Mali vodeni ekosistem u Botaničkoj bašti - realizovan projekat UG Svetli horizonti

Mali vodeni ekosistem u Botaničkoj bašti - realizovan projekat UG Svetli horizonti

Udruženje "Svetli horizonti", u partnerstvu sa Prirodno-matematičkim fakultetom, realizovalo je projekat "Mali vodeni ekosistem u Botaničkoj bašti u Kragujevcu" od maja do septembra.

Po potpisivanju ugovora sa Gradom, koji je sufinansirao projekat, formirani su stručni timovi i podeljena zaduženja, nabavljena je neophodna oprema, kupljene su klupa, česma i potapajuća pumpa, sastavni deo malog vodenog ekosistema.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Mali vodeni ekosistem u Botaničkoj bašti u Kragujevcu - realizovan projekat UG Svetli horizont 1
Po završetku predviđenih radova, puštena je u rad veštačka bara u Botaničkoj bašti.

Ovim je stvorena mogućnost da studenti biologije i ekologije Prirodno-matematičkog fakulteta imaju terensku nastavu na otvorenom i da stvore jasniju sliku o vodenom ekosistemu.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Mali vodeni ekosistem u Botaničkoj bašti u Kragujevcu - realizovan projekat UG Svetli horizont 2
Veštačka bara je nova laboratorija na otvorenom za studente, ali i proširena turistička ponuda Botaničke bašte i grada Kragujevca.

Projektom se promoviše zaštita životne sredine, a kroz prezentovanje rada i naučnih metoda koje se primenjuju na terenu se menja svest šire populacije. Kroz seriju predavanja na otvorenom svi zainteresovani imali su priliku da se upoznaju sa vodenim ekosistemom, njegovim značajem za okruženje i održanje ekološke ravnoteže, vodenim biljkama, njegovim monitoringom.

Uređen je i oplemenjen deo Botaničke bašte u kojem je pružen novi sadržaj za buduće posetioce.


Udruženje "Svetli horizonti" osnovano je u februaru 2022. godine radi ostvarivanja ciljeva, pored ostalog, u oblasti zaštite životne sredine.

Zastupnici udruženja, Milan Novović i Aleksandar Lukić, kao doktori ekonomskih nauka i profesori na visokoškolskim institucijama, objavili su veći broj naučnih radova koji, pored ostalih, za temu imaju analizu pitanja koja se odnose na zaštitu životne sredine, ekološke probleme, unapređenje turizma i održivog razvoja.

Pre angažovanja u ovom udruženju, njegovi članovi su se bavili volonterskim radom i organizovanjem različitih kulturno-obrazovnih manifestacija, kao i realizacijom i praćenjem projekata iz različitih oblasti. 

PRVI PRVI NA SKALI Svetli horizont 350x350

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html