Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Autori i izdanja Kragujevca

29.02.2016

Miki Radojević - Olovke izlomljenog srca

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

KRAGUJEVAČKA KNJIGA NEDELJE

Zbirka pesama je presek Mikijevog dvadesetogodišnjeg stvaranja i pisanja tekstova za bendove u kojima svira, peva, piše i komponuje. Zahvaljujući iznenadjujuće sjajnoj interakciji sa svojim fanovima, Miki je svoju novu knjigu obojio i likovnim radovima. Svaka pesma ima svoju ilustraciju, odnosno viđenje njegove poezije kroz olovke, četkice i fotoaparate mladih ljudi iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bosne.

* * *

Milan Radojević je već dvadeset godina prisutan na srpskoj rok sceni kao gitarista, pevač, kompozitor i tekstopisac ili bolje reći – rokenrol pesnik. Njegovi stihovi su ponekad nežni i sposobni da izmame i po koju suzu:

„Ko vrabac kišu predosetim, sapliće život da me podseti,
da skoro će kraj, da je šareni zmaj jači od konca mog srećnog detinjstva...“
A ponekad su vrlo direktni i dovoljno besni da pokrenu uspavanog čoveka:
„Štepam svoje rane dok provodim dane između želja i istine.
Logike ponestaje, rebus ne prestaje da mi para vijuge...“

Momčilo Bajagić

Zbirkom koja nas vodi kroz dosadašnji opus Petar Pan(k) dokazuje jednu suptilnu, a opet tako veliku istinu. Vidiš kad si klinac, sve je tu: 1) divna radoznalost koja te vakciniše protiv bolesti dokonosti; 2) naoštrena čula; 3) vera u dobrotu. Jedna od pouzdanih definicija starenja jeste otupljivanje ovog trojstva. Tragedija je što mnogi, međutim, misle da to nisu vesnici starenja, nego odrastanja. Da je to nekakva neminovnost. E pa, Miki pokazuje da nije. On je čovek-činjenica, dokaz da razni specijanli (d)efekti pristajanja, u koje je okruženje ogrezlo, ne moraju nužno da nagrizu svaku dušu.

Marčelo

Milan Miki Radojević je poetski general koji svoju laku konjicu metafora šalje u unaprijed izgubljeni obračun sa hipokrizijom i bolnim proturiječnostima savremenog življenja. Ali, poetski general Radojević to ne čini zato da se dodvori nadređenima niti da bude ljubimac dvorskih dama. Za razliku od automatiziranog svijeta, on nije izgubio one iskonske reflekse i potrebe koje nas, jedine, zaista potvrđuju kao ljude. Potreba da se uzdignemo iz blatnjavog rova na koji smo svi osuđeni i odemo u svoju izgubljenu bitku ponosni i uspravni, na konju koji se pjeni, za generala Radojevića je najsvetija potvrda umjetnosti.

Sejo Sekson

BIOGRAFIJA

Miki Radojević je rođen u 1974. godine u Smederevskoj Palanci, gde i sada živi i radi.

Široj javnosti je poznat kao frontmen bendova Siks pek i Čovek bez sluha za koje je u svojoj, do sada dvadesetogodišnjoj karijeri, napisao i komponovao većinu pesama.


 

Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje

nbvk 150g


AKTUELNO

NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar