Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Pozitiva

12.07.2018

Srbija ostvarila nezavisnost 13. jula 1878.

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://tijana.rs/ http://prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo.html

SREĆAN DAN NEZAVISNOSTI SRBIJE!

Na ovaj dan, pre tačno 140 godina odlukom donetom na Berlinskom kongresu, kneževine Srbija i Crna Gora postale su nezavisne države.

I dok je ovaj datum u CG nacionalni praznik, kod nas je to običan radni dan.

Ovim događajem bila je okončana 74 godine duga borba za slobodu koju je 15. februara 1804. u Orašcu pokrenuo veliki Karađorđe.

Formiranjem Kraljevine SHS, Kraljevina Srbija nije izgubila, niti poništila svoju državnost, već ju je unela u novu zajedničku državu.

Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija 1918. godine nisu postojale kao subjekt međunarodnog prava. Sa druge strane, sve te oblasti i Kraljevina Crna Gora samostalno su i dobrovoljno donele odluku da se ujedine sa Kraljevinom Srbijom.

O tome da Republika Srbija jedina ima pravo da bude naslednik Jugoslavije svedoče i osnovni akti zajedničke države iz perioda 1918. i 1921. godine, kao i činjenica da je Jugoslavija baštinila, kao što to sada čine sve post jugoslovenske republike sve one međudržavne sporazume i međunarodne konvencije čiji je potpisnik bila Kneževina, odnosno Kraljevina Srbija.

Drugim rečima, ono što je unela u zajedničku državu 1918. godine, Srbija je to nastavila da konzumira nakon 2006.

Dejan Ristić


Istoričar Dejan Ristić, jedan je od retkih stručnjaka u ovoj oblasti koji javnosti često skreće pažnju na važne datume srpske istorije, koji iz neobjašnjivih razloga ostaju nepomenuti ili neopravdano zapostavljeni: „Na današnji dan pre tačno 140 godina odlukom donetom na Berlinskom kongresu, kneževine Srbija i Crna Gora postale su nezavisne države. Ovim događajem bila je okončana 74 godine duga borba za slobodu koju je 15. februara 1804. u Orašcu pokrenuo veliki Karađorđe.“

Mi da dodamo: predstavnik Srbije na Berlinskom kongresu, u svojstvu ministra inostranih poslova u vladi kralja Milana - bio je Kragujevčanin Jovan Ristić, vođa Liberalne partije, srpski državnik sa ozbiljnom međunarodnom reputacijom i u četiri navrata srpski premijer (1867, 1875, 1877-1881, 1887-1888).

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" KragujevacFoto: Vikipedija, Kragujevac.rs 


ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar