Naučno-stručni skup ’Projekat Jadar - šta je poznato do 2021. i od 2021. do danas?’ u Kragujevcu 30. aprila

Naučno-stručni skup ’Projekat Jadar - šta je poznato do 2021. i od 2021. do danas?’ u Kragujevcu 30. aprila

Naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato do 2021. i od 2021. do danas?" zakazan je u sali 1 hotela Kragujevac za utorak 30. april od 17 do 20 časova. U organizaciji udruženja PRVI PRVI NA SKALI iz Kragujevca i NEKO BRINE ZA LEVAČ iz Rekovca, na skupu će biti predstavljen zbornik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) "Projekat Jadar - šta je poznato?" objavljen 2022. godine, kojem je prethodio skup u SANU održan 6. i 7. maja 2021. godine.

Učesnici skupa o projektu korporacije Rio Tinto za eksploataciju rude jadarit u Srbiji i o uticaju na životnu sredinu biće:

Deo programa činiće in memoriam - akademik Vladimir Stevanović (1947-2024), a počasni gost skupa u Kragujevcu biće prof. dr Branka Stevanović.

Reč učesnika

Na zvaničnoj najavi skupa, održanoj u Kragujevcu Kod krsta 25. aprila, u ime učesnika, javnosti se pismom obratio dr Jagoš Raičević.

- Javnost se pita - da li je neko pred uvek dolazeće izbore, na galamu i bez argumenata, na prevaru naterao Vladu Srbije da obustavi projekat Jadar firme Rio Tinto? Jesu li prevareni građani Srbije zato što je odluka doneta bez argumentovanog dijaloga i stručne rasprave sa predstavnicima Rio Tinta? Zašto je ćutao naš Univerzitet i instituti, zašto ćuti SANU? Istina je samo jedna: dijaloga je bilo! Nije to bio nekakav trosatni sastanak sa vređanjem i galamom kakva je uobičajena kod nas, već se radi o dugo pripremanom i dobro organizovanom skupu u SANU koji je trajao puna dva dana. Zaključci tog dvodnevnog dijaloga su vrlo jasni: projekat Jadar firme Rio Tinto bi imao veoma negativan uticaj na životnu sredinu Srbije, a time i posledično po zdravlje njenih građana, navedeno je u pismu.

Dr Raičević je naglasio da je namera organizatora najavljenog skupa 30. aprila u Kragujevcu da ponovo afirmiše pre svega činjenicu da je pre skoro tri godine održan veliki skup svih zainteresovanih strana, i da ni na jedno pitanje postavljeno na tom skupu od strane eminentnih naučnih radnika, Rio Tinto nije odgovorio.

- Danas se iz Rio Tinta može čuti kako su mnogo toga promenili i kako ona „stara“ pitanja više nisu relevantna. Pre tri godine su tvrdili da imaju pouzdane i efikasne tehnologije, koje će sačuvati našu životnu sredinu po najvišim svetskim standardima. I – tada očigledno nisu govorili istinu. Da li im treba danas verovati, jer opet ponavljaju isto? Zbog toga neki od učesnika velikog skupa u SANU odgovaraju na pitanja: zašto pre tri godine Rio Tinto nije govorio istinu, i šta se u međuvremenu promenilo? Pozivamo sve zainteresovane građane da isprate skup, stoji na kraju pisma sa potpisom dr Raičevića.

Pismo u celini o značaju Zbornika SANU pročitajte ovde: DR JAGOŠ RAIČEVIĆ O ZNAČAJU ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR – ŠTA JE POZNATO?"


Reč organizatora

O "rudniku" koji Levač već ima, a treba da ga sačuva, o povezanosti teme skupa u Kragujevcu 30. aprila i ovog kraja, kao i o današnjem stanju na široj teritoriji Rekovca, sa Kragujevčanima koji su prolazili kroz pešačku zonu razgovarala je Marica Živanović Poljo iz UG Neko brine za Levač, jednog od organizatora događaja.

- Naš kraj je odavno poznat po prirodnom bogatstvu koje nam daruje poljoprivreda, voćarstvo, povrtarstvo, pčelarstvo, stočarstvo. Mi danas imamo poljoprivredno-veterinarsku školu, nekada je bila voćarsko-vinogradarska, a ne rudarska. To su oblasti za razvoj Levča, uz turizam, ugostiteljstvo - nemaju nikakve veze sa rudarenjem. Zato smatramo da ne treba da se dopuste istraživanja ruda poput litijuma na plodnoj zemlji, što bi omogućilo i eventualnu eksploataciju. Te aktivnosti jesu cilj korporacija kojima smo u fokusu poslednjih godina, ali mi se ne odričemo ognjišta koja su nam ostavili preci i zbog budućih generacija ponavljamo: Znamo da ne damo! Nalazimo se u najneposrednijoj blizini Kragujevca i ugrožavanje našeg kraja ticalo bi se i Kragujevčana. Oni su svesni toga i očekujemo ih da ispune salu 30. aprila. Svi zajedno moramo da imamo na umu - Jadar ne sme pasti! Ako se ostvari rudarski projekat "Jadar" korporacije Rio Tinto, sledi nezaustavljiv domino efekat uzduž i popreko našom lepo Srbijom, doći će na red i Šumadija i Pomoravlje.

Podsećamo, Levčani su suosnivači Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), formiranog 30. oktobra 2021. godine. Njihovi svakodnevni saborci, suosnivači SEOS-a su: Ne damo Jadar (Gornje Nedeljice), Suvoborska greda (Pranjani), Eko brigada Jagodina (Jagodina), Zaštitimo Dobrinju i okolinu (Dobrinja), Za čist Kosjerić.


Zašto skup u Kragujevcu?

Ovaj skup se organizuje u Kragujevcu, prvom gradu u Srbiji koji se strateškim dokumentom odredio o istraživanju litijuma na svojoj teritoriji, istakao je Dejan Milošević iz udruženja PRVI PRVI NA SKALI, suorganizatora skupa.

- Reč je o Programu zaštite životne sredine u Kragujevcu za period od 2023. do 2033. godine u kojem piše: "Za dobijanje preciznijih podataka o količinama i kvalitetu ruda na području grada Kragujevca dozvoljena su samo osnovna geološka istraživanja koja su propisana (…) Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Iz osnovnih geoloških istraživanja izuzimaju se eventualna ponovna istraživanja litijuma, bora i pratećih mineralnih sirovina".

U nastavku je navedeno da Programom "nisu dozvoljena primenjena geološka istraživanja jer su njihovi nosioci privredna društva, a svrha i neposredni cilj buduća eksploatacija mineralnih resursa i otvaranje površinskih kopova (…). Primenjena geološka istraživanja mogu direktno da proizvode štetu fizičkim licima i životnoj sredini. Iz tog razloga su ekološki neprihvatljiva i kao takva su deo Programa", citirao je Milošević, uz napomenu da je Program stupio na snagu objavom u Službenom listu od 16. juna 2023. i da je dostupan na sajtu grada Kragujevac.

On je dodao da eksploatacija mineralnih sirovina nije predviđena ni na području Generalnog urbanističkog plana "Kragujevac 2030". Detalji se nalaze u Izveštaju o obavljenom Javnom uvidu i jednoglasnom Zaključku Komisije za planove Grada.

Milošević je ukazao i na manje poznatu činjenicu.

- U Programu se pominju ponovna istraživanja litijuma jer je ova ruda već istraživana na teritoriji Kragujevca. To je činjeno krajnje netransparentno, od 2011. do 2015. Prisetimo se da li javnost obaveštavana o tome u te četiri godine. Ova istraživanja litijuma bila su odobrena preduzećima Ultra Balkans do 2015. i LitijumLi Balkan dO 2014, na osnovu rešenja ministarstava. To smo utvrdili u januaru prošle godine uvidom u, kako nam je odgovoreno, "sva rešenja" Ministarstva rudarstva i energetike izdata za istraživanje litijuma u Srbiji. Dobili smo 126 rešenja među kojima su i ona koja se odnose na naš grad. Oba ova preduzeća danas se vode kao obrisana iz registra - u prinudnoj su likvidaciji, podaci su APR-a.

Rudarstvo zagađuje zemljište - zaključak studije EU i izvor straha Gružana 

Na zvaničnoj najavi skupa čulo se i da je Zajednički istraživački centar Evropske komisije – Služba Evropske unije za nauku i znanje, objavio studiju čiji je zaključak: "Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu". Ovako sažeto definisano, rudarenje nije opasnost samo za Jadar – koji će biti centralna tema skupa 30. aprila, ili samo za Levač i Kragujevac – koji su pominjani, već problema ima i u neposrednoj blizini srca Šumadije.

Dušan Gatar iz UG Gružanska straža govorio je o problemima koje nose geološka istraživanja na široj teritoriji Gruže, dolaskom preduzeća "Stara planina resources doo" za koje iz javno dostupnih podataka zna da je osnovano 2011. kapitalom kompanije Mundoro Middelen BV, zvanično iz Holandije, a čiji je zakonski zastupnik iz Kanade. Uz naglašavanje da ove aktivnosti stvaraju strahovanje žitelja, on je najavio da će Gružani masovno da dođu na skup 30. aprila.

Iz Zaključaka Zbornika SANU

  • "Realizacija projekta Jadar vodila bi ka masivnoj devastaciji prostora, trajnoj promeni karaktera predela, degradaciji biodiverziteta, zemljišta, šuma, površinskih i podzemnih voda, raseljavanju domaćeg stanovništva, prestanku održivih i isplativih poljoprivrednih aktivnosti i uspostavljanju scenarija permanentnog rizika po zdravlje stanovnika obližnjih sela i grada Loznice."
  • "U uslovima rasprostranjene borbe za resurse, vidljivih klimatskih promena i smanjenja broja stanovnika Srbije, prioritetni interes srpskog društva je suzbijanje zagađenja i prljavih tehnologija i održivo korišćenje prirodnih resursa na način koji ne ugrožava životnu sredinu, ne dovodi do raseljavanja i ne uskraćuje budućim generacijama životni prostor, pitku vodu, zdravu hranu, plodnu zemlju i očuvanu, čistu i raznovrsnu prirodu."

Naučno-stručni skup 30. aprila je nadstranački, takav je prijavljen nadležnima i najavljen građanima. Otvoren je za zainteresovanu javnost, a stranačka obeležja neće biti dopuštena.

Foto: Nebojša Raus/Prviprvinaskali.com
D. M. M. - PPNS


GALERIJA PPNS NAJAVA NAUČNO-STRUČNOG SKUPA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO DO 2021. I OD 2021. DO DANAS?" 


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMJUTJUBTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html