Grinpis: SAD protiv barijera za GMO u EU i oblasti bez GMO

Grinpis: SAD protiv barijera za GMO u EU i oblasti bez GMO

Čuveni svetski ekološki pokret Grinpis objavio je analizu dela kontroverznog trgovinskog ugovora o kome pregovaraju SAD i EU. Stvar nije nimalo ružičasta po Evropljane, kojima se sprema cunami sa ozbiljnim zdravstvenim posledicama.

Do Grinpisa je procureo samo deo ugovora koji je od početak ocenjen kao sporan, i to poglavlja koja "ukazuju da će (evropska) zaštita ljudskog zdravlja i životne sredine biti ozbiljno potkopana ukoliko se progovori nastave u ovom pravcu".

U dokumentu nazvanom "Taktičko stanje igre (Mart 2016)" (Tactical State of Play March 2016), sadržani su pogledi EU na rezultate dosadašnjih 12 rundi pregovora i prilično se razlikuju od "zvanične verzije ” tog papira (Public Report), ukazuju iz Grinpisa.

Dokument se odnosi na EU propise i regulacije, na primer za hemikalije gde se dosad primenjivao preventivni princip (detaljna provera pre puštanja u promet)i procedura uklanjanja najopasnijih hemikalija sa tržišta.

Ako se nastavi započetim putem "približavanja stavova", Evropa će omekšati procedure i primenjivati (američki) princip "procene rizika" (ako delovi nisu opasni, nije ni krajnji proizvod), odnosno američkoj hemijskoj industriji omiljena procedura "poboljšanja opasne supstance" umesto njenog sklanjanja s tržišta.

U delu sanitarne i fitosanitarne zaštite, Amerikanci predlažu potpuno ukidanje barijera za GMO i poništavanje nastojanja zemalja EU da naprave oblasti bez genetski modifikovanih organizama.

Na tome se zahtevi SAD ne završavaju, one traže da korporacije imaju uticaj na proces donošenja (političkih) odluka s obe strane Atlantika vezanih za trgovinske sporove nalik onom oko GMO, kao i da stranka (firma) koja se žali može da bira gde će se i kako žaliti.Greenpeace Netherlands, TTIP documents: Chapter 1.2. Agriculture

Iako se pregovori vrše iza zatvorenih vrata, upravo da bi se izbegao uticaj "trećih strana", odnosno kompanija, informacije koje cure s obe strane navode upravo na to da su korporacije uveliko uključene u to šta se i kako pregovara.

Tako je iz američkog tabora iscurelo da, na primer, Američki hemijski savet (trgovačko udruženje) traži od Agencije za zaštitu životne sredine (US En vironmental Protection Agency) da se propisi zasnivaju i dozvole dobijaju na sažecima studija o opasnosti a ne na celovitim setovima podataka iz istraživanja.

Dogovor, u svakom slučaju, nije ni blizu da bude donesen, jer su "filozofije" strana potpuno suprotne.

EU želi ugovor kojim se strane ne mogu obavezati da ne donose mere "promocije i zaštite javnog zdravlja, bezbednosti, ekologije, javnog morala, čak kulturne raznolikosti".

Nasuprot tome, SAD insistiraju na uklanjanju "smetnji (potpuno slobodnoj) trgovini " i insistiraju na snižavanju standarda zaštite.

AUSTRIJA: TTIP SE NE MOŽE PRIHVATITI

Austrijski kancelar Verner Fajman istakao je danas, povodom objavljivanja dokumenata o pregovorima u vezi sa sporazumom o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD (TTIP), da tom sporazumu Austrija trenutno zasigurno ne može dati pristanak.

"Moja skeptičnost prema TTIP se pokazala opravdanom najnovijim objavama", istakao je on u saopštenju.

Fajman je poručio da se pokazalo da, s pravom postojeća zabrinutost građana, mora biti shvaćena ozbiljno, pPrivatni arbitražni sudovi se moraju odbiti, a zbog toga i TTIP. Takođe, naglasio je, Austrija neće dozvoliti miniranje socijalnih, ekoloških i standarda u oblasti namirnica.

"Tehničke prepreke trgovini"

Iako sporazum o tehničkim barijerama trgovine (Technical Barriers to Trade, TBT) već postoji u okviru Svetske trgovinske organizacije, u TTIP se pregovara o dosad neviđenim mogućnostima za korporacije – recimo uticaja na označavanje (labelling) opasnih materija.

"Sanitarne i fitosanitarne mere"

U delu o sanitarnim merama zaštite tržišta delegacija SAD traži da regulator, odnosno državno telo koje se brine o propisima i bezbednosti naučno dokaže da neki proizvod – biljaka, ljudska ili stočna hrana - nije bezbedan i da se rizikom upotrebe

TTIP Greenpeace

Izvor: Mondo

TTIP LEAKS - DOWNLOAD ALL (ZIP)   

* * *

FRANCUSKA PRETI ODBACIVANJEM TRGOVINSKOG SPORAZUMA SAD-EU

Francuska preti da će odbaciti veliki sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i Evropske unije, uz ocenu da je suviše naklonjen američkim firmama i da je verovatno osuđen na propast.

Predsednik Fransoa Oland rekao je da Francuska "nikada neće prihvatiti" otežavajuće okolnosti za njenu poljoprivredu i kulturu u zamenu za bolji pristup američkim tržištima, govoreći o Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i investicije (TTIP), kako se zove sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i EU koji obuhvata pola svetske privrede.

"Zato u ovoj fazi Francuska kaže ne", rekao je Oland na konferenciji o levičarskoj politici.

Francuski ministar trgovine Matijas Fekel rekao je ranije danas da su "pregovori potpuno blokirani" i da je najverovatnija opcija da se prekinu. On je insistirao na tome da mora da se uvedu bolje zaštite za poljoprivredu i za životnu okolinu i dodao da Francuska ne može da potpiše sporazume kako se sada predlaže.

"Evropa daje mnogo... a zauzvrat dobija vrlo malo", rekao je on.

Portparol američkog trgovinskog predstavništva Trevor Kinkejd rekao je da je sporazum uzajamno koristan i da se rešavaju razlike u stavovima dve strane. "Uvereni smo da smo na putu da dobijemo TTIP visokog standarda koji odražava interese i demokratske vrednosti i SAD i EU, i predstavlja zdravorazumsko unapređenje našeg postojećeg ekonomskog odnosa", rekao je Kinkejd.

Evropski zvaničnici su zauzeli tvrđe stavove pošto je Grinpis juče objavio 248 stranica tajnih dokumenata o pregovorima u kojima se navode, kako tvrdi ta nevladina organizacija za zaštitu okoline, negativne posledice TTIP-a na okolinu i zdravlje.

Glavni evropski pregovarač rekao je da su zaključci Grinpisa pogrešni, a Kinkejd je rekao da njihova tumačenja zavaravaju i da su ponekad pogrešna.

Izvor: N1/Beta 

* * *

NEMCI: TO JE NAJVEĆA BRIGA, NE VERUJEMO SAD I EU

Berlin Nemački građani su sve nepoverljiviji prema trgovinskom sporazumu između EU i SAD o kom se trenutno pregovara.

Oko 70 odsto Nemaca, od ukupno 500 ljudi koliko je učestvovalo u anketi nacionalnog nemačkog emitera ARD, smatra da će sporazum o Transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP) imati "uglavnom negativne efekte", što je znatno veći procenat u odnosu na 55 odsto iz juna 2014. godine, prenosi agencija Frans pres.

Kod 79 odsto ispitanika, prava potrošača izazivaju najveću brigu, saopštio je ARD.

Samo 17 odsto anketiranih veruje u "uglavnom pozitivne efekte" sporazuma, što je znatno manje u odnosu na 31 odsto pre samo dve godine.

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel je ponovila zvanični stav njene vlade, a to je da će uraditi sve što je u njenoj moći da se pregovori okončaju pre kraja 2016. godine.

Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je prošlog meseca upozorio da će pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini propasti, ako SAD odbije da napravi ustupke.

Zvanični Pariz je, takođe, ustao protiv sporazuma, nakon što je francuski predsednik Fransoa Oland nedavno izjavio da će ga "u ovoj fazi" odbaciti, jer se njegova država protivi neregulisanoj slobodnoj trgovini.

Tokom prošlemesečne posete američkog predsednika Baraka Obame Berlinu, na desetine hiljada građana je protestovalo na ulicama protiv TTIP-a.

Izvor: Tanjug 

Tribina mali baner

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari