Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Pozitiva

11.09.2020

Srednjevekovno crkva otkrivena na lokalitetu Dvorine u Šumadiji

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Monumentalnu građevinu veću od Gračanice, za koju se pretpostavlja da je srednjovekovna crkva i da pripada Nemanjićima, pronašao je tim arheologa na lokalitetu Dvorine, kod Aranđelovca, kazao je za Tanjug kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu Vladan Milivojević.

Tim arheologa je tragao za ostacima kuće poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića, ali je pronađeni tesanik sa ostacima freskoslikarstva otklonio sumnje da je reč o crkvi.

Milivojević navodi da je pred nama najznačajnije otkriće srednjevekovne arheologije kod nas u proteklih nekoliko decenija.

„Reč je o srednjovekovnoj crkvi koja je dugačka 27, a široka 14 metara, ukrašena živopisom velikih majstora, što je čini jednom od najvećih u tom dobu. Ne postoji nikakav pisani trag o toj crkvi što naše otkriće čini još vrednijim”, kazao je Milojević.

On je dodao da timom arheologa na lokalitetu Dvorine u srcu Šumadije rukovodi Dejan Radičević sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Milojević kaže da su na lokalitetu pronađeni fragmenti u šutu sa svetiteljskim likovima.

„To nas navodi na pretpostavku da je zadužbina ovakvih dimenzija, mogla biti samo vladarska i da je pripadala Nemanjićima. Takođe pretpostavljamo da je crkvu podigao car Dušan, sredinom 14. veka u doba najvećeg procvata svoje vladavine”, kazao je Milivojević.

Za njega nema dileme da je bogato stanovništvo živelo u srednjem veku na lokalitetu koje istražuje.

„O tome svedoče masivni nadgrobni spomenici. Nastavićemo istraživanje celog lokaliteta i verujem da ćemo naići na još neka uzbudljiva svedočanstva o načinu života u srednjem veku u Šumadiji” kazao je Milivojević.

Izvor: Politika, 11. 9. 2020.


Iz arhive Narodni muzej Aranđelovac

Arheološko otkriće na Venčacu – Dvorine, Izvor: Narodni muzej Aranđelovac, 13. 6. i2016.U organizaciji Narodnog muzeja u Aranđelovcu, pod rukovodstvom doc. dr Dejana Radičevića (Filozofski fakultet u Beogradu), u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, nakon više godina nastavljena su arheološka istraživanja na lokalitetu Dvorine – Madžarsko groblje na Venčacu. Otkriveni su i delimično ispitani ostaci velike srednjovekovne crkve.

Crkva je bila živopisana, prema preliminarnim procenama, u drugoj polovini 14. veka. Reč je o freskama izuzetnog kvaliteta. Danas su lokalitet posetili Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan, sa sveštenstvom, i predsednik opštine Aranđelovac, gospodin Bojan Radović.

Prema rečima šumadijskog vladike Jovana, ovo otkriće će promeniti istoriju našeg kraja…

Završena arheološka istraživanja na Venčacu, Izvor: Narodni muzej Aranđelovac, 12. 7. 2016.Ovogodišnja arheološka kampanja na lokalitetu Dvorine/Madžarsko groblje je okončana. Sa pripremnim radovima trajala je od kraja marta do početka jula.

Organizator istraživanja je Narodni muzej u Aranđelovcu, rukovodilac doc. dr Dejan Radičević (Filozofski fakultet u Beogradu), a saradnici stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu. Postignuti su veoma značajni rezultati, koji će u dobroj meri izmeniti naš pogled na srednjovekovnu prošlost, ne samo Arađelovca i okoline, već i čitave Šumadije. Mada će iskopavanja na ovom nalazištu potrajati i o istoriji ovog zaboravljenog mesta još mnogo toga će se narednih godina saznati, već sada možemo sa sigurnošću reći da su na Dvorinama pronađeni ostaci jedne od najvećih i najvažnijih srednjovekovnih crkava u ovom delu Srbije.

Sazidana je u doba Nemanjića, polovinom 14. veka, a njen ktitor bio je ili neko od tadašnje najviše vlastele ili jedan od srpskih kraljeva i careva, možda i neko od članova vladarske porodice. To se zaključuje na osnovu dimenzija, kvalitetnog načina gradnje i izuzetnog živopisa kojim su zidovi crkve bili ukrašeni.

Nekoliko fragmenata sa predstavama lica svetitelja plene svojom lepotom i koloritom. Zidanje i opremanje takve građevine mogli su sebi da priušte samo najmoćniji – vladari i velmože. Reč je o hramu čija arhitektura spada u tzv. srpsko-vizantijski stil gradnje (jedini je takav u Šumadiji), sa osnovom u koju je upisan krst, sa četiri slobodno zidana stupca koja su nosila kupolu, sa centralnom apsidom na istoku i dve bočne kojima se završavaju proskomidija i đakonikon, dok je na zapadu crkva imala pripratu ili zidani trem.

Po sadašnjim saznanjima, širina crkve iznosi najmanje 13 m, a dužina preko 20 m. Severno od crkve nalaze se ostaci monumentalnog objekta, čija funkcija i dalje nije odgonetnuta. Možda je reč o vlasteoskoj kući (dvoru) ili ostacima manastirskog konaka ili trpezarije, što bi značilo da je čitav kompleks mogao biti i manastir, opusteo i porušen u vreme Turaka. Lokalitet su tokom arheoloških radova u junu i početkom jula, pored predstavnika lokalne samouprave, posetili brojni ugledni stručnjaci i naučnici, saradnici Muzeja i zainteresovani sugrađani.

Posebno ističemo dve posete Njegovog preosveštenstva, episkopa šumadijskog gospodina Jovana, koji je 11. jula na lokalitetu, uz prisustvo brojnog sveštenstva i monaštva, osveštao postavljeni krst i zvono i odslužio arhijerejsku liturgiju. Narodni muzej u Aranđelovcu se još jednom zahvaljuje svima onima koji su na bilo koji način pružili pomoć pre i u toku istraživanja lokaliteta. To su: Omya – Venčac, Geopiramida, Greeny – Orašac, VTŠSS Aranđelovac, Udruženje građana Pavle Bakić, Udruženje građana Tragovi, livnica Integral, Dejan Rajković iz Jarmenovaca, Novo i Bogdan Bakić...

Dvorine – najbolje ocenjen arheološki projekat za 2019. godinu, 29. 4. 2019.Dvorine – najbolje ocenjen arheološki projekat za 2019. godinu na konkursu za kulturno nasleđe Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Arheološka iskopavanja velike srednjovekovne crkve na lokalitetu Dvorine pod Venčacom, za koja je Ministarstvo kulture i informisanja i ove godine opredelilo 700.000 dinara, biće nastavljena u avgustu mesecu. Očekuju se, kao i do sada, značajna otkrića. 


Televizijski prilozi

RTV Sunce: Dvorine - priprema za konzervaciju, 16. 10. 2019.RTS: Zadužbina cara Dušana otkrivena ispod dvora poslednjeg srpskog despota
, 4. 1. 2020.


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar