava u svoj složenosti i punoći – u izvođenju muškarca, odnosno muškog ansambla.
Svaki element predstave ima artikulisanu dramaturgiju i doprinosi stvaranju upečatljive i dinamične priče o žrtvovanoj Medejinoj deci – čiju kob izgleda da i dalje nosimo.

Mladost autorske ekipe u kombinaciji sa talentom, radoznalošću i spremnošću za eksperiment, ali i erudicijom i zrelošću, donosi novu veru u potencijal i značaj pozorišne umetnosti danas.

Specijalnu nagradu grada Kragujevca dodeljujemo Vedrani Božinović za rad na dramaturgiji predstave „Hasanaginica“ Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaza. U složenom, možda čak i nezahvalnom zadatku da se uhvati u koštac sa jednom od najčuvenijih narodnih pesama, i dramatizacijama koje su već postale klasika, a da u isto vreme otvori žestok dijalog sa današnjim vremenom i Hasanaginicama i Hasanagama oko nas i u nama, Vedrana Božinović zapravo je istakla značaj dramaturga u procesu stvaranja savremenog pozorišta.

Tomislav Čadež
Anđelka Nikolić
Petar Denčev, predsednik

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITERINSTAGRAMJUTJUB