Preminuo glumac Mirko Babić

Preminuo glumac Mirko Babić

Jedan od najpoznatijih kragujevačkih i srpskih glumaca, dugogodišnji prvak drame Knjaževsko-srpskog teatra Mirko Babić, preminuo je u 73. godini života u Kragujevcu, nakon duge i teške bolesti.

Rođen je 14. marta 1948. godine u Kragujevcu. Diplomirao je glumu 1973. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu u klasi profesora Milenka Maričića. Od 1972. stalno je angažovan u kragujevačkom teatru, kao prvi diplomirani glumac ovog teatra i jedan od retkih visokoobrazovanih glumaca koji je odlučio da karijeru gradi u svom gradu, ne obazirući se na izazove velikih centara, brojne ponude beogradskih pozorišta i medijsku popularnost.

SVETI VLADIKA NIKOLAJ VELIMIROVIĆ: SRBINE BRATE - GOVORI MIRKO BABIĆ

Ostvario je u svojoj bogatoj karijeri više od 100 pozorišnih uloga, uglavnom na matičnoj sceni, kao i u Beogradskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Narodnom pozorištu u Beogradu, Narodnom pozorištu u Nišu, Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, Kazalištu Virovitica, Bitef teatru, Beton Hala Teatru, Pokrajinskom narodnom pozorištu u Prištini, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Pozorištu za decu u Kragujevcu i brojnim drugim nezavisnim produkcijama.

Na filmu i TV ostvario je više od 50 uloga, a najveću popularnost stekao je ulogom u dugovečnoj seriji Radoša Bajića "Selo gori a baba se češlja".

ALJOŠA VUČKOVIĆ MIRKU BABIĆU: O, MLADOSTI

U kragujevačkom teatru debitovao je ulogom Vaske Pepela u drami "Na dnu" Maksima Gorkog. Na Susretima pozorišta Srbije "Joakim Vujić" nagrađivan je za uloge Nikite u Tolstojevoj drami "Od slamke kuća izgori", Alekse u Sterijinoj "Laži i paralaži", Tomasa Nidrigena u drami Miodraga Ilića "Valcer poručnika Nidrigena", Đorđa Džandara u Kovačevićevom "Svetom Georgiju", Zdravka Lukića u "1918-oj" Božidara Zečevića, Blijedog Damjana u "Golubnjači" Jovana Radulovića, Šekspirovog "Kralja Lira"...

Dobitnik je Zlatne kolajne publike i Zlatne kolajne Stručnog žirija Festivala monodrame i pantomime u Zemunu (1982) za tumačenje uloge Ljube Vrapčeta u adaptaciji romana "Kad su cvetale tikve" Dragoslava Mihailovića (poseban kuriozitet njegove karijere – trideset godina i preko hiljadu zvođenja). Dobitnik je i Statuete "Joakim Vujić" za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti Srbije koju dodeljuje Knjaževsko-srpski teatar (2009), Ordena Svetog Save drugog reda koji dodeljuje Srpska pravoslavna crkva (2013), Srebrne medalje za zasluge koju dodeljuje Predsednik Republike Srbije (2017), Priznanja "Zaslužni građanin" Grada Kragujevca (2018) i mnogih drugih.

IZA SCENE: MIRKO BABIĆ

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni. 

Knjaževsko-srpski teatar


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari