Evropski parlament gubi suvereniteta pred SAD zbog TTIP?

Evropski parlament gubi suvereniteta pred SAD zbog TTIP?

Evropska komisija moraće da se konsultuje s američkim vlastima pre usvajanja novih zakonskih predloga, piše u dokumentima o trgovinskim pregovorima SAD i EU. Kako mediji prenose, reč je o dokumentima koji su upravo procurili u javnost.

Dokumente je objavila aktivistička i istraživačka grupa Corporate Europe (CEO), a u njima navodno piše da se pregovorima oko predloženog transatlanskog trgovinskog i investicionog partnerstva, poznatijeg pod akronimom TTIP, podrazumeva da će Evropska komisija u svojim rukama imati svu moć odlučivanja i da se parlamentarci zapravo ništa neće pitati. Komisija će tako imati ovlašćenja da odlučuje u kojim oblastima će morati da zatraži mišljenje SAD, što bi značilo da će države članice EU i Evropski parlament biti prilično marginalizovani.

Gubitak suvereniteta Evropskog parlamenta

Ovakve informacije bude strah u redovima zemalja članica EU jer bi mogle značiti novi gubitak suvereniteta. S druge pak strane članovi Evropske komisije tvrde da će upravo ovakav dogovor sa SAD-om doneti pozitivan efekat jer će eliminisati deo nepotrebne birokratije. U ovom slučaju birokratija se odnosi na demokratski izabrane članove Evropskog parlamenta, koje se neće pitati ni za kakva dopuštenja.

U dokumentu se navodi i u kojoj meri velike korporacije i grupe mogu uticati na razvoj regulatorne saradnje.

"Planovi koje razotkrivaju ovi dokumenti daće SAD-u veliku ulogu, a oslabiće briselsko zakonodavstvo i Evropski parlament", pojašnjavaju iz CEO.

Portparol Evropske komisije ovakve informacije odbacuje: "Ove optužbe su neosnovane i ne odražavaju predlog EU za pojednostavljenje pravila za evropske izvoznike. Tekst regulatorne saradnje biće objavljen uskoro pa svi mogu videti da je ova takozvana analiza potpuno netačna, predstavlja pristrasno mišljenje o radu Evropske komisije i ignoriše stvarnost tekstova Evropske unije ".

Evropska komisija već je bila optužena za zataškavanje

Ovo nije prvi put da je TTIP došao pod lupu javnosti. U avgustu prošle godine Evropska komisija optužena je za zataškavanje nakon što je odbila da objavi detalje razgovora između njenih zvaničnika i duvanske industrije u pregovorima oko TTIP-a.

Dokumenti koji su objavljeni na zahtev grupe CEO otkrili su kako se izvršno telo EU sastalo i dopisivalo s lobistima iz Britiš amrikan tobako i Filip Morisa. Međutim, dokumenti su otkrili i nešto drugo. Gotovo sav sadržaj, uključujući i imena službenika i duvanskih lobista, pitanja o kojima se raspravljalo, pa čak i datumi kada su sastanci održani, bio je prepravljan. Dokumenti se odnose na tekuće pregovore između EU i SAD-a vezane uz TTIP. Kritičari kažu da će ovaj sporazum, koji za cilj ima smanjiti regulatorne prepreke međunarodnoj trgovini, omogućiti duvanskim divovima preduzimanje pravnih akcija protiv Velike Britanije i drugih evropskih vlada koje pokušavaju da pooštre zakone o pušenju.

Objavljeni dokumenti potpuno zatamnjeni

Dokumenti koji su tada izašli u javnost prepravljeni su do neprepoznatljivosti, gotovo sve stranice bile su potpuno crne. Objavila ih je generalna sekretarka Evropske komisije u svom odgovoru na zahtev grupe CEO za slobodom informacija.

Pregovori sa SADpočeli su još 2013., a Evropska unija pregovara o sličnom sporazumu i sa Kanadom. U Americi je ovaj sporazum poznat pod skraćenicom TAFTA, a onaj kanadski naziva se CETA

Ovim se sporazumom žele umanjiti ili sasvim ukloniti birokratske prepreke za međusobnu trgovinu i poslovanje SAD i zemalja Evropske unije. TTIP bi, procenjuju pregovarači obe strane, trebalo da EU donese prihod od dodatnih 150 milijardi dolara godišnje, a SAD 120 milijardi dolara. TTIP bi, ugrubo rečeno, kako i sami američki zvaničnici ističu, trebalo da ukloni sve prepreke američkom izvozu u EU.

Zvaničnicima se zamera i što javnost nije upoznata s pregovorima.

Izvor: B92 
 

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari