Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Autori i izdanja Kragujevca

24.10.2016

Aleksandar Sretenović - Mač u pesku

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Slovce dobrodošlice

Ulazeć u ovaj rukopis, već posle nekoliko pročitanih pesama, učinilo mi se da pristižem upravo u trenutku nastajanja knjige. Pesnik je tu negde! Zadihan, pod radnom temperaturom, prekinuo je, očas, omamljivu igru stihotvorenja, dok reči – podesne za narednu pesmu – kao loptice skočice, iznalaze jedna drugu. Jezik žubori, slogovi se susreću kao „bračni završeci“, kako Osip Mandeljštam svečarski nazva rime. Sve teče lagodno kao tuš niz pero dobrog crtača: ne osećamo skelu, a građevina (pesma) gotova! I ruralno i urbano u prikladnom su ruhu, a boje i zvukovi, omamljivi, gode stvaralačkoj gladi Sretenovića. Dečju pesmu, ne retko, do svoje lepote i punoće, uznosi duhovitost, a ovde je pesnik ima u izobilju. Htedoh reć – humor okrilati pesmu, a takva iznađe prečicu do naše radoznalosti i ushita. Aleksandar Sretenović (s pogodnim inicijalima) pristiže u srpsku pevaniju za đačke naraštaje, mada njegova pesma ne insistira, ne traga za „ciljnom grupom“. Jednako je dobra svima kojima je do poezije. Da ovo presložim kao podršku pesnika pesniku: dobra, u celosti dobra pesma, jednako vredi – i zahuktalom unučetu i dremljivom dedi! Na korici, obično, sve se svede na dva-tri pasusa... a pred nama nova, zanimljiva, autentična ličnost. Mogla bi se ovde dodati još koja ukrasna rečenica u slavu pesme i pesništva, al spomenimo istog Sretenovića i kao izuzetnog muzičara, kantautora o kom će se tek pričati.

U ovom veku, upravo u ovoj deceniji i po, u srpskom pesništvu za decu obavlja se primopredaja poetike: pisaca negdanjih starinskih (tradicionalnih) načela i ovih pristiglih iz kompjuterskih naraštaja. Evo nam u pravom trenu Aleksandra Sretenovića. Svojim darom i stvaralačkim žarom imaće mesto koje je dato, koje pripada bogomdanima.

Mošo OdalovićBIOGRAFIJA

Aleksandar Sretenović je rođen 14. maja 1974. godine. Osnivač i frontmen grupe Propaganda 117. Kao tekstopisac i kompozitor dobitnik je više nagrada na muzičkim festivalima. Pored muzike bavi se slikarstvom, dizajnom...

Pesme za decu je počeo pisati, kao i svi pošteni pesnici, kada je dobio dete. Knjiga je posvećena njegovom klincu jedincu.


Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje 
Obrada: Portal PPNS 

nbvk 150g


AKTUELNO

NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar