Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Gordan Matić

21.06.2014

Oko moje glave IV

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Nadam se da Vas je zaintrigirala priča o zanimanjima na filmu u prošloj ’epizodi’. Kako svi pokušavaju da kopiraju američku industriju pokretnih slika uzeli smo je baš kao referencu. I u ovoj ’epizodi’ dešifrujemo filmske zanate. Možda prepoznate u sebi vrednosti za neke od navedenih. Stigli smo do:

Greenery man – član ekipe zadužen za zelenilo (drveće, cveće, travu...) na lokaciji snimanja. Kako je film dug proces koji tokom nedelja i meseci zahteva kontinuitet u npr. izgledu scenografije, grenary man se trudi da postojeći ’zeleni dekor’ ostane u dobroj formi. Zaliva ga, prehranjuje, vodi računa o oštećenjima... a u slučaju da je neophodno on će zameniti ’zelenog protagonistu’, sa što sličnijim ’rođakom’.

Lead man – član na setu (set je lokacija snimanja u slobodnom prevodu) koji je zadužen za praćenje i staranje o rekviziti i dekoru (ukrasima lokacije – neonima, lampama, satovima, vazama...) koje se koristi tog dana.

Loader – deo ekipe koja pripada sektoru ’kamara’. On ’puni’ (load) i prazni (unload) materijal kojeg kamera snimi. Ranije se bukvalno punila kaseta (magacin) filmskim rolnama, što je zahtevalo određenu veštinu u baratanju specifičnom opremom i alatima. Danas kada se i najveći holivudski hitovi snimaju na digitalnim kamerama, loader je zadužen da ’kartice’ odnosno male hard diskove, povezuje sa telom kamere (kao kada ubacujete karticu u foto aparat ili hard disk spajate sa kompjuterom), a zatim kada je kartica (HDD) napuni istu izvadi i transferuje (prebaci) na nosač (uglavnom brzi hard disk) materijal koji je snimljen i spreman za montažu.

Matte artist – umetnik koji je deo sektora ’specijalni efekti’. On je odgovoran najčešće za delove digitalno obrađene fotografije (snimka) u kojoj određeni delovi treba da se zamene (npr. pozadinski oblaci, klima uređaji, bandere i sve što ne bi trebalo da pripada estetski određenoj sceni).

Model maker – ’maketar’ bi bio najbliži prevod ovog zanimanja. Kao što pretpostavljate to je osoba zadužena za izradu maketa buduće scenografije (dvorci, planete, stanovi...), maski (čudovišta, delova životinja, ožiljaka...), posebnih vozila (svemirskih letelica, aviona, specijalne opreme...)

Property master – neka vrsta rekvizitera na sceni. Njegova je obaveza da pruži uputstva o upotrebi sve ’igrajuće’ rekvizite (kako koji revolver ili automat radi, kako se koji kompjuter, kafemat ili slični predmeti koriste). Njegova je obaveza i da tokom snimanja rekvizita bude u ispravnom stanju.

Publicist, Unit publicist – deo sektora ’produkcije’ koja kreira propagandni materijal prema potrebama (fazama) razvoja i realizacije filma. Za potrebe novinskih i televizijskih ekipa organizuje intervjue sa autorima i glumcima. Priprema javno mnjenje za dolazak određenog filma. Pomaže u promotivnim najavama targetiranjem gledalaca i davanjem saopštenja koja će baš određena ciljna grupa percipirati.

Scenic artist – deo sektora ’scenografija’ zadužen za farbanje i patiniranje scenografskih elemenata (fasade, ulice, zidovi, frontovi nameštaja, stolovi...)

Still photographer – fotograf ekipe. Osoba koja ima dozvolu da pravi fotografije na lokaciji i ’ispred’ i ’iza’ kamere. Te fotografije mogu se koristiti radi provere svetlosne postavke, ili kontrole scenografskih elemenata (posebno rasporeda ako se pravi duža pauza tokom snimanja) ili nijansi boja koje se koriste. Takođe ove fotografije se koriste i kao deo promotivnog materijala.

Nadam se da je bilo zabavno saznati ’ko je ko’ i u ovom izdanju. U sledećoj ’epizodi’ ćemo zaokružiti manje poznate funkcije sa odjavnih špica.

PREPORUKA NEDELJE

PRE KIŠE (PRED DOŽDOT) - režija: Milčo Mančevski

Uloge: Rade Šerbedžija, Labina Mitevska, Katrin Kartlidž

’Vreme nikad ne umire. Krug nije pravilan’

Film makedonskog reditelja Milča Mančevskog koji, sredinom devedesetih godina prošlog veka, nikog nije ostavio ravnodušnim. Film je osvoji Zlatnog lava u Veneciji i bio nominovan za Oskara. Između ostalog, ’Njujork tajms’ je film smestio među 1000 najboljih filmova svih vremena.
Radnja filma smeštena je u Makedoniju (sa manjim delom u Londonu) i podeljena je na tri segmenta: ’Reči’, ’Lica’, ’Slike’. Teme ljubavi, večnosti, smrti, na tradicionalnom Balkanu gde život ne vredi previše. Fantastično strukturalno napisan scenario Mančevski je pretvorio u jedan od filmova koji se ne zaboravljaju. Veliki doprinos neprolaznosti ovog ostvarenja pružili su direktor fotografije Manuel Teran i makednoski sastav Anastasia koji je briljantno komponovao muziku. Jedan od filmova pod oznakom ’MORATE VIDETI’.

TREJLERMUZIKA IZ FILMA RADE ŠERBEDŽIJA

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar