Milivoje Obrenović-Lija (1953-2020)

Milivoje Obrenović-Lija (1953-2020)

Milivoje Obrenović-Lija, poznati karikatuirista iz Kragujevca, preminuo je danas u 67. godini. Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Popularni Lija je od 1996. godine radio trodimenzionalnu karikaturu od specijalnog materijala koji posle kuvanja ostaje trajno čvrst. Dobitnik je pet specijalnih nagrada za 3D karikaturu u Beogradu, Sokobanji i Vršcu, priznanja Udruženja književnika Srbije "Radoje Domanović" za unapređenje karikature kao satiričnog oblika izražavanja, Međunarodna "Slatina 2003" (Rumunija) i "Salon antiratne karikature" 2007 (Kragujevac).

Trodimenzionalne karikature (Bonsai - statuete, kako ih naziva Stabor) izlagao je dva puta u Kragujevcu 2001, iste godine u Rumuniji (Pitešti), zatim 2002 . u Beogradu i Ingolštatu (Nemačka), Trijavli, u Gabrovu (Bugarska) 2003, 2007. i 2008. u Cirihu (Švajcarska).

Te 2007. godine snimljen je i film u trajanju od šest minuta "Moj mali svet", a italijanska satelitska televizija Sat 2000 emitovala u emisiji "Ad Est Di Dove" prilog u trajanju od 30 minuta, bez reklama.

Imao je samostalnu izložbu "U slavu Salvadora Dalija" u Kragujevcu 2006. Bio je učesnik zajedničke međunarodne izložbe "Andy Warhol" u Novom Sadu.

Lijine 3D karikature nalaze se u privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Italiji, Rumuniji, Švajcarskoj, Poljskoj, Kanadi, Bugarskoj, Americi, Francuskoj, Austriji, kao i u gradovima Srbije: Pančevu, Beogradu, Zemunu, Kragujevcu, a i na Belom dvoru.

Svoju prvu izložbu portreta-karikatura imao je 1995. godine, a gotovo četvrt veka nakon toga ostvarila mu se životna želja - povereno mu je opremanje i vođenje prve kuće karikature u Srbiji (unutar "Zastavinog kruga").

SVET STRIPA, 2018: MILIVOJE OBRENOVIĆ-LIJA

KAD IH LIJA NAPRAVI OD BLATA

Kragujevački karikaturista već dve decenije jedini na svetu izrađuje jedinstvene 3De karikature - figurine od beolina vajajući svetske i domaće „pop ikone”, ali i mnoge druge

Nedavno je u kragujevačkom Zavodu za ispitivanje oružja i municije održana izložba „Portretne karikature viđenijih Kragujevčana” autora Milovoja Obrenovića Lije. Izložba je bila deseta po redu na ovu i sličnu tematiku, ali je nesvakidašnje mesto na kome je postavljena.



Zdanje u Zavodu za ispitivanje oružja i municije na ulasku u staru Pirotehniku stoji na tom mestu već mnogo duže od veka. Prvobitno je bilo ambulanta za radnike Vojne fabrike, potom posle Drugog svetskog rata kantina, pa prostor koji su koristili lovci, zona za pušenje...

I tako je stajalo godinama, dok na njega nije u slučajnoj šetnji naleteo Lija, kome je odmah sinula ideja da je ovaj prostor idealan za njegovu stalnu postavku 3De karikatura - figurina sa likovima iz sveta umetnosti, sporta, kulture, politike i estrade.

Raspitujući se kome prostor pripada, uputili su ga kod direktora Zavoda Zorana Vasovića, koji mu je rekao da samo napiše zahtev sa obrazloženjem za namenu prostora. Mesec dana kasnije skupština Zavoda odobrila mu je korišćenje zgrade za njegovu postavku 3De karikatura i to bez nadokande, sa sve strujom, vodom, video nadzorom... Jedini uslov bio je da se „domaćinski ophodi prema njemu”. A takvo mesto nije moglo da poželi boljeg i maštovitijeg domaćina.

Milivoje Obrenović Lija bavi se portretnom karikaturom već dve i po decenije, od kada se zaposlio kao tehnički urednik i fotoreporter u nekadašnjem fabričkom listu „Zastava”.

Prvu samostalnu izložbu portretnih karikatura poznatih Kragujevčana imao je još 25. maja 1995. godine u Malom likovnom salonu u humanitarne svrhe, potom u gradskoj kafani „Balkan”. Usledile su izložbe u kragujevačkom Teatru, potom na više mesta u Beogradu.

Savo Milošević za premijeru

Još od 1996. godine bavi se izradom 3De karikatura poznatih svetskih i likova sa ovih prostora.

- Uvek sam kao autor bio između dva likovna izraza - slike i skulpture, između crteža i figura u pravom prostoru. Sve što sam radio kao karikaturista u dve dimenzije preneo sam u treću, u prostor, zahvaljujući materijalu koji je domaće proizvodnje, ekološki čist, ima ga u svim bojama i pogodan za oblikovanje, ističe Lija.

A do materijala - beolina došao je zahvaljujući profesoru Miloradu Blagojeviću sa Tehnološkog fakulteta iz Beograda koji je i pronalazač ove polimerne mase za vajanje.

- Profesor Blagojević bio je ekspert za plastični eksploziv i pronašao je komponentu koja nije eksplozivna, duhovit je Lija, dodajući da je on zove u šali „plastični eksploziv veselih boja”.

O ovoj smesi prvi put je pročitao 1996. godine u tekstu koji je kragujevački novinar Iva Dubljević napisao u listu „Borba”. Preko njega je stupio u kontakt sa profesorom Blagojevićem i saradnja je odmah ostvarena. Dobio je prvi kilogram ove mase da eksperimentiše sa njim. Problem je bio što je prvobitni materijal bio u samo jednoj boji, a Liji je za karikature, kako bi bile verodostojne, bila neophodna „boja kože”. Danas beolin postoji u svim bojama spektra i čak fluorescentnoj. Sve ostalo je do Lijine mašte i umeća.

Svoje figurine je standardizovao na veličinu od tridesetak santimetara i težinu od oko kilogram i po (u zavisnosti od kompozicije) jer kod Lije niko nije „viši ili niži”.

- Portretna karikatura predstavlja duboko sagledavanje same suštine ličnosti i ja se koncentrišem na lik. Odsustvo bilo kakve pakosti i „presuđivanja” čine moje 3D karikature plemenitim. Mogu da se intimno ne slažem s likom, ali ga vajam bez podsmevanja. Zato i mnogi od „modela” priznaju da su na mojim figurinama ispali lepši nego u prirodi, iskren je autor.

Prva figurina koju je uspešno napravio i osmelio se da je izloži bila je inspirisana fudbalerom Savom Miloševićem.

- Razlozi za to nisu bili njegova fudbalska popularnost ili navijačke strasti, već čisto likovni i vizuelni, jer mi je njegov portret sa karakterističnom, izraženom bradom bio izazovan i inspirativan za vajanje, objašnjava Lija.

Njegovi radovi su se dopali i Minimaksu (opet kragujevačka veza) koji ih je popularisao i ubrzo su poželeli da Lijine radove, odnosno „sebe u njegovoj izvedbi”, imaju brojni sportisti, glumci, pevači...

Tako su, pored Rolingstonsa (koje je radio u više verzija), Morisona, Dejvida Bouvija, Majkla Džeksona, Bore Čorba... mnogi njegovi radovi odlazili direktno u privatne kolekcije. Danas je spisak poznatih ličnosti koji poseduju Lijne figurine prebacio cifru od dve stotine.

Prvu takvu 3De figurinu naručio mu je menadžer pevača Željka Samardžića kao poklon, potom je uradio Divca (čak dva puta), pa Gorana Bregovića, Emira Kusturicu, Novaka Đokovića, Stefana Milenkovića, pokojnog Vladu Veličkovića, Nikolu Kusovca, Zvonka Bogdana, dvojicu Bora (i Dugića i Čorbu), Filipa Ceptera... Krug je zatvoren kada je Željko Samardžić naručio i poklonio 3De karikaturu Ivanu Ivanoviću.
Vajao je, „skuvao” i u svojoj rerni „ispekao” i brojne političare (vidi antrfile).

Njegovi radovi se nalaze u privatnim kolekcijama i galerijama Amerike, Kanade, Švedske, Nemačke, Švajcarske, Poljske, Italije, Belgije, Norveške, Australije, Austrije, Slovenije, Rumunije, Bugarske... i naravno Srbije. Imao je brojne izložbe, sem naše zemlje u Nemačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švajcarskoj...

(Ne)dosanjani muzej karikature

Sa pokojnim Brankom Najholdom, direktorom slavnog zemunskog Međunarodnog salona karikature, sanjao je o otvaranju muzeja karikature, poput onog u bugarskom gradu Grabovu u čijoj je prestižnoj galeriji imao izložbu još 2007. godine.

Dobijanjem prostora u Zavodu za ispitivanje oružja i municije Najhodlov i njegov san bar donekle dosanjan.

- Bez pomoći ljudi iz Zavoda ništa od ovoga ne bi bilo. Njihova želja da ovaj prostor oživi poklopila se sa mojom idejom i tako je nastala stalna postavka 3D karikatura koja je svečano otvorena 12. maja prošle godine.

A prostor je oživeo na najbolji način. Na stotine posetilaca mogli su da uživaju i da se od srca nasmeju Lijinim uradcima: Stonsa, Dalija, Endija Vorhola, Van Goga, Leonarda i Monalize, kraljice Elizbete, Majkla Džeksona, Prislija, Merlin Monro, Hendriksa, Edija Marfija, Šona Konerija, Kapela, Džordana, Hju Hafnera, Džeka Nikolsona... Prilikom svečanog otvaranja novog prostora u Zavodu koje se poklopilo sa i Danom grada, Lija je došao na još jednu originalnu ideju. Izvajao je i izradio figurine gradonačelnika i gradskih menadžera gradova pobratima Kragujevca, rumunskog Piteštija, italijanskog Karare, američkog Springfilda, nemačkog Ingolšata... i poklonio im ih na otvaranju stalne postavke.

Međutim, naišao je na nerazumevanje lokalnih vlasti koji su njegov duhovit i dobronameran gest protumačili kao pokušaj da „njihovi gosti uveličaju njegovu privatnu proslavu”. Ipak, 3De karikature su stigle onima kojima su namenjene, a lokalni piteštanski nedeljnik je posle posete njihovog čelnika Kragujevcu na svoju naslovnu stranu stavio Lijinu figurinu.

Najdraže „priznanje” od kolega

Milivoje Obrenović Lija član je ULUPUDUS-a od 2007. godine. Imao je 15 samostalnih izložbi i izlagao na brojnim kolektivnim izložbama. Za svoj rad ima i brojne nagrade od kojih pet na uglednim međunarodnim salonima karikature. Ipak, kao najdražu izdvaja jednu književnu - nagradu Udruženja književnika Srbije „Radoje Domanović” koju mu je žiri ove literarne smotre dodelio za njegove 3De radove koji su po njima „drugačiji pristup satiričnom izražavanju”.

Naravno najdraža su „priznanja” od kolega.

- Na nedavno održanom kragujevačkom Međunarodnom salonu antiratne karikature jedan od laureata iz Nizozemske poželeo je da pogleda stalnu postavku. Oduševio se Endijem Vorholom i poželeo da ga ima. Kako ne bih odbio kolegu, rekao sam da košta 500 evra. On bez reči izvadi pare, gurnu mi ih u ruku i poče odmah da ga sam pakuje, kroz smeh prepričava on.

Želja mu je da prostor još više oživi kada su u pitanju likovne delatnosti i dešavanja.

- Znam kako je meni bilo oko prostora za rad i izlaganje. Zbog toga nameravam da u ovom zdanju organizujem izložbe slikara, vajara, fotografa, pozorišnih kostimografa i scenografa, kolekcionara starih fotografija, razglednica, postera.. Svih onih koji možda ne „privlače pažnju” velikih galerija, kaže za kraj.
Planira narednog leta i organizovanje likovne kolonije u prostoru Zavoda ali i svoju školu 3D karikature sa nadom da će „skuvati” i „ispeći” nekog iz mlađih naraštaja sa kojima bi rado podelio svoje znanje i veštinu. Kako kaže - on nema šta da krije. Pogledajte...

(Ovaj tekst je u skraćenoj verziji i pod drugim naslovom objavljen u dnevnom listu „Danas” 13. decembra prošle godine)

ANEGDOTE SA POLITIČARIMA

Po Tadića niko nije došao

Milivoje Obrenović Lija radio je i više figurina političara, i svetskih i naših. Ove ovdašnje mahom po narudžbini. Prvi put se sa takvom porudžbinom suočio 2001. godine kada mu je kragujevački odbor Demokratske stranke naručio figurinu Zorana Đinđića. Morao je potom da uradi i Koštunicu.

Gradske demokrate naručili su kod njega i karikaturu Borisa Tadića, ali po izgubljenim izborima niko nije došao po nju. Ipak, Tadić nije postao član „stalne postavke” jer mu je tokom promocije u kragujevačkom pozorištu Lija uručio njega samog u karikaturi kao poklon. Iskreno se oduševio.

Postoji i anegdota kada su monarhisti uručili njegovu figurinu prestolonasledniku Aleksandru, a koji je na postolju pročitao potpis autora pa zavapio: „Ovo nije Obrenović, ovo sam ja!”.

Izradio je i aktuelnog predsednika Vučića (ime i adresa naručioca poznati redakciji), ali i mnoge svetske lidere.

Statueta Širaka trebala je da mu bude uručena u Parizu na prijemu povodom Kusturučine opere „Dom za vešanje”. Ovom prilikom zakazala je KG veza.

Radio je i Džordža Buša Juniora, a zbog ravnoteže i Putina (koga mu je odneo Konuzin lično), kraljicu Elizabetu...

Neka vrsta priznanja njegovom radu (ali i ne mala materijalna šteta) su brojne figurine koje su „nestale” tokom transporta. Figurina Bila Klintona, koju je poslao na festival u Japanu na temu „Ko pokreće svet”, zauvek je „nestala u prevodu”.

Ukradena mu je i statueta Kire Gligorova koju je poslao na festival karikature koji je organizovao list „Nova Makedonija”, a čiji je Gligorov bio pokrovitelj te godine. Neko je oduševljen njegovim radom „pokrovio pokrovitelja”.

Najtraženija njegova figurina na međunarodnim konkursima je 3De karikatura Majkla Džeksona. Do sada su mu na međunarodnim smotrama karikature nestale čak četiri statuete ovog poznatog pevača, jedna koju je čak zvanično poslao preko ambasade Rumunije.

DRUGI O LIJI

Pomera granice medija

Radovi Milivoja Obrenovića privukli su pažnju ne samo likovnih kritičara i ostalih likovnjaka, već i književnika i publicista.

Likovni kritičar Dejan Đorić, o njegovom stvaralaštvu zabeležio je i ovo: „U Obrenovićevom radu sjedinjuju se slikarstvo, crtež i skulptura. Izvajane figurine kompoziciono su dinamične, a ne statične. Svestan mogućnosti i osobenosti svog stvaralaštva, karikaturista pravi omaž velikim likovnim umetnicima, od kojih svaki obeležava jednu epohu, pogled na svet i umetnost. U tom smislu karikaturisanje Leonarda da Vinčija, Salvadora Dalija i Endi Vorhola nije nimalo slučajno...

Na horizontu evropske karikature, među majstorima karikaturologije pojavio se kompletan i originalan stvaralac u likovnom, manuelno-zanatskom i tehnološkom smislu. Milivoje Lija Obrenović, što je još važnije, ne zadržava se na dosegnutom, već sasvim neobično u toj vrsti izražavanja pomera granice medija. Sa njim je karikatura dobila dimenziju nepredvidivog, postala mala likovna avantura i novina u svetu za koji se činilo da je upoznao sve izražajne mogućnosti”, zapisao je Đorić.

Za književnika Zorana Petrovića „Obrenović prolazi graničnim tačkama kulture, pokazujući i sam svoje majstorstvo koje je nesumnjivo”.

Po Savi Stepanovu, likovnom kritičaru, Lijin rad je „karakterizacija duha vremena ispunjenog čudesnim prepletima, alegorijama i simulakrumima”.

Pisac Vladimir Jagličić osvrnuo se na jednu od najčešće izvajanih Lijinih muzičkih inspiracija legendarnu grupu „Rolingstounse”. Za njega „Milivoje Obrenović Lija nije bio opterećen komentarisanjem filozofske simbolike muzike, one je hteo da se pokloni njenim tvorcima”, smatra on.



Zoran Mišić
Izvor: Kragujevačke, 17. 1. 2020.

GALERIJA PPNS

MILIVOJE OBRENOVIĆ LIJA - KARIKATURE, 3D KARIKATURE I CRTEŽI



PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html