Mostovi Balkana: Crteži i digitalne grafike Matije Rajkovića

Mostovi Balkana: Crteži i digitalne grafike Matije Rajkovića

Izložba crteža i digitalnih grafika Matije Rajkovića "Predeo ispunjen tišinom" biće otvorena u galeriji Mostovi Balkana u četvrtak 10. decembra u 19 časova. Radovi će biti izloženi do 24. decembra.

* * *

Predeo ispunjen tišinom

Digitalne grafike Matije Rajkovića nastale su od niza fotografija na kojima je dokumentovao različite tragove grafita i plakata, pisanja i lepljenja, korozije i vremena na metalnim površinama ograda gradilišta. Okom i kamerom pronađene i zabeležene različite teksture postale su potencijal za eksperimentisanje i otkrivanje novih i neočekivanih mogućnosti u polju digitalne tehnologije, izvor inspiracije za stvaranje jedne serije radova.

Sa istančanim osećajem za boju i crtež, jasno referišući u osnovi na slikarstvo enformela, uz pomoć računara i računarskih programa odstranjuje boju, menja, dorađuje, modifikuje i stvara sopstvena likovna značenja u monohromnoj strukturi digitalne obrade. I kad ostavlja i dopušta da se tekstura razliva po čitavoj površini kompozicije ili je, pak, svodi na znak, njihovo iščitavanje usmerava i podvlači nazivima radova, preinačujući i uvodeći ih na taj način u sopstevi asocijativni svet.

Postupak konstruisanja, umnožavanja i preklapanja, nastavak je dosadašnjih istraživanja koje je Matija Rajković polako razvijao, pre svega, u crtežu, koji je najviše i dosledno negovao. Prostor u kome su se oblici predela „sudarali“ u različitim perspektivama postavljenih segmenata, poetski razlivali u horizontalnim poljima, nestajali u tamnim formama izraženog grafizma, jasno su naglašavali zanimanje za samu strukturu, čija promena se dešava samo na nivou i u skladu sa postupkom i medijem, a koja se od crtačke, manuelne, pomerila ka tehnološkoj, digitalnoj grafici. I jednako kako u crtežima pejzaži kao usamljeni predeli postaju utočišta, mesta sigurnosti, tako i u digitalnoj grafici, prizori se postupkom redefinisanja u idejnom i likovnom procesu od osnovne matrice prolaznosti, preinačuju u sada i ovde, lični stav i odnos ka stvarnosti i umetnosti.

Biljana Grković


BIOGRAFIJA

Matija Rajković je rođen 1980. u Beogradu. Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2003. u klasi profesora Jovana Rakidžića na slikarskom odseku. Postdiplomske studije završio na istom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi profesora Čedomira Vasića. Član je ULUS–a od 2005. i ULUK-Kruševac od 2011. (jedan je od osnivača). Izlagao je do sad 18 puta samostalno i 85 puta grupno. Učesnik je 35 likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Dobitinik je dve nagrade. Predaje na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu od 2010.

Samostalne izložbe:

2004. Kruševac, Umetnička galerija Narodnog muzeja
2006. Kragujevac, Moderna galerija Narodnog muzeja – Mali likovni salon
2008. Kruševac, Skupština Opštine
2009. Beograd, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, magistarska izložba
2010. Čačak, Likovni salon Doma kulture
        Kruševac, Kulturni centar – Galerija legata „Milića od Mačve“
2012. Žalec (Slovenija), Savinov likovni salon – ZKŠT
2013. Opovo, Galerija „Jovan Popović”
        Kruševac, Galerija Kruševačkog pozorišta – ULUK
2014. Beograd, Mala galerija ULUPUDS-a
        Pirot, Galerija „Čedomir Krstić”
        Vršac, Velika galerija Kulturnog centra
        Gornji Milanovac, Moderna galerija Kulturnog centra
2015. Novi Sad, Kulturni centar – Mali likovni salon
        Trstenik, Likovni salon Doma kulture
        Beograd, BLOK galerija
        Beograd, Galerija `73
        Kragujevac, Gradska galerija "Mostovi Balkana"

ppns - modli

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari