Morava i Vlasina - imena novootkrivene zvezde i planete

Morava i Vlasina - imena novootkrivene zvezde i planete


 
SRBIJA KUMOVALA NEBESKIM TELIMA, MORAVA I VLASINA NOVA ZVEZDA I PLANETA
    
Glasovima Srbije, novootkrivena planeta i njena zvezda u dalekom svemiru nazvane su Vlasina i Morava.
 
Naime, povodom stogodišnjice osnovanja koju ove godine obeležava Međunarodna astronomska unija (MAU), sve zemlje članice MAU su imale jedinstvenu priliku da kumuju imenu jedne od novootkrivenih planeta izvan Sunčevog sistema. Imenovanje egzoplanete i njene matične zvezde sprovedeno je u okviru konkursa Imenuj egzosvetove (eng. NameExoWorlds) koji je bio sproveden tokom 2019. godine.
 
Srbija je dobila zadatak da predloži i izglasa novo ime za zvezdu WASP-60 i njenu planetu WASP-60b. Pobednička imena ovog konkursa objavljena su na globalnom događaju koji je danas održan u Parizu, gde je zvanično proglašeno da je novo ime zvezde WASP-60 Morava, dok je novo ime njene planete WASP-60b Vlasina; na predlog Srbije.
 
Planetski sistem WASP-60 je otkriven 2012. godine i nalazi se u pravcu sazvežđa Pegaz a udaljen je 1304 svetlosne godine od Zemlje. Zvezda Morava je žuta zvezda nalik Suncu, dok je njen pratilac Vlasina gasovita planeta nalik Jupiteru ali sa upola manjom masom. Za razliku od Jupitera, Vlasina se okreće oko svoje matične zvezde na oko 100 puta manjem rastojanju, te dok Jupiteru treba skoro 12 godina da obiđe jedan krug oko Sunca, Vlasina napravi krug oko Morave za nešto više od četiri zemaljska dana.
 
MAU imenuje planete
 
MAU je međunarodna astronomska organizacije sa više od 10.000 profesionalnih astronoma iz više od 90 zemalja. Njena misija je da uspostavlja i koordiniše međunarodnom saradnjom u astronomiji, promoviše i štiti astronomiju kao nauku u svim aspektima. MAU je i međunarodno prepoznata organizacija nadležna za dodelu naziva nebeskim telima ili karakterističnim oblicima reljefa na njihovoj površini.
 
Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta je konkurs za imenovanje planetarnog sistema WASP-60 otvorila u maju 2019. godine. Konkurs je bio otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije, koji su do 1. juna ove godine imali priliku da dostave svoje predloge za ime zvezde i planete, shodno pravilima propisanim od strane MAU. Sve pristigle predloge komisija je proverila, te su oni koji su bili u skladu sa propisanim pravilima ušli u glasanje koje se u Srbiji odigralo u Noći istraživača održanoj 27. septembra. Imena koja su dobila najviše glasova bila su Vlasina i Morava, a  predložilo ih je  Astronomsko društvo Novi Sad. Ova imena inspirisana su jednim od najvećih rečnih sistema u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave, a koja celom svojom dužinom protiče kroz Srbiju.
 
E. D.
Izvor: Dnevnik
 
STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari