Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Događaji

25.10.2019

Smilje: Igračka radionica posvećena kolu

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Centar za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS) poziva osnovce i srednjoškolce da se pridruže radionici posvećenoj kolu, a koja ima za cilj edukaciju dece različitog uzrasta. Održaće se u fiskulturnoj sali Prve kragujevačke gimnazije u utorak 29. okotbra od 15 do 19 časova. Igračko iskustvo nije preduslov za pohađanje radionice.

Ovaj projekat se sprovodi u cilju popularisanja upisa kola na Uneskovu listu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Organizatori posebnu zahvalnost upućuju direktorki Prve kragujevačke gimnazije.

👫👫👫👫👫👫👫👫👫👫👫👫👫👫👫👫

ZAŠTO JE FOLKLOR BITAN ZA RAZVOJ DECE?

Evo odgovora za sve koji to do sada nisu znali i za one koji imaju neobjašnjive predrasude.

  • Narodne igre imaju nemerljiv značaj za razvoj deteta - i psihički i fizički - jer nadmašuju onu osnovnu potrebu za aktivnošću deteta i kretanjem zbog toga što obuhvataju sve oblike kretanja.
  • Najpre hod, pa trčanje i skokovi, značajno utiču na bitan fizički razvoj deteta.
  • Igranjem narodnih igara kroz različit spektar koreografija, kombinovanje sa narodnom nošnjom i kratkim intervalima u oblačenju istih, telo deteta se razvija i vidno poboljšava korišćenje i slabijih ekstremiteta.
  • Sve to doprinosi razvoju koordinacije, tehnike pokreta deteta, a omogućava i sticanje brzine, snage, istrajnosti, spretnosti i izdržljivosti.
  • Narodne igre sprečavaju loše držanje tela.
  • Dečije igranje je pored kretanja i sredstvo za razvijanje karakternih osobina. Posebno se odnosi na snalažljivost, smelost i upornost.
  • Igrajući dete postaje snalažljivije, stiče potrebnu brzinu i koordinaciju pokreta, ritmičko izražavanje uz muziku, dok javni nastupi igraju važnu ulogu u razvoju detetove ličnosti. 
  • Ujedno razvija se kolektivni duh i disciplina koja u kombinaciji sa učenjem kulture i tradicije svog i drugih naroda daje kvalitativno napredovanje u psihičkom razvoju deteta.

Sve navedeno je samo deo pozitivnih aspekata folklora na odrastanje deteta.

Folklor je više od igre! Folklor je Ljubav i jedna velika porodica. Folklor je osmeh, druženje, zajednička putovanja... Folklor je prijateljstvo za celi život!


ARHIVA PPNS

2017: SRPSKO KOLO NA UNESKOVOJ REPREZENTATIVNOJ LISTI2015: KOLO ZA GINISASTRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar