Hrvati bez kompromisa: Veliko ’ne’ za GMO

Hrvati bez kompromisa: Veliko ’ne’ za GMO

GENETSKI MODIFICIRANI ORGANIZMI U REPUBLICI HRVATSKOJ

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske

* * *

Zagreb - Na hrvatskom tržištu nema genetski modifikovane hrane za ljudsku prehranu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Iz Ministarstva ističu da bi hrana koja sadrži GMO ili sastojke koji u svom sastavu imaju GMO morala da bude jasno označena, kao što je to obavezno i u drugim zemljama članicama EU.

U Hrvatskoj je zabranjen uvoz genetski modifikovanog poljoprivrednog reprodukcionog materijala, kao i njegova proizvodnja, navodi se u saopštenju.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je građane da svaku osnovanu sumnju da je na određenoj površini zasejana ili posađena genetski modifikovana kultura odmah prijave Poljoprivrednoj inspekciji Ministarstva.

Iz Ministarstva naglašavaju da u EU, pa tako i u Hrvatskoj, kontinuirano raste interes potrošača za hranom koja nije genetski modifikovana, odnosno koja je proizvedena ili konvencionalnim načinom uzgoja ili ekološki prihvatljivim načinom uzgoja.

Hrvatski proizvođači semena soje pokazali su interes da svoje seme, koje nije genetski modifikovano, sertifikuju kao takvo, odnosno da ga na deklaraciji označe kao GMO fri seme.

Ministarstvo poljoprivrede naglašava da je prepoznalo ekološku poljoprivredu kao značajan faktor zaštite prirode, okoline i očuvanja biološke raznolikosti, a poslednjih godina primetan je i rast broja proizvođača i površina pod ekološkom proizvodnjom.

U saopštenju je navedeno i da u Hrvatskoj postoji značajan interes proizvođača hrane u proizvodnji autohtonih proizvoda.

„Tako je Hrvatska zaštitila ukupno 10 proizvoda na nivou EU, još pet proizvoda je u fazi zaštite, dok su četiri proizvoda u postupku zaštite na nacionalnom nivou“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: B92/capital.ba 

Tribina mali baner

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari