SPD Radnički: Izveštaji, 9. 12. 2019.

SPD Radnički: Izveštaji, 9. 12. 2019.

RADNIČKOM SAMO SET U STAROJ PAZOVI

Odbojkaši Radničkog vezali su i drugi uzastopni poraz u BPŠ Super ligi Srbije, pošto su poklekli na gostovanju do ovoga kola poslednjeplasiranom Jedinstvu iz Stare Pazove – 1:3 (17:25, 20:25, 25:18, 20:25).

Ekipa Željka Vukelića je, čini se, isuviše lako stigla do dva seta prednosti. U prvoj deonici Kragujevčani nisu imali pravog rešenja za raspoloženog Uglješu Pešuta, koji je nanizao četiri poena blokom i dva sa servis linije. Upravo su poeni iz bloka bili presudni da ekipa Jedinstva dobije prvi set sa 25:17.

Drugi set protekao je u potpunoj rezultatskoj kontroli ekipe iz Stare Pazove. Radnički je tek u finišu ove deonice pokušao da uhvati priključak, ali bilo je prekasno. Domaćin je i ovaj period igre rešio u svoju korist rezultatom 25:20 i stekao kapitalnu prednost u setovima.

Početak trećeg seta obeležile su česte promene u vođstvu, da bi pri rezultatu 17:17 na servis liniju stao Nikola Petrović i tu ostao maltene do kraja seta. Dizač Radničkog je vezao četiri asa i ujedno bio najzaslužniji što je njegov tim osvojio ovaj set rezultatom 25:17, i tako smanjio ukupni zaostatak.

Nažalost, ispostavilo se da je ovo bila samo „labudova pesma“ izabranika trenera Ivana Blagojevića na ovom susretu. Ekipa Jedinstva je sigurnom igrom rešila četvrti set u svoju korist sa 25:20 i na taj način se revanširala Kragujevčanima za poraz u „Jezeru“ na premijeri.

U ekipi iz Stare Pazove istakli su se Miloš Nadaždin sa 23 i Uglješa Pešut sa 21 osvojenim poenom, od toga 10 blokom.

Kod Kragujevčana je prednjačio kapiten i korektor Vladimir Jekić sa 23 poena.

JEDINSTVO – RADNIČKI 3:1 (25:17, 25:20, 18:25, 25:20)

STARA PAZOVA
Dvorana: Hala sportova Stara Pazova
Gledalaca: 60
Sudije: A. Popović, S. Kovačević

JEDINSTVO: Mladenović, Stanković 6 (2 asa), Ilinčić (libero), Pešut 21 (3 asa, 10 blk), Radišić 3 (2 blk), Škrbić, Mirković, Roljić 8 (2 asa, 1 blk), Stojsavljević 13 (1 blk), Nadaždin 23 (3 asa, 2 blk). Nisu igrali: Radivojević, Majstorović, Pajić i Paravinja. Trener: Željko Vukelić.

RADNIČKI: Milutinović 3 (1 blk), Goić 8 (4 blk), Petrović 7 (4 asa, 1 blk), Ćirović 11 (2 blk), Jekić 23 (1 blk), Pantelić (libero), Perović 4, Stevanović 5 (2 asa), Krstić 2 (1 as). Nisu igrali: Antić, Vidović, Pantović, Trivunić i Matić. Trener: Ivan Blagojević.

Uprkos ovom porazu, Radnički se i dalje nalazi pri samom vrhu tabele, tačnije na deobi drugog mesta sa subotičkim Spartakom i ekipom Niša, koja svoju utakmicu 10. kola tek treba da odigra.

Seriju od tri uzastopna gostovanja Kragujevčani završavaju narednog vikenda protiv Partizana u Beogradu.

SPD Radnicki Kragujevac

KRAGUJEVČANI PONOVO PREBACILI „STOTKU“

Košarkaši Radničkog zabeležili su još jednu ubedljivu pobedu u svom „Jezeru“. Snagu kragujevačkog tima ovoga puta osetila je Mladost iz Smederevske Palanke, koja je ispraćena sa 28 poena razlike – 106:78 (31:13, 27:27, 25:19, 23:19).

Već u prvoj četvrtini Kragujevčani su jasno dali do znanja svom rivalu da nema čemu da se nada na parketu „SBB hale Jezero“. Lepršavom i na momente atraktivnom igrom, učenici Igora Todorovića su prvi desetominutni period okončali sa dvocifrenim plusom – 31:13.

Početkom druge deonice došlo je do malog opuštanja u redovima domaćeg tima, što je ekipa iz Smederevske Palanke iskoristila da priđe na 34:23. Ipak, trojkama Lazara Markovića Radnički je pred odlazak na petnaestominutnu pauzu uspeo da vrati razliku sa kraja prve četvrtine – 58:40.

Silovito su Kragujevčani startovali u trećoj četvrtini i za samo dva minuta, serijom 10:1, izbili na maksimalnih 68:41. Kako je vreme odmicalo, postalo je jasno da je gostujući tim ostao „bez goriva“ i da će Radnički slaviti još jedan ubedljiv trijumf pred svojom publikom. To je prepoznao i trener Kragujevčana Igor Todorović, koji je u želji da odmori iskusnije igrače na parket poslao mlađe snage.

Gosti su to iskoristili i velikom brzinom počeli da tope zaostatak, pa je strateg Kragujevčana bio primoran da u poslednjoj deonici na parket vrati startnu petorku, kako bi prekinuo nalet protivnika. Rezultat je bio momentalno vidljiv, tako da je Radnički bez većih problema priveo utakmicu kraju.

Bilo je ovo još jedno odlično šutersko veče Kragujevčana, koji su ubacili čak 17 trojki iz 33 pokušaja. Pri tom su imali i duplo više asistencija od protivnika, kao i veći broj uhvaćenih lopti.

Na listi strelaca u kragujevačkom timu izdvojio se Andreja Stevanović sa 20 poena. Poen manje postigao je Ivan Nedeljković, a na 17 poena zastali su kapiten Raško Katić i večeras izuzetno šuterski raspoloženi Lazar Marković. Spisak igrača Radničkog sa dvocifrenim učinkom zaključio je Pavle Jokić sa 10 postignutih poena.

Najzapaženiji u gostujućem sastavu bio je Bratislav Paunović sa 22 poena. Vuletić je postigao 15, Ilić 14, a Žigon 12 poena.

Kragujevčani su tako bez većih problema preskočili još jednu prepreku ka svom konačnom cilju, a to je plasman u Košarkašku ligu Srbije. Zaista imponuje lakoća sa kojom Radnički dobija glavne konkurente u borbi za vrh tabele, što je dokaz odlične selekcije igrača i ozbiljnog skautinga.

Mislim da smo večeras bili na jako dobrom nivou, pre svega defanzivno, s obzirom da smo inače jako efikasnu ekipu Mladosti spustili na nekih sedamdeset ubačenih poena. Napadački mi smo sigurno najbolja ekipa u ligi, tako da tu očekivano nismo imali problema. U trećoj četvrtini, kada smo poveli sa tridesetak poena razlike, rešili smo da pružimo šansu mlađim igračima, koji su pomislili da je utakmica gotova, što je jedna iskusna ekipa poput Mladosti iskoristila da se primakne na nekih četrnaest poena razlike. Zbog toga smo bili prinuđeni da u igru vratimo iskusnije igrače, koji su bez problema priveli utakmicu kraju, prokomentarisao je pomoćni trener Radničkog Ivica Vukotić.

Palančani su u Kragujevac doputovali bez prvog trenera, budući da je njihov dosadašnji strateg Zoran Milovanović početkom sedmice okončao svoju misiju u Smederevskoj Palanci. To se, prema mišljenju Vukotića, odrazilo na njihovo izdanje u „Jezeru“.

Ekipa Mladosti je pre ove utakmice ostala bez prvog trenera, što je donekle uticalo i na njihovo večerašnje izdanje. Mislim da smo ih mi dobro skautirali, sprečili ih da se „razmahnu“ i igraju onako brzo kako znaju, tako da nisu imali šanse protiv nas večeras, smatra Vukotić.

Radnički je večerašnjom pobedom zadržao čelnu poziciju na tabeli Druge lige Srbije sa 19 bodova, koliko ima i Zemun Fitofarmacija. Do kraja prvog dela sezone ostalo je da se odigra još tri kola, a Kragujevčani, čini se, imaju realne šanse da u Novu 2020. godinu uđu sa liderske pozicije.

Do kraja prvog dela sezone očekuje nas izuzetno teško gostovanje Slogi u Kraljevu, što će biti možda i derbi polusezone. Naravno, moramo ozbiljno shvatiti i preostale utakmice do kraja godine, ali generalno mislim da smo jedna od najkvalitetnijih ekipa u ligi i nastojaćemo to da potvrdimo u narednom periodu, zaključio je Vukotić.

Narednog vikenda četu Igora Todorovića očekuje gostovanje ekipi Proleter Naftagasa u Zrenjaninu.

SPD Radnicki Kragujevac

KK RADNIČKI – KK MLADOST 106:78 (31:13, 27:27, 25:19, 23:19).

KRAGUJEVAC
Dvorana: SBB hala Jezero
Gledalaca: 500
Sudije: I. Ilić, B. Mali, D. Savić

KK RADNIČKI: Stanković 2, Jokić 10 (7 sk), Veljović 3, Stevanović 20 (8 sk, 6 as), Nedeljković 19 (5-8 za 3pt, 6 sk, 6 as), Šućov 7 (12 as), Živanović 9, Ilić 2, Glišović, Marković 17 (5-7 za 3 pt), Katić 17 (9 sk, 7 as, 4 izl). Trener: Igor Todorović

KK MLADOST: Žigon 12, Trajković 2 (4 izl), Vejnović, Krstajić 5, Todorović, Paunović 22 (7 as), Stanisavljević 4, Vuletić 15 (5 sk), Hukić 4, Ilić 14 (6 sk), Dimitrijević. Nije igrao: Miloradović

SNIMAK UTAKMICE

POBEDNIČKI HOD CRVENIH DAMA „SRPSKOM ATINOM“

Sa svog četvrtog gostovanja u tekućoj sezoni Prve ženske lige Srbije, košarkašice Radničkog vratile su se pevajući. Naime, „crvene“ su večeras u maloj sali novosadskog „Spensa“ slavile protiv Novosadske ŽKA sa 76:68 (17:15, 19:16, 13:16, 27:21), u utakmici 9. kola.

Novosađanke su utakmicu otvorile serijom 5:0, ali su Kragujevčanke vrlo brzo preuzele konce igre u svoje ruke i prvu četvrtinu okončale sa dva poena viška – 17:15.

Sredinom druge deonice učenice Nenada Milovanovića izbile su na maksimalnih „plus devet“ (30:21), da bi na veliki odmor otišle sa prednošću od pet poena – 36:31.

Čuvale su Kragujevčanke stečeno vođestvo i tokom trećeg perioda igre, pa iako su u jednom momentu došle i do dvocifrene razlike, ipak nisu uspele da u potpunosti slome otpor protivničke ekipe, koja je u poslednju deonicu ušla sa samo dva poena zaostaka – 49:47.

Tek su u završnih pet minuta utakmice košarkašice Radničkog stekle odlučujuću prednost, kojom su osigurale konačan trijumf i nova dva boda na svom kontu.

Milena Marjanović je sa 13 postignutih poena i čak 20 skokova obeležila svoj povratak u ekipu, nakon što je propustila meč prethodnog kola protiv Radivoja Koraća. Zapažena je bila i Snežana Čolić sa 20 poena, a dvocifrenim učinkom mogle su se pohvaliti još i Bojana Stevanović sa 14 i kapiten Jelena Prvulović sa 13 poena.

Igra novosadskog tima vrtela se uglavnom oko Marije Mršić, koja je utakmicu okončala sa 27 ubačenih poena i sedam pogođenih trojki. Vredi pomenuti i učinak Ive Roglić, koja je brojci od 10 postignutih poena pridodala i 12 uhvaćenih lopti.

Košarkašice Radničkog na polovini ligaškog dela takmičenja zauzimaju peto mesto na tabeli sa 14 bodova.

I narednog vikenda Kragujevčanke će gostovati, ovoga puta ekipi Kraljeva, koja ih je pobedila na ovosezonskoj premijeri u hali „Gordana Goca Bogojević“ (79:83).

SPD Radnicki Kragujevac

POBEDA ZA OPROŠTAJ OD JEZERA

Rukometaši Radničkog su u okviru 11-og kola Super B lige sigurnom igrom došli do novih bodova, savladavši ekipu Mokre Gore rezultatom 38:29, poluvreme 18:13 i tako se pobedom oprostili od svojih navijača nakon završetka jesenje sezone.

Od samog starta utakmice rukometaši Radničkog su rešili da stave do znanja gostima da se neće lepo provesti na parketu SBB hale Jezero. Nakon startnog egala, Kragujevčani pojačavaju nivo agresivnosti u odbrani, brzim kontranapadima i lucidnim rešenjima u pozicionim napadima, golom Medića u 16-om minutu stiču kapitalnih 8 golova prednosti (11:3). Samo na mahove su gosti uspevali da se kako-tako rezultatski približe, a koriste trenutak opuštanja Radničkog, pa se na odmor odlazi rezultatom 18:13.

Blic-krigom u prva 2 minuta drugog dela igre, domaćin vraća prednost koju je imao većim delom prvog poluvremena. Na nesreću Mokre Gore, razbranio se Lekić, Jovanović je skinuo 2 sedmerca i već tada je bilo jasno da će bodovi ostati u Kragujevcu. Ta činjenica je bila znak za stručni štab Radničkog da pruži šansu svim igračima, koji su je obilato iskoristili i u laganom ritmu priveli utakmicu kraju konačnim rezultatom 38:29.

Na poziv rukovodstva Radničkog, utakmici su prisustvovala deca iz ustanove „Knjeginja Ljubica“, bodreći domaće rukometaše, a na kraju su prelepo iskustvo ovekovečili zajedničkom fotografijom sa akterima meča.

U redovima Radničkog najefikasniji je bio Stefan Stanojev sa 6 pogodaka, dok je kod gostiju Nenad Đukić postigao 12 golova.

Igrač utakmice: Nebojša Stošić

RK RADNIČKI – RK MOKRA GORA 38:29 (18:13)

KRAGUJEVAC
SBB Hala Jezero. Gledalaca: 150
Sudije: Dušan Cvetković, Igor Nikolić
Sedmerci: Radnički 5 (4), Mokra Gora 10 (6)
Isključenja: Radnički 4 min, Mokra Gora 2 min

RADNIČKI: Stošić 2, Ristić 3, V.Stevanović, Mutavdžić 5, Lekić (9 pdbrana), Dobrosavljević 5, Medić 4, Kasalović 1, Đerić, Knežević 4, M.Stevanović 2, Stanojev 6, Krkotić 3, Bogdanović 2, Jovanović (6 odbrana, 2 sedmerca), Janićijević 1.

MOKRA GORA: Orlović, Milić, Biševac 2, Stanković 8, Aleksić, Bjelotomić, Milojković (8 odbrana), Milivojević 2, Aleksić 3, Simović, Perović, Božović, Radenković 2, Jovanović, Đukić 12.

Ovom utakmicom je završen jesenji deo šampionata. Rukometaši Radničkog, sa 16 bodova zauzimaju drugu poziciju na tabeli, sa jednim bodom zaostatka za jesenjim šampionom Hajduk Veljkom iz Negotina.

SPD Radnicki Kragujevac

KRAGUJEVČANKE OVERILE JESENJU TITULU

Rukometašice Radničkog su u utakmici poslednjeg, 11-og kola super B lige za žene savladale u Beogradu domaću ekipu ORK Beograd rezultatom 27:24, poluvreme 16:13 i tako zvanično osvojile titulu jesenjeg prvaka, bez poraza, sa osvojenim 21 bodom, 3 više od prvog pratioca, ekipe Bora.

Krenule su Kragujevčanke pomalo stegnuto u želji da trijumfalno, bez poraza završe jesenji deo sezone, što je rezultiralo neubičajeno velikim brojem grešaka u prvoj polovini poluvremena. Želja da se što pre stekne odlučujuća prednost, upornost i borbenost domaćina im to nisu dozvolile sve do 21-og minuta i gola večeras raspoložene Ksenije Petrović u 21-om minutu za prvu osetniju prednost (8:11). Taman kad su počele da lome protivnika u svom prepoznatljivom stilu, zadesio ih je peh, povreda Jovane Stoiljković u 25-om minutu, koja je do tada postigla 7 golova. Ipak su uspele da na veliki odmor odu sa solidnih 3 gola viška na svom kontu (13:16).

Drugi deo igre nije krenuo po dobru za gostujući tim. Razgoropadile su se Beograđanke, podigle nivo igre i agresivnosti i u 38-om minutu dolaze do izjednačenja (17:17). Igračice Radničkog ne koriste naredni napad, a možda i odlučujući trenutak se desio u kontranapadu domaćina kada Amina Hasanović „skida“ čist zicer, što je bio i signal za nju da u narednim minutima začara mrežu. Na scenu stupa Ksenija Petrović, večeras najbolja u redovima obe ekipe, koja sa 3 gola iz četiri napada podiže prednost gošći na 4 gola prednosti (17:21, 43.min). No, to nije bilo sve za večeras. Uporne rukometašice ORK Beograda frenetičnom borbenošću uspevaju dva puta da skinu prednost na gol razlike, no sa dve realizovane kontre Ajlin Bjelak i Tijane Petrović, kao i dva projektila Teodore Veličković kaznena ekspedicija iz Kragujevca stavlja tačku na “I” i spušta zavesu na jesenji deo prvenstva, konačnim rezultatom 24:27.

Sve igračice su dale svoj maksimum i poslednji atom snage, kako bi se u Kragujevac vratile na belom konju i tako sa 10 pobeda i jednim remijem zaokružile sjajnu polusezonu.

U redovima ORK Beograda najefikasnija je bila Tamara Nikić sa 10 pogodaka, dok su se kod Radničkog istakle Ksenija Petrović sa 8 i Jovana Stoiljković sa 7 postignutih golova.

Igrač utakmice: Ksenija Petrović

ORK BEOGRAD – RK RADNIČKI 24:27 (13:16)

BEOGRAD
Hala USC Voždovac. Gledalaca: 150
Sudija: Nikola Ilić, Ivan Veličković
Sedmerci: Beograd 5 (5), Radnički 4 (3)
Isključenja: Beograd 10 min, Radnički 14 min

BEOGRAD: Krća (1 odbrana), Marković 2, Avramov, Milanović, Stevanić, Ožegović 1, Radulović 4, Nikić 10, I. Krća 4, Šarac (7 odbrana), Lukić 3, Nikolić, Vasiljević (2 odbrane), Đorović, Milićev

RADNIČKI: J. Pojužina (1 odbrana), Veličković 5, Srećković, Bjelak 4, Vasić , Knežević 2, Blagojević, Hasanović (9 odbrana), Vlašković, Filipović, Savić (4 odbrane), Todorović, T. Petrović 3, K. Petrović 8, Stoiljković 7, Ž. Pojužina

Ovom utakmicom je završen jesenji deo sezone.

SNIMAK UTAKMICE

VATERPOLISTI U O. Š. SVETOZAR MARKOVIĆ



MLAĐI JUNIORI RADNIČKOG UBEDLJIVI U POLUFINALU

Na polufinalnom turniru Kupa regiona centralne, južne i zapadne Srbije za mlađe juniore (2004. godište), odigranom u Nišu, vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca bili su ubedljivo prvi i tako izborili plasman na finalni turnir.

Kragujevčani, koje sa klupe predvodi mladi trener Nikola Stanojević, ostvarili su sve pobede i to na više nego dominantan način.

Najpre su nadigrali Šabac (18:2), zatim Bor (29:0), domaći Nais (16:6) i za kraj Požarevac sa čak 33:1.

Pored Radničkog, u finale Kupa regiona plasirao se i Šabac.

SPD Radnicki Kragujevac

SPD RADNIČKI 

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac SPD Radnicki logotip


OZVANIČENO PARTNERSTVO SPD RADNIČKI-PRVI PRVI NA SKALI



STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

RADNIČKI SA ORK BEOGRADOM ZA OVERU JESENJE TITULE

Radnički sa ORK Beogradom za overu jesenje titule

Radnički sa ORK Beogradom za overu jesenje titule

Rukometašice Radničkog su kolo pre kraja takmičarske sezone ponele laskavu titulu jesenjeg prvaka Super B lige za žene. Ta činjenica obavezuje kragujevački tim da i u poslednjem kolu odigra na visokom nivou. Ovog vikenda, rukometašice Radničkog gostuju ekipi ORK Beograda i nadaju se osvajanju novih bodova, kako bi dokazale da se zasluženo nalaze na tronu.

Beograđanke su nešto lošije startovale, ali su tokom sezone znatno podigle formu i izvojevale par značajnih trijumfa, što nas upućuje na dodatni oprez. Borbene su, uporne i ne predaju se svih 60 minuta, tako da nećemo imati nimalo lak zadatak. Verujem u svoju ekipu, požrtvovanost i agresivnost u svakom segmentu igre. Nadam se osvajanju novih bodova i završetku jesenjeg dela sezone bez poraza, kao što sam prognozirala na startu prvenstva, istakla je levoruka bombarderka Radničkog, Ksenija Petrović.

Utakmica 11. kola Super B lige za rukometaše između ORK Beograda i kragujevačkog Radničkog, biće odigrana u beogradskoj hali „Banjica“ sa početkom u 19 časova.

Za sve navijače Radničkog i ljubitelje rukometa, obezbeđen je video-link sa direktnim prenosom meča.

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html