Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Roditelji

09.09.2017

Svetozarci: Borba za bolju školu

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://www.frka.info/prijava http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Razrešenjem direktora Miroljuba Mosurovića i celokupnog školskog odbora od strane Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića 28. avgusta 2017. godine, zemunska Osnovna škola "Svetozar Miletić" je potpuno obezglavnjena.

Smatrajući da je direktor radio dobro svoj posao i od naše škole napravio ustanovu za ugled i ponos, jednu od najboljih škola u Srbiji po svim stručnim ocenama Ministarstva, mi roditelji smo bili prinuđeni da podignemo glas i ne dozvolimo da se dobar rad i postignuti rezultati uruše. Zbog toga za našu decu školska 2017/18 godina još uvek nije počela. Savet roditelja je do sada organizovao četiri skupa roditelja, roditeljske sastanke u svim razredima, dobio podršku preko 80 odsto svih roditelja i oformio pravni tim.

Za nas roditelje važni su PRAVNI LEGITIMITET, KVALITET OBRAZOVANJA i ISTINA. Želimo da ova škola bude još bolja i za primer drugima i zato tražimo od Ministra da dođe u školu, upozna se sa nama i verujemo nakon naših argumenata i argumenata pravnog tima povuče odluku o razrešenju, a naša deca krenu na nastavu.

Hronologija događaja

 • decembar 2016. - poseta republičke prosvetne inspekcije
 • januar 2017. - tri preporuke Ministarstva, od kojih je treća smena direktora
 • februar 2017. - ispravljene dve preporuke, a školski odbor odbio da smeni direktora
 • mart 2017. - Ministarstvo pismeno konstatovalo da više nema razloga za smenu direktora
 • jun 2017. - ponovna poseta Republičke prosvetne isnpekcije
 • jul 2017. - zapisnik bez naloženih mera
 • 28. avgust 2017. - razrešenje direktora i smena školskog odbora od strane ministra

Pravni tim

Pravni tim Saveta roditelja na osnovu dosadašnje analize dokumentacije konstatuje:

Odluka Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je protivrečna činjenicama koje su navedne u obrazloženju. Inspekcija je u svom postupanju načinila brojne proceduralne propuste, i na kraju nestručno i nepotpuno procenila dokumentaciju i dokaze o radu škole. Stoga smatamo da Ministar nije imao pravu sliku kada je donosio svoju odluku.

I škola, kao i ministar, želi da rad škole bude po Zakonu, ali je onda potrebno dobro proučiti Zakon i pravilno ga primeniti na utvrđeno činjenično stanje. U konkretnom slučaju, član 35. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je nepravilno primenjen, što ukazuje da ni pravni tim koji stoji iza ministra nije obavio svoj posao pravilno.

Nastavljamo sa analizom i nadamo se da će ministar i sam uočiti nepravilnost svoje odluke, kako bismo izbegli upotrebu pravnih lekova na koje po zakonu imamo pravo.

O školi "Svetozar Miletić"

Sedmog jula 1913. godine postavljen je kamen temeljac današnje zgrade škole. Vrhunski arhitekti tog vremena, Viktor Kovačić i Hugo Erlih projektovali su ovo monumentalno zdanje koje i danas pleni svojim izgledom. Njihovo idejno rešenje, u današnji spomenik kulture, pretvorili su zemunski preduzimači Josip Kraus i Josip Cimerman. Leta 1914. godine zgrada je završena. Đaci dobijaju idealne uslove, a Zemun zdanje kojim se i danas ponosi.

Ime Svetozar Miletić škola dobija 1952. godine i sa ponosom ga nosi do današnjeg dana. Svetozar Miletić, doktor prava, pesnik, prosvetitelj, političar, gradonačelnik, borac za srpski jezik i škole obavezuje već generacije učenika i zaposlenih na odgovoran odnos prema obrazovanju.

Danas škola ima skoro 1.200 učenika i učenica koji nastavu pohađaju u modernim i opremljenim učionicama.

Pesma

Ima jedan direktor
u zemlji čudaka
što podršku ima
i od svojih đaka.

Dobio je otkaz
dužnost mu ne važi
smišljaju o njemu
samo puke laži.

Ali Čika Ljubu
Iz Miletić škole
roditelji, đaci
neizmerno vole.

Oko njega sad je
moćan živi zid
Ministarstvo prosvete
neka vas je stid.PETICIJA 

Savet roditelja Osnovne škole "Svetozar Miletić"
Izvor: Informator, broj 1. 

NE DAMO LJUBU FB STRANA

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (1)


 1. VV

  Pitam se zašto Ministar ne sme da dođe u Miletić na razgovor sa roditeljima i predstavnika kolektiva? Umesto toga, u monološkoj formi, na režimskim medijima iznosi neistine koje roditelji i kolektiv demantuju činjenicama, ali ih režimske sluge ne prenose. Gebels vam nije ravan, a to nije kompliment.


 2. Odgovor na komentar:

  VV10.09.2017
  Pitam se zašto Ministar ne sme da dođe u Miletić na razgovor sa roditeljima i predstavnika kolektiva? Umesto toga, u monološkoj formi, na režimskim medijima iznosi neistine koje roditelji i kolektiv demantuju činjenicama, ali ih režimske sluge ne prenose. Gebels vam nije ravan, a to nije kompliment.
Dodaj komentar