Detekcija i identifikacija specifičnih genetskih modifikacija soje

Detekcija i identifikacija specifičnih genetskih modifikacija soje

U okviru jednog diplomskog-master rada 2012. godine, sa naslovom "DETEKCIJA I IDENTIFIKACIJA SPECIFIČNIH GENETSKIH MODIFIKACIJA SOJE" gde su po slučajnom sistemu uzimani uzorci soje iz prodavnica "zdrave hrane" u Novom Sadu, utvrđeno je da u jednom od deset ispitivanih uzoraka postoji opravdana sumnja da se radilo o GM soji u zrnu, što je našim Zakonom iz 2009. godine zabranjeno.

Uzorci su ispitani u Laboratoriji za genetička ispitivanja na Genetici na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, po sledećem metodu:

U radu je analizirano deset uzoraka zrna sirove soje (Glycine max, L.), sakupljenih iz deset nasumično odabranih prodavnica zdrave hrane u Novom Sadu. Svi uzorci su sakupljeni 17. marta 2011. godine u količinama od po 300 grama.

Za otkrivanje prisustva proteinskog produkta gena SR4 koji kodira sintezu hloroplast transportnog peptida je korišćen Re√eal® test, proizvod kompanije Neogen® corporation. Re√eal za SR4 je imunohromatografski test na trakama koji se koristi za kvalitativno analizu SR4 u soji i kukuruzu. Test precizno detektuje jedno GMO zrno soje među 1000 zrna, tj. 0,1%.

Koristeći novu pipetu za svaki uzorak, uzima se približno 0,5ml ekstrakta i sipa u kivetu. U svaku kivetu se ubacuje posebna testna traka sa koje se očitava rezultat nakon isteka deset minuta.

* * * 

Za interpretaciju rezultata obratili smo se redovnom profesoru na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Miodragu Dimitrijeviću.

Ukoliko se pojave dve linije, tj. jedna u test-zoni a druga u kontrolnoj zoni, uzorak je pozitivan na sadržaj SR4 ≥ 0,1% kod soje. Pozitivan rezultat se može determinisati čim su dve linije na traci vidljive u roku od 1-10 minuta. Ako nema linije u kontrolnoj zoni, test nije validan i treba ga ponoviti sa drugom trakom.

Negativnim rezultatom se smatra nepostojanje vidljive linije u test-zoni, a pojava linije u kontrolnoj, nakon deset minuta. Ako nema linije u kontrolnoj zoni, test nije validan i treba ga ponoviti sa drugom trakom.

Rezultati su utvrđeni na osnovu pojave vidljivih linija na test trakama i dobijen je sledeći rezultat:

Kod devet analiziranih uzoraka zrna sirove soje (1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) su postojale vidljive linije samo u kontrolnoj zoni test traka, što predstavlja negativan rezultat na GMO.

Zbog pojave dve vidljive linije (u test-zoni i u kontrolnoj zoni), potvrđeno je da je uzorak broj 2 pozitivan na sardžaj GM soje. Time je utvrđeno kvalitativno prisustvo proteinskog produkta gena SR4 ≥ 0,1%, odnosno minimalno jednog GM zrna soje među 1000 zrna, tj. 0,1% GMO.

To je ukratko rezultat koji je dobijen. Međutim, bitno je znati:

  • ispitivanje je urađeno samo jednom, za potrebe eksperimentalnog dela diplomskog-master rada i više nije ponavljano;
  • uzorci su uzimani slučajno, tako što je kupovano po 300 grama soje u zrnu. Ovo znači da uzorci nisu uzimani po pravilima uzorkovanja koje je propisano pravilnicima koji se primenjuju pri ovakvim zvaničnim kontrolama;
  • utvrđivano je kvantitativno prisustvo brzim metodom traka, dakle ima-nema. Nisu rađena preciznija kvalitativna PCR ispitivanja da bi se rezultat potvrdio i precizno uzvrdilo kolika je zastupljenost GM materijala u uzorku;
  • najvažnije je da Laboratorija za genetička ispitivanja nije akreditovana, a ni ovlašćena laboratorija za ovakva ispitivanja. Ona je pravljena ne da daje uslužne delatnosti kontrole, već za naučno-nastavne svrhe.

SVE OVO ZNAČI DA DOBIJENI REZULTAT NE MOŽE DA SE SMATRA ZVANIČNIM REZULTATOM!

Da bi rezultat bio ZVANIČAN, potrebno je da se ispitivanja ponove u nekoliko navrata, na više mesta i u različito vreme, da je laboratorija akreditovana i ovlašćena za ovakva ispitivanja i da su uzorci uzimani po svim pravilima uzimanja uzoraka (slično graničnoj kontroli).

OVAJ REZULTAT, MEĐUTIM, MOŽE DA SE SMATRA INDIKATIVNIM I DA UPUĆUJE NA DALJA ISPITIVANJA I PRAĆENJE!

I sam nagoveštaj da postoji mogućnost da potrošač nesvesno i smatrajući da je siguran (ovo je iz prodavnica te tkz. „zdrave“ hrane) kupi GM proizvod koji je zakonski zabranjen je dovoljan alarm, zaključuje Dimitrijević.

Rad je branjen 15. marta 2012.godine, nalazi se u Biblioteci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu gde je dostupan javnosti.


PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari